De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wetenschappelijke Bibliotheken Studiedag Onderwerpsontsluiting Den Haag, 27 april 2006.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wetenschappelijke Bibliotheken Studiedag Onderwerpsontsluiting Den Haag, 27 april 2006."— Transcript van de presentatie:

1 Wetenschappelijke Bibliotheken Studiedag Onderwerpsontsluiting Den Haag, 27 april 2006

2 Stellingen I (de gebruikers) Is het niet voldoende om gebruik te maken van meegeleverde of via het net te verkrijgen digitale informatie als recensies, samenvattingen etc. om die voor retrieval doeleinden te combineren met titels? De traditionele vormen van onderwerpsontsluiting zullen nooit (helemaal) voldoen. Enerzijds omdat de gebruiker met weinig vakkennis geen trefwoorden weet, anderzijds zijn trefwoorden niet specifiek genoeg bij véél vakkennis.

3 Stellingen II (alternatieven) Als je gebruik wilt maken van een ontsluitingsysteem kies dan voor een universeel alternatief en maak daar in elk geval in Nederland integraal gebruik van. Alternatieven als folksonomy bieden veel mogelijkheden omdat de gebruikte ontsluitingskenmerken direct aansluiten bij de belevingswereld van de gebruikers. Lukt het ons als bibliotheek wel om zelf alternatieven voor onderwerpsontsluiting toe te passen?

4 Stellingen III (financiën) Onderwerpsontsluiting is te duur voor bibliotheken en levert te weinig op voor gebruikers. Koop alleen materiaal waaraan reeds door anderen ontsluitingsgegevens zijn toegevoegd.


Download ppt "Wetenschappelijke Bibliotheken Studiedag Onderwerpsontsluiting Den Haag, 27 april 2006."

Verwante presentaties


Ads door Google