De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Broos Fonck Fysica Faseovergangen. Broos Fonck Sint-Paulusinstituut2 Smelten en Stollen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Broos Fonck Fysica Faseovergangen. Broos Fonck Sint-Paulusinstituut2 Smelten en Stollen."— Transcript van de presentatie:

1 Broos Fonck Fysica Faseovergangen

2 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut2 Smelten en Stollen

3 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut3 Soortelijke smeltingswarmte Om een stof te doen smelten  warmte toegevoerd worden Tijdens het smelten  warmte blijven toegevoerd worden

4 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut4 Verband tussen Q en m De warmte die voor het smelten van een stof moet toegevoerd worden, is recht evenredig met de massa van die stof. Q ~ m of Afhankelijk van de aard van de stof Soortelijke smeltingswarmte L s

5 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut5 Energiebeschouwingen

6 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut6 Volumeverandering bij smelten en stollen

7 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut7 Proef We verwarmen zo regelmatig mogelijk een proefbuisje met paraffine, tot ze helemaal gesmolten is. Daarna laten we het langzaam afkoelen tot de paraffine terug gestold is. We vergelijken de vorm van het oppervlak van de vloeibare en de gestolde paraffine. Waarneming: Het volume in de vloeibare toestand is groter dan in vaste toestand. Het oppervlak van de vaste stof staat gebogen.

8 8 Besluit Stollen → volumevermindering Smelten → volumevermeerdering Stollen → volumevermindering Smelten → volumevermeerdering

9 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut9 Dichtheid Wat gebeurt er met de dichtheid van een stof als ze uitzet tijdens het smelten? ρ vaste stof > ρ vloeistof Hoe bevinden de vaste stof en de vloeistof zich dan ten opzichte van elkaar in een vat? De vaste stof ligt op de bodem. Uitzondering??

10 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut10 Opdracht Een beker bevat water waarin een brok ijs drijft. Het ijs begint te dooien. Als al het ijs gedooid is, wat zal er dan met het waterniveau gebeurd zijn? Is het gestegen, gedaald of even hoog gebleven? Als al het ijs gedooid is blijft het waterniveau even hoog staan. Ijs krimpt in bij het smelten.

11 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut11 Invloed van de druk op de smelttemperatuur

12 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut12 Doorsnede van de aarde

13 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut13 Smelttemperatuur Smelttemperatuur → druk Voor de meeste stoffen geldt: Hoe hoger de druk, … hoe hoger de smelttemperatuur. Kan je dat verklaren (deeltjesmodel)?

14 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut14 Kan je dat verklaren (deeltjesmodel)? Een druk uitgeoefend op een vaste stof verkleint het volume van deze stof: de deeltjes komen dichter bij elkaar. Daar bij de meeste stoffen bij het smelten de deeltjes verder uit elkaar gaan, zal een verhoging van de druk het smeltproces nadelig beïnvloeden. Er is daarom een hogere temperatuur nodig om de deeltjes terug verder van elkaar te brengen en om de vaste fase over te laten gaan naar de vloeibare fase.

15 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut15 Uitzondering De proef van Tyndall onderzoekt dit fenomeen. Komen de deeltjes bij het smelten dichter bij elkaar of gaan de deeltjes verder van elkaar? Een drukverhoging zal het smeltproces gunstig of ongunstig beïnvloeden?

16 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut16 Proef We hangen metalen massa’s aan een zeer dunne staaldraad over een nat ijsblok dat met zijn twee uiteinden ondersteund is. We gaan na, wat er na verloop van tijd gebeurt. Waarneming: De draad zakt geleidelijk door het ijs. Maar het ijsblok blijft heel.

17 17 Besluit De druk heeft een invloed op de smelttemperatuur. De smelttemperatuur van ijs verlaagt bij verhoging van de druk. De druk heeft een invloed op de smelttemperatuur. De smelttemperatuur van ijs verlaagt bij verhoging van de druk.

18 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut18 Verklaring Het ijs bij de proef van Tyndall heeft 0 °C. De dunne draad oefent op het bovenste laagje ijs een grote druk uit waardoor het smelt. De draad zakt even in het water tot op het volgende laagje ijs. Waarom stolt het ijs boven de draad opnieuw?

19 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut19 Waarom stolt het water boven de draad opnieuw? Het bovenliggend laagje water is van de hoge druk bevrijd en kan door de omringende, koude ijslagen opnieuw in ijs omgezet worden. De stollingswarmte, die hiertoe uit het water moet vrijkomen, vloeit door de warmtegeleidende metaaldraad naar de ijslaag er onder en doet deze op haar beurt smelten, enz.

20 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut20 De invloed van druk op de smelttemperatuur is heel gering.

21 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut21 Gevolgen: De invloed van druk op de smelttemperatuur Filmfragment: gletsjers

22 Broos Fonck Sint-Paulusinstituut22 Opdrachten …


Download ppt "Broos Fonck Fysica Faseovergangen. Broos Fonck Sint-Paulusinstituut2 Smelten en Stollen."

Verwante presentaties


Ads door Google