De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Werkwijze In deze les wordt uitleg gegeven over het zoeken naar informatie in de mediatheek Je leert zoeken naar boeken en je krijgt een korte introductie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Werkwijze In deze les wordt uitleg gegeven over het zoeken naar informatie in de mediatheek Je leert zoeken naar boeken en je krijgt een korte introductie."— Transcript van de presentatie:

1 Werkwijze In deze les wordt uitleg gegeven over het zoeken naar informatie in de mediatheek Je leert zoeken naar boeken en je krijgt een korte introductie in het zoeken op internet. ?

2 Boeken zoeken voor een werkstuk
Als je wilt weten of er in de mediatheek een boek is over een bepaald onderwerp, dan gebruik je de CATALOGUS

3 De catalogus In de catalogus kun je opzoeken in welke kast, en waar in die kast een boek te vinden is. De catalogus staat op ALLE MEDIATHEEKPC’S JE KUNT DE CATALOGUS OOK THUIS BEKIJKEN OP :

4 Waar staat het boek in de bibliotheek
Als je zoekt in de catalogus naar het leesboek “Spijt” van Carry Slee krijg je dit zoekscherm: Plaats in de kast

5 Waar staat het boek in de bibliotheek
Als je in de catalogus zoekt naar het boek met de titel “planeten” krijg je dit op het zoekscherm: Kies je boek door er met je muis op te gaan staan. Je pijl wordt een handje en klik verder Stel dat je het laatste boek kiest. Op de volgende dia zie je het scherm dat dan verschijnt.

6 Waar staat het boek in de bibliotheek
Het boek staat bij de studieboeken, en die staan op nummer in de kast. Studieboek Te vinden op nummer

7 De studieboeken Het nummer dat bij een studieboek hoort, heet sisocode. De sisocode geeft het onderwerp aan, bijvoorbeeld: Sisocode staat voor aardbevingen: alle boeken over aardbevingen staan dus bij elkaar bij nummer 567.2 Op de kast van de studieboeken hangt een overzicht van alle sisonummers (het groene bord).

8 Waar staat het boek in de bibliotheek
SAMENGEVAT: als je een boek gevonden hebt in de catalogus heb je de volgende gegevens nodig om het boek uit de kast te kunnen halen: Bij studieboeken: de sisocode, want studieboeken staan op volgorde van sisocode. Bij leesboeken: de achternaam van de schrijver, want leesboeken staan op volgorde van schrijver

9 Boeken zoeken op trefwoord
BEHALVE OP TITEL KUN JE OOK OP TREFWOORD ZOEKEN ALS JE ZOEKT VIA TREFWOORDEN VIND JE MEER. JE MOET WEL EVEN NADENKEN VOOR JE JE TREFWOORD INVULT

10 Zoeken via trefwoord Elk boek heeft in de catalogus een aantal trefwoorden. Een voorbeeld. Goed lezen, want dit is best lastig…: een boek dat alleen over spinnen gaat, krijgt spinnen als trefwoord. Een boek waarin meerdere insecten beschreven staan, kan niet al die insecten als trefwoord krijgen, en krijgt daarom het trefwoord insecten. Dat betekent dus dat je bij het zoeken in een bibliotheekcatalogus iets meer moeite moet doen om zoektermen te bedenken. Je moet vooral zoeken naar standaardwoorden en begrippen die met je onderwerp te maken hebben.

11 Zoeken via trefwoord Nog een paar voorbeelden:
Informatie over Auschwitz vind je onder trefwoord Auschwitz, maar ook onder concentratiekampen of onder Tweede Wereldoorlog Informatie over poezen: standaardterm is katten, maar ook bij huisdieren vind je informatie. Informatie over regen vind je onder de standaardterm neerslag, maar er zullen weinig boeken alleen over neerslag gaan. Daarom kun je beter zoeken bij weer of klimaat. Als je gaat zoeken in de bibliotheekcatalogus denk dan goed na welke zoektermen je kiest!

12 Zoeken op trefwoord in de catalogus
Zoeken op trefwoord in de mediatheek doe je zo: Op de volgende dia zie je hoe het zoekscherm er uit ziet als je het trefwoord “planeten” invult. Vink met je muis de trefwoorden aan

13 Zoeken op trefwoord in de catalogus
ENZ. ENZ. ENZ. ENZ.

14 Zoeken op trefwoord in de catalogus
Zoek je via trefwoorden, dan vind je meer boeken, je moet alleen even nadenken.

15 Zoeken op trefwoord in de catalogus
SAMENGEVAT JE KUNT DUS IN DE CATALOGUS ZOEKEN OP TREFWOORD OF OP TITEL BIJ HET TREFWOORD VUL JE DUS GEEN TITEL IN…! TREFWOORDEN BEDENK JE ZELF…

16 INTERNET ALS LAATSTE ONDERDEEL VAN DE PRESENTATIE KRIJG JE NOG EEN PAAR “TIPS EN TRUCS OVER INTERNET”. + =

17 WIST JE DAT…. 83 % VAN ALLE WEBSITES OP HET INTERNET GEMAAKT WORDT DOOR MENSEN OF BEDRIJVEN DIE IETS WILLEN VERKOPEN. VEEL INFORMATIE DAAROM NIET ALTIJD EVEN BETROUWBAAR IS

18 WIST JE DAT…. 95% VAN ALLE WEBSITES IN HET ENGELS IS
ER MOMENTEEL MILJARDEN WEBPAGINA’S ZIJN

19 INTERNET ALS JE IETS ZOEKT OP HET INTERNET MOET JE ALTIJD HEEL ERG GOED NADENKEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

20 INTERNET ALS JE IETS ZOEKT OP INTERNET KUN JE GEBRUIK MAKEN VAN EEN ZOEKMACHINE. DE BEKENDSTE ZOEKMACHINE IS UITERAARD GOOGLE

21 INTERNET DE MEESTE VAN JULLIE WETEN HET AL, MAAR JE KUNT IN GOOGLE OOK ALLEEN MAAR ZOEKEN IN NEDERLANDS-TALIGE SITES

22 INTERNET ALS JE BIJ GOOGLE EEN ZOEKWOORD INVULT DENK DAN EVEN NA. ALS JE IETS ZOEKT OVER HET LAND CHINA IN GOOGLE VIND JE 61,600,000 WEBSITES. MISSCHIEN EEN BEETJE VEEL…:

23 INTERNET ALS JE WILT VOORKOMEN DAT JE MOET KIEZEN UIT 61,600,000 WEBSITES KUN JE BIJVOORBEELD TWEE WOORDEN COMBINEREN. DAT DOET GOOGLE AUTOMATISCH. JE HOEFT DUS GEEN PLUSTEKENTJE (+) IN TE VULLEN.

24 INTERNET DENK OOK NA WELKE ZOEKWOORDEN JE KIEST
KIES GEEN AL TE ALGEMENE ZOEKWOORDEN ! Niet al te slim gekozen ! Beetje veel !

25 INTERNET NOG EEN GOOGLE TIP
ALS JE BIJ GOOGLE EEN COMBINATIE VAN WOORDEN TUSSEN AANHALINGSTEKENS ZET ZOEKT GOOGLE PRECIES DE WOORDCOMBINATIE, DIE JIJ INGETYPT HEBT. Met aanhalingstekens En zonder

26 INTERNET ALS JE AAN HET INTERNETTEN BENT MOET JE IN IEDER GEVAL NOOIT:
PERSOONLIJKE INFORMATIE GEVEN AAN PERSONEN OF INSTELLINGEN EN OOK NOOIT ZOMAAR EEN REGISTRATIE FORMULIER INVULLEN

27 INTERNET JE MOET OOK NOOIT:
DIGITALE FOTO’S STUREN AAN ONBEKENDEN – EEN FOTO IS ZO VIA MSN DOOR GESTUURD… - AFSPRAKEN MAKEN VIA JE CHATBOX – JE WEET NIET WIE ER AAN DE ANDERE KANT ZIT….. KIJK HIER MEE UIT !!!

28 INTERNET VOORBEELD UIT DE KRANT VAN 10 DECEMBER 2004:
Naaktfoto's tienermeisjes op net AMSTERDAM - Bijna tweehonderd tienermeisjes per jaar durven niet meer naar school omdat naaktfoto's en filmpjes van hen via ex-vriendjes op internet zijn gezet. De tienermeisjes geven de vriendjes te goeder trouw foto's van zichzelf of laten die door hun vriendjes nemen. Als de liefde voorbij is, blijken de voormalige vlammen soms minder betrouwbaar dan gedacht. Er is op zich weinig aan te doen, ook omdat het materiaal vaak vrijwillig is afgegeven," meldt de zegsvrouw van het meldpunt. "We melden het wel bij de politie en providers of adviseren ouders naar de politie te stappen."

29 INTERNET HET IS TIJD VOOR EEN AANTAL OPDRACHTEN.
ALLE OPDRACHTEN MOETEN GEMAAKT WORDEN. ZE WORDEN NAGEKEKEN. SLUIT DIT PROGRAMMA AF EN HAAL JE OPDRACHTEN OP BIJ HET MEDIATHEEKPERSONEEL.


Download ppt "Werkwijze In deze les wordt uitleg gegeven over het zoeken naar informatie in de mediatheek Je leert zoeken naar boeken en je krijgt een korte introductie."

Verwante presentaties


Ads door Google