De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VOEDSELVERLIEZEN & VOEDSELVERSPILLING : Korte termijn acties & Lange termijn perspectieven Birgit Van Tongelen Europese Commissie DG Gezondheid en Consumenten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "VOEDSELVERLIEZEN & VOEDSELVERSPILLING : Korte termijn acties & Lange termijn perspectieven Birgit Van Tongelen Europese Commissie DG Gezondheid en Consumenten."— Transcript van de presentatie:

1 VOEDSELVERLIEZEN & VOEDSELVERSPILLING : Korte termijn acties & Lange termijn perspectieven Birgit Van Tongelen Europese Commissie DG Gezondheid en Consumenten Innovatie & duurzaamheid van de voedselketen

2 Inleiding  Ongeveer 90 miljoen ton per jaar in Europa - landbouw en visserij sector niet inbegrepen;  Ongeveer 126 miljoen ton in 2020 als er geen bijkomende maatregelen worden getroffen;  In alle stadia van de voedselketen – voor diverse en sector specifieke redenen;  Nodig om te focussen op alle niveaus van de voedselketen en op alle oorzaken per sector.

3 Context voor Europese actie  Efficient gebruik van hulpbronnen – Vlaggen schip initiatief in het kader van de Europa 2020-strategie - COM(2011)21  Stappenplan voor efficiënt hulpbronnengebruik in Europa - COM(2011)571  Europees Parlement: verslag over voedselverspilling – Januari 2012

4

5 Europese acties  Definiëren van acties met een Europese meerwaarde om de nationale & locale acties aan te vullen;  Consulteren van stakeholders, lidstaten en experten om op alle niveaus van de voedselketen opportuniteiten te identificeren om voedsel verlies/verspilling te verminderen zonder de voedselveiligheid te compromitteren.

6 Europese acties - consultaties  Bi-laterale gesprekken met alle actoren van de voedselketen;  Advisory Group on Food Chain, Animal & Plant Health – Working Group Food losses/waste;  EU Food Sustainable Consumption & Production Roundtable – Task Force Food losses/waste;  Standing Committee on Food Chain & Animal Health – General Food Law

7 Advisory Group on Food Chain, Animal, Plant Health Working Group Food Waste  1ste vergadering op 5 Oktober 2012;  Hele voedselketen vertegenwoordigd;  Doel: o Analyse van probleem doorheen de voedselketen; o Discussie over mogelijke EU acties; o Presentatie goede praktijken.

8 Europese acties – korte termijn (1)  Verspreiden van information "10 Tips to reduce food waste" in alle officiële EU talen; Verduidelijking: "ten minste houdbaar tot" en "te gebruiken tot"; Video clip,

9

10 Europese acties – korte termijn (2)  Faciliteren van het uitwisselen van goede praktijken Geïntegreerd in EU Food Waste Website

11 Goede praktijken Actor responsible for the initiative: Type of actor responsible for the initiative: Type of initiative: Main type of stakeholder targeted: Country: Geographical level of implementation: Year of implementation: Website: Contact person:

12 Goede praktijken - Voorbeeld

13 Europese acties – korte termijn (3)  EU School Fruit Scheme  EU School Milk Scheme  Studie over de rol van steden  Studie over consumenten gedrag

14 Europese acties – langere termijn  Kennis opbouwen Consultaties met stakeholders, FP7 project (FUSIONS), onderzoek ivm verpakkingsmateriaal, etc, …  Geschiktheid van maatregelen onderzoeken – eventueel herziening van wetgeving  Communicatie van de EU Commissie over "Duurzaam Voedsel" in 2013;  Anwoord op rapport van EU Parlement

15 Meer informatie


Download ppt "VOEDSELVERLIEZEN & VOEDSELVERSPILLING : Korte termijn acties & Lange termijn perspectieven Birgit Van Tongelen Europese Commissie DG Gezondheid en Consumenten."

Verwante presentaties


Ads door Google