De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De vlam van een lucifer heeft een hoge temperatuur, maar levert weinig warmte! De radiator heeft een lage temperatuur, maar levert veel warmte! Warmte.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De vlam van een lucifer heeft een hoge temperatuur, maar levert weinig warmte! De radiator heeft een lage temperatuur, maar levert veel warmte! Warmte."— Transcript van de presentatie:

1

2 De vlam van een lucifer heeft een hoge temperatuur, maar levert weinig warmte! De radiator heeft een lage temperatuur, maar levert veel warmte! Warmte en temperatuur zijn verschillende grootheden

3 De sportvrouw zit boordevol energie… De energie in de brandstof stuwt het vliegtuig vooruit…

4 Vulkanische aardlagen hebben een hoge temperatuur. Koud grondwater wordt verwarmd en gedeeltelijk omgezet tot stoom. Water en stoom spuiten uit de geiser omhoog. Warmte is energie die wordt overgedragen van een voorwerp met een hogere temperatuur naar een voorwerp met een lagere temperatuur. Warmte is energie in transport. Geiser op IJsland

5 Proef: Verwarm water in een bekerglas. Bepaal de temperatuur om de 60 s  Waarneming: Aanvankelijk neemt de T toe. Nadien blijft de T constant niettegenstaande men verder verwarmt. Verklaring:  T neemt toe: de toegevoerde energie (merkbare warmte ) wordt aangewend om de snelheid van de deeltjes te doen toenemen.  T constant: de toegevoerde energie (latente warmte) wordt aangewend om de cohesiekrachten te verzwakken en de deeltjes verder van elkaar te verwijderen : de stof wordt gasvormig.

6 Verschil tussen temperatuur en warmte

7 Proef: Houd een metalen buis vast in de linkerhand. Neem de buis op dezelfde plaats vast Waarneming:  Aanvankelijk voelt de buis koud aan met de rechterhand.  Nadien voelt de buis voor de rechterhand warm aan Verklaring:  Door het in contact brengen van 2 stoffen met verschillende T komen de deeltjes van beide stoffen met elkaar in botsing.  Hierdoor verliezen de deeltjes van de stof met de hoogste T aan snelheid ( = T neemt af) en winnen de deeltjes van de stof met de laagste T aan snelheid ( T neemt toe).

8 warmteoverdracht

9 warm water van 40 °C koud water van 5 °C water op kamertemperatuur Steek de linkerhand in het koude water en de rechterhand in het warme water. Steek daarna beide handen in het water op kamertemperatuur. proef Voor de rechterhand voelt het water op kamertemperatuur koud aan. Voor de linkerhand voelt het water op kamertemperatuur warm aan. Ons gevoel voor temperatuur is onbetrouwbaar!

10 Waarneming:  Voor de linkerhand lijkt het lauw water koud, voor de rechterhand lijkt het lauw water warm Theorie:  Het is onmogelijk de T te meten met de tastzin ◦ Met de tastzin wordt enkel waargenomen of warmte wordt overgedragen  Voor het meten van de Temp hebben we een meetbare eigenschap nodig, die verandert met de temp.  Bvb uitzetting


Download ppt "De vlam van een lucifer heeft een hoge temperatuur, maar levert weinig warmte! De radiator heeft een lage temperatuur, maar levert veel warmte! Warmte."

Verwante presentaties


Ads door Google