De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Acceptatie en Commitment Therapie Ouderen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Acceptatie en Commitment Therapie Ouderen"— Transcript van de presentatie:

1 Acceptatie en Commitment Therapie Ouderen
Eerste lesuur: 30 augustus 2012 Onderwerp: Waarden Jan te Winkel Klinisch Psycholoog en Psychotherapeut

2 Inhoud ACT ouderen: kernvaardigheid waarden Experiëntiële oefening
Hoe flexibel ben jij? (FIT-60) Ervaringen ACT ouderen? Waardenkompas Thuiswerk voor 27 september 2012

3 Vuurtorenmetafoor

4 Kernvaardigheid waarden
De oudere helpen met het zich bewust worden en centraal stellen van waarden. Waarde zijn geen doelen maar richtingaanwijzers. Als waarden duidelijk zijn heeft de oudere een kompas om de richting te bepalen en een houvast om emotionele moeilijkheden te door staan.

5 Experiëntiële oefening
Het vaststellen van richtinggevende waarden als therapeut

6 Eigen ervaringen ACT? ACT ouderen?

7 Assesment Hoe flexibel ben jij? FIT-60
Denk je dat FIT-60 toepasbaar is voor ouderen? Intake gesprek ACT Literatuur

8 Kernboodschap literatuur 30/8
Hoofdstuk 1: Het dilemma van het menselijk lijden: aanname van de destructieve normaliteit Hoofdstuk 2: De filosofische en theoretische fundamenten van ACT: rol van de context, pragmatisch waarheidscriterim, leren door ervaring en regelgeleidgedrag (Relational Frame Theory)

9 Waarden: kernboodschappen
Iedereen heeft waarden Waarden zijn richtinggevend Het verschil tussen doelen en waarden Er is een onderscheid tussen sociaal opgelegde waarden en waarden van jezelf Gedrag is een reflectie van waarden

10 Waardenkompas Hulpmiddel om helder te krijgen wat je waarden zijn,
maar ook wat je belemmert om volgens je waarden te handelen.

11 Werkwijze Waardenkompas
Eerst stilstaan bij hoe je leven er nu uitziet in de tien gebieden Wat betekent ieder gebied voor jouw? Hoe ben je er mee bezig? Ben je er tevreden over? Wil je het anders? Hoe komt het dat het niet gaat zoals jij het wil?

12 Werkwijze Waardenkompas
Bepaal van alle levensgebieden hoe belangrijk het voor je is (0 – 10) Bedenk voor ieder levensgebied met score > 0 de waarden die je nastreeft. Toets met: “Als niemand wist dat ik hiermee was, zou ik het dan toch doen?” Ga dan na op ieder levensgebied na hoe je je eigen gedrag beoordeelt. Is het in overeenstemming met de waarde die je nastreeft? Geef weer in een cijfer in hoeverre je handelt naar je waarden? Kijk naar het verschil tussen hoe je handelt en zou willen handelen. Onderzoek de hindernissen die je belemmeren om te doen wat je wilt doen. Vul deze hindernissen in.

13 Thuiswerk 27 september 2012 Vul eigen waarden kompas verder in en neem minimaal één waardenkompas in met een oudere (meer mag ook). Neem iets mee van huis wat staat voor wat voor jou in je leven waardevol is Lees 3 “Het ACT-model voor psychopathologie en menselijk lijden (65 – 96) en 8 Waardengerichtheid (213 – 243)


Download ppt "Acceptatie en Commitment Therapie Ouderen"

Verwante presentaties


Ads door Google