De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Literatuur Hoofdstuk 3 Extra informatie…. Historische achtergrond van de middeleeuwen… 500 - 1500.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Literatuur Hoofdstuk 3 Extra informatie…. Historische achtergrond van de middeleeuwen… 500 - 1500."— Transcript van de presentatie:

1 Literatuur Hoofdstuk 3 Extra informatie…

2 Historische achtergrond van de middeleeuwen… 500 - 1500

3 Bestuur West-Europa hoorde in de eerste eeuwen tot het grote West-Romeinse Rijk Imperium Romanum Pars Occidentalis

4 In de 3 e en 4 e eeuw na Christus begon het rijk in verval te raken. De Franken woonden in het gebied tussen de Maas en de Rijn, zij werden steeds machtiger.

5 Feodale stelsel / het leenstelsel

6

7

8 Het Frankische rijk in 2 Na de dood van Karel de Grote werd het Frankische rijk opgesplitst in een westelijk (later Frankrijk) en een oostelijk (later o.a. Duitsland) deel.

9 Nederland Nederland en België behoorden tot het Duitse rijk. Keizer Karel V werd tenslotte heer van alle Nederlandse gewesten.

10 De Vroege Middeleeuwen 500 – 1000 noemen we de Vroege Middeleeuwen. De Germanen hadden de Romeinen verslagen. De Germanen bouwden een beschaving op.

11 Standenmaatschappij priesters 1.De priesters vormden de geestelijke macht. adel 2.De adel bezat de wereldlijke macht. Daarom is het een ridderlijke beschaving. boeren 3.De boeren

12 Voor alles werd gezorgd Boeren > Voedsel Adel > Veiligheid Geestelijkheid > het geestelijke welzijn (Christendom)

13 Hoge Middeleeuwen 1000 – 1300 stedelijke burgerij De eerste steden in West- Europa ontstonden. Steden kregen een zelfstandigheid en deze werd vastgelegd in de stadsrechten. De vierde stand kwam in ontwikkeling: De stedelijke burgerij

14 Late Middeleeuwen 1300 – 1500 De burgerij werd steeds machtiger en de middeleeuwse cultuur kreeg een hoofdkenmerk erbij: Het burgerlijke. Het oude leenstelsel verdween en de ‘nationale staat’ begon gestalte te krijgen.

15 Kenmerk Middeleeuwen Memento mori Theocentrisch  kunst diende de mens te wijzen op het goddelijke en hem bewust te maken van de vergankelijkheid van het leven. Memento mori De kunst was niet alleen voor ontspanning, maar het bevatte ook een les: Didactisch

16 God was almachtig. Dat alles zo is als het is: de wil van God. En als er iets slechts gebeurde, dacht men dat die mensen gestraft zouden worden in het hiernamaals.


Download ppt "Literatuur Hoofdstuk 3 Extra informatie…. Historische achtergrond van de middeleeuwen… 500 - 1500."

Verwante presentaties


Ads door Google