De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De SEM-J: een screeningsinstrument voor jongeren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De SEM-J: een screeningsinstrument voor jongeren."— Transcript van de presentatie:

1 De SEM-J: een screeningsinstrument voor jongeren.
Nina De Paepe

2 De VAD ontving uit de drughulpverlening herhaaldelijk signalen over late doorverwijzingen, die de hulpverlening bemoeilijkten. Daarom ontwikkelde VAD het individueel Screeningsinstrument Ervaringen met Middelengebruik voor Jongeren (SEM-J).

3 De SEM-J is een instrument dat op een eenvoudige manier een ernstinschatting maakt van het middelengebruik van een jongere.

4 Proces van de vertaling
1. In de eerste fase vond de ‘forward’- vertaling plaats. 2. een ‘backward’-vertaling door twee vertalers die Engels als moedertaal hebben, terugvertaald naar het Engels 3. consultatie van een expertengroep Om de uiteindelijke vertaling te consolideren werd een beroep gedaan op een expertengroep van praktijkwerkers en methodologen. 4. begrijpelijkheidstest Dan werd er een test gedaan bij een heterogene groep van jongeren. 5. pretest In de laatste fase testte de VAD de SEM-J uit bij 24 jongeren uit het secundair onderwijs en bij 20 jongeren die deelnamen aan vroeginterventiegroepen

5 De SEM-J bestaat uit verschillende schalen: een ernstschaal (achttien items), een defensiviteitschaal (achttien items), een onwaarschijnlijkheidsschaal (drie items)., een schaal voor psychosociale indicatoren (acht items) en een overzicht van de gebruiksgeschiedenis . (zes items).

6 Sinds september 2009 staat de SEM-J online op de VAD-site.

7 Op basis van het resultaat op de SEM-J, automatisch duidelijk is wat de meest aangewezen begeleiding is voor de jongere.. De score wordt automatisch berekend en worden de resultaten onmiddellijk weergegeven. Op basis van het resultaat op de SEM-J, automatisch duidelijk is wat de meest aangewezen begeleiding is voor de jongere..

8 Op weekdagen wordt de SEM-J gemiddeld drie- tot viermaal per dag ingevuld. Uit deze cijfers blijkt dat er wel degelijk behoefte was aan een dergelijk instrument.

9

10 Ik hoop dat u van mijn presentatie genoten hebt.


Download ppt "De SEM-J: een screeningsinstrument voor jongeren."

Verwante presentaties


Ads door Google