De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1. Zet op een leeg werkveld klaar:

Verwante presentaties


Presentatie over: "1. Zet op een leeg werkveld klaar:"— Transcript van de presentatie:

1 1. Zet op een leeg werkveld klaar:
Voorgeschreven hoeveelheid vloeistof Steriele spuit Steriele opzuignaald Desinfectans Gaasjes Vijl naaldcontainer 3. Maak de spuit klaar: Verwijder de verpakking van de spuit Verwijder de verpakking van de naald en de dop van de beschermhuls Plaats de naald op het aanzetstuk van de spuit Let op: naald, conus en aanzetstuk moeten steriel blijven! 2. Controleer: De naam van de client De naam van de medicatie De concentratie van de medicatie De hoeveelheid van de medicatie Uit een flacon: Verwijder de dop Desinfecteer de rubberen dop Zuig wat lucht op Verwijder de beschermhuls van de naald en prik door de rubberen dop Spuit de lucht in de flacon Draai de flacon op Trek de gewenste hoeveelheid vloeistof op Houd de spuit rechtop. Tik met je vinger tegen de spuit terwijl je de naald fixeert. Zo verwijder je luchtbellen. We noemen dat ontluchten van de naald. 4. Trek de injectievloeistof op Uit een ampul: Verwijder de vloeistof uit de hals door er met een vinger tegenaan te tikken. Plaats een gaasje met desinfectans tegen de ampul en breek de ampul dan af. Plaats een opzuignaald op de injectiespuit Verwijder de beschermhuls van de naald Breng de naald recht in de ampul Trek de vloeistof op Houd de spuit rechtop. Tik met je vinger tegen de spuit terwijl je de naald fixeert. Zo verwijder je luchtbellen. We noemen dat ontluchten van de naald.

2 5. Afronden voorbereiding
Plaats de beschermhuls weer op de naald Verwijder de opzuignaald Verwijder de verpakking van de injectienaald en de dop van de beschermhuls Plaats de conus van de spuit op het aanzetstuk van de naald Ontlucht de naald door met je vinger tegen de spuit te tikken Voer nog 1 maal de controles uit

3 Stappen in de voorlichting
Reden injectie: Het is de taak van de arts om de medische voorlichting te geven. Maar het is natuurlijk wel logisch om in het kort de reden en de werking van het medicament te benoemen. Als de cliënt dit niet zou weten. Stem het taalgebruik op de cliënt af en vermijd vakjargon. Manier injectie: De intramusculaire injectie is het meest belastend voor de cliënt. Letterlijk het meest gevoelig. Geef op de cliënt afgestemde voorlichting. Houd rekening met het type injectievloeistof, de injectieplaats en stem het tempo van injecteren af op de cliënt. Geef ook zorgvuldige voorlichting bij de intra- en subcutane injectie en stel de cliënt gerust dat de injectie meestal minder pijnlijk is dan intramusculair. Stappen in de voorlichting Wensen cliënt : Als de cliënt veel ervaring heeft met injecteren, dan is het zinvol hiermee rekening te houden. Benut de ervaringsdeskundigheid. Natuurlijk zonder de eigen professionele grenzen te overschrijden. Verbetertips: Vraag niet alleen na afloop naar verbetertips. Doe er ook iets mee. Rapporteer de tips, zodat collega’s ook beter afgestemde zorg kunnen leveren. Maar dan is het wel zaak dat jij je niet bedreigt voelt door tips van de cliënt. Het is geen aantasting van jouw beroepsmatig handelen. Het kan een verrijking zijn om beter op de mens afgestemde zorg te leveren. Dat is alleen maar goed. Ook hiervoor geldt natuurlijk dat er een beroepsmatige grens is.

4


Download ppt "1. Zet op een leeg werkveld klaar:"

Verwante presentaties


Ads door Google