De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Schroeven en schrobben De industrie en de dienstverlening

Verwante presentaties


Presentatie over: "Schroeven en schrobben De industrie en de dienstverlening"— Transcript van de presentatie:

1 Schroeven en schrobben De industrie en de dienstverlening
Paragraaf 3.2 Schroeven en schrobben De industrie en de dienstverlening

2 Je kan de kenmerken van de primaire, secundaire en tertiaire sector in Indonesië beschrijven en verklaren. Je weet dat de Centrum-Periferie tegenstelling binnen Indonesië vooral zichtbaar is in de tegenstelling tussen Java en de buitengewesten. Je weet dat de mijnbouw vooral op regionale schaal een belangrijke rol speelt. (bijv in Aceh en West-Irian) Je kan de plaats en functie van Indonesië in de wereldeconomie beschrijven. Indonesië is deel van Z-O Azië en heeft als zodanig op mondiale schaal een perifere ligging, maar je kan betogen dat het op weg is naar een semi-perifere status. Je kan de veranderingen in de economie (economische sectoren) sinds 1980 beschrijven en verklaren als een gevolg van globalisering.

3 Ruilvoetverslechtering ↓
Export van grondstoffen levert steeds minder op terwijl de prijs van de import (industrieproducten) stijgt. Importsubstitutie Afhankelijkheid van handel / import verminderen door het beschermen en stimuleren van de eigen industrie.

4 Voordelen van importsubstitutie:
-besparing van deviezen (buitenlands geld) -Minder afhankelijk van buitenlandse leningen -werkgelegenheid en de mogelijkheid tot het opdoen van technische kennis.

5 Legale Indonesische gastarbeiders
Wat is de trend? Verklaar de trend m.b.v. de theorie van Ullman. Verklaar de ‘dip’ in 1997.

6 Jakarta: moderne tertiaire sector

7 De informele sector

8

9 Kenmerken van de informele sector:
-Wordt ook wel vluchtsector genoemd. -niet-geregistreerd werk -weinig kapitaal nodig -arbeidsintensief -eenvoudige technieken -lage productiviteit -onregelmatige werktijden -onzekere inkomsten


Download ppt "Schroeven en schrobben De industrie en de dienstverlening"

Verwante presentaties


Ads door Google