De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Geologie blz 5 + 7. De aardkorst is gebroken en bestaat uit verschillende platen. De plaatgrenzen zijn interessante gebieden. Plaatgrenzen !Plaatgrenzen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Geologie blz 5 + 7. De aardkorst is gebroken en bestaat uit verschillende platen. De plaatgrenzen zijn interessante gebieden. Plaatgrenzen !Plaatgrenzen."— Transcript van de presentatie:

1 Geologie blz 5 + 7

2 De aardkorst is gebroken en bestaat uit verschillende platen. De plaatgrenzen zijn interessante gebieden. Plaatgrenzen !Plaatgrenzen + vulkanenPlaatgrenzen + aardbevingen

3 De aardkorst is gebroken en bestaat uit verschillende platen.De plaatgrenzen zijn interessante gebieden. Gebergten ontstaan waar platen naar elkaar toe bewegen Het gebeurt aan de plaatgrenzen !

4 Waarom bewegen de platen? Convectiestromingen Stijgende en dalende stromingen in de mantel als gevolg van verwarming en afkoeling. (

5 Waarom wordt deze oceaan niet steeds breder? Convergent naar elkaar toe De platen maken drie bewegingen t.o.v. elkaar: Divergent uit elkaar Transform langs elkaar Deze 3 bewegingen moet je kennen !

6 Aantekening bij blz TB 7 op WB blz 9. Delen van de lithosfeer bewegen t.o.v. elkaar. Aanwijzingen en bewijzen hiervoor zijn: I-…………………………………… II-Ouderdom van de oceaanbodem III-Het voorkomen van verschillende diersoorten IV- Gelijktijdige vergletsjering V-Metingen op plaatsen waar platen verschuiven VI-De spreiding van gebergten, vulkanen en aardbevingen Continenten passen als puzzelstukjes in elkaar

7 II-De ouderdom van de oceaanbodem. Een stijgende bel magma ( ‘hete luchtballoneffect’) laat het continent breken. De continenten zijn nu echt uit elkaar gedreven. Tussen de continenten ontstaat oceanische korst. In het midden wordt steeds nieuwe korst gemaakt. De korst aan de randen van de oceaan is dus ouder. Jonge oceanische korstoude oceanische korst De twee delen beginnen uit elkaar te drijven. De korst wordt dunner doordat hij wordt uitgerekt. Er ontstaat vulkanisme.

8 III-Ook de verspreiding van diverse diersoorten is zo te verklaren. Zo kun je verklaren dat dezelfde diersoort -die niet heel goe d kan zwemmen- toch op 2 continenten voorkomt.

9 IV-(Gelijktijdige) Vergletsjering van gebieden die nu in andere klimaatgebieden liggen. Verschillende continenten hebben gelijktijdig binnen de Zuidpoolcirkel gelegen. Toen waren ze bedekt met landijs. Vanuit de Zuidpool schuift dat landijs naar alle kanten. Daarbij zijn gletsjerkrassen en andere sporen achtergelaten die je nu nog kan zien.

10 V-Op andere plaatsen kan je de bewegingen van de platen gewoon meten en de gevolgen zien. San Andreas breuk in Californie. Als je inzoomt zie je dit…

11 De beweging kunnen we ook meten m.b.v satellieten Kaats een lasersignaal via een satelliet naar het andere continent. Meet de tijd die het signaal nodig heeft en de hoeken naar de satelliet. Bereken dan de breedte van de oceaan.

12 VI-De ligging van gebergten, vulkanen en aardbevingen Op de breuklijnen !!!!!

13 Laat Perm: Pangea en Panthalassa. Let op de ligging van India ! Hoge breedteligging. Dicht bij de Zuidpool

14 Eind Krijt. Let weer op de ligging van India !!!!!!! Het noorden van India ligt bij de evenaar.

15 Midden Tertiair. India is op Azië gebotst. India ligt bijna geheel op het noordelijk halfrond. De botsing met Azië levert een grote ‘kreukelzone’ op; Het Himalayagebergte ! Bekijk in deze link de animatie van les 4


Download ppt "Geologie blz 5 + 7. De aardkorst is gebroken en bestaat uit verschillende platen. De plaatgrenzen zijn interessante gebieden. Plaatgrenzen !Plaatgrenzen."

Verwante presentaties


Ads door Google