De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zintuigen Sandra Keijzer

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zintuigen Sandra Keijzer"— Transcript van de presentatie:

1 Zintuigen Sandra Keijzer 0795536
Cross Lab Zintuigen Sandra Keijzer

2 Zintuigen Met cross lab hebben we onderzoek gedaan naar de zintuigen. Ruiken Proeven Voelen Horen Zien

3 In deze presentatie komen de 5 zintuigen aan bod, en mijn beleving met deze zintuigen.
Ook een aantal onderzoeken die ik met de crosslab lessen heb gedaan.

4 Ruiken Ruiken doe je met je neus, het is een zintuig die we onbewust altijd gebruiken. Je gaat vaak op een geur af, soms ruik je bijvoorbeeld versgebakken brood maar je ziet het niet. Door de geur wordt je er naar toe getrokken. Soms is een geur lekker/ aantrekkelijk soms vies/ afstotelijk.

5 Mijn Geur beleving In een winkel of als ik buiten loop wordt ik vaak aangetrokken door geur, soms heeft die winkel niets dat ik interessant vind maar is de geur toch aantrekkelijk, waardoor ik dan naar binnen getrokken wordt. De geur van een fietsenwinkel vind ik weer erg afstotelijk, ik vind het niet aantrekkelijk ruiken. Vaak ruik je heel erg de rubberen banden van de fietsen. Zo heb ik ook een afkeer voor benzine stations, van kleins af aan al bedek ik mijn mond als ik in de auto zit of buiten de auto bij een benzine station, het is gewoonweg een vreselijke geur.

6 Je merkt trouwens heel erg dat het voorjaar is, de boeren beginnen weer met mesten. Zelf woon ik in de stad dus hier ruik je dat niet, maar als ik in de trein zit en door het platteland rijd dan wordt mijn neus elke keer weer geprikkeld door deze onaangename geur. Wel vind ik het een erg aangenaam gezicht. Heerlijk die koeien in de wei en het mooie plattelandse beeld.

7 Wel maak je me blij met de voorjaarsgeur die je ruikt als je
’sochtends je raam open doet. Geur kan je ook steeds weer herkennen, bijv. als iemand die je dierbaar is een fijne geur heeft dan moet je vaak gelijk aan deze persoon denken als je deze geur ruikt.

8

9 Geur Crosslab In de eerste les van Crosslab kwam Maki Ueda, zij is afkomstig uit Tokyo. Sinds 2004 legt ze zich toe op zintuigen die je normaal niet gebruikt om kunst te appreciëren: de tastzin en de reukzin. In haar recentste onderzoek gebruikt ze geuren als expressiemiddel, waarbij haar keuken en badkamer mini-laboratoria worden.

10 Geur Crosslab Ze vertelde ons over haar onderzoek, hoe je geuren kan maken van vaste stoffen. En liet ons verschillende geuren ruiken en ons raden wat het was. Het zijn verassende geuren. Soms lekker soms afstotelijk. Best apart dat je de geur van bijvoorbeeld ”Sinterklaas” opeens in een flesje alcohol hebt. Maar goed het kan dus. Je kan zelfs de geur van je knuffel beer bewaren of van het t-shirt van je geliefde door deze in een weckpot met talkpoeder te stoppen. Na verloop van tijd trekt de geur van het voorwerp in de poeder.

11 De geuren die Mai Ueda heeft ontwikkeld

12 Proeven Proeven doen we met onze tong. Je tong heeft smaakpapillen, die kun je goed zien zitten als je je tong bekijkt in de spiegel. Voor verschillende smaken heb je aparte papillen. Je hebt vier smaken, zoet, zuur, bitter, zout. Voordat je iets kunt proeven moet het eten eerst een beetje opgelost worden in speeksel. Als je je tong met een zakdoek droog maakt, en je legt er een dropje op, dan proef je eerst even niks. Als er weer speeksel komt en het dropje laat smelten, dan proef je weer.Zoet dingen proef je vooral op het puntje van je tong. Prop een koekje dus nooit te snel achter in je mond, dat is zonde. Zout proeven we aan de rand van de voorste helft van de tong. Zure dingen proef je aan de randen achter op je tong. En bittere dingen helemaal middenachter op je tong. Midden op je tong kun je niks proeven, daar zitten geen smaakpapillen.

13 Proeven Zout proeven we aan de rand van de voorste helft van de tong. Zure proef je aan de randen achter op je tong. En bittere dingen helemaal middenachter op je tong. Midden op je tong kun je niks proeven, daar zitten geen smaakpapillen.

14 Mijn smaak beleving Zelf merk ik altijd dat de 3 zintuigen proeven, ruiken en zien erg samen gaat. Als ik een gerecht voor me neus krijg en ik vind het niet lekker ruiken ben ik al bevooroordeeld. Dan denk ik, dit is vast niet lekker. Soms heb je dus ook wel eens dat je iets er heel erg lekker uit vind zien maar dat het bij de smaak zwaar tegen valt. Met een geur is dit natuurlijk ook weer zo. Ik ben allergisch voor noten en pinda’s, vaak bied iemand je dan een lekker koekje of chocolaatje aan, ziet er dan lekker uit. Maar als ik dan op de ingredienten kijk word ik dan weer minder vrolijk. Ik mag het niet hebben van 8 van de 10 keer zitten er tegenwoordig wel noten of pinda’s in. Maar soms neem ik het risico en stop gewoon een bon bon of een paas ei in m’n mond, bij de eerst hap (wanneer het nog op je tong ligt) denk ik uhmm lekker. Als ik dan een paar keer heb gekauwd en de smaak in m’n hele mond is geweest, proef ik het …. Ojeeh hier zaten dus wel pinda’s of noten in verwerkt.

15 Voelen Met je huid kan je voelen. Je huid is gevoelig voor de aanrakingen van andere dingen. Je hele lichaam zit vol met cellen. De cellen geven prikkels door aan je hersenen. Voelen doen we dus met heel ons lichaam. Je voelt niet alleen als iets op je lichaam komt, stof of een aanraking. Maar de temperatuur in de omgeving waar we ons in bevinden voelen we ook, dit voel je met je huid.

16 Voelen Crosslab Met de les Crosslab hebben we een onderzoek gedaan naar de zintuig: voelen. We kregen toen afbeeldingen met een soort relief, deze moesten we voelen, geblinddoekt. We konden dus niet zien wat het was. Nadat we de afbeelding gevoeld hadden moesten we raden wat het was. Soms kon je het pas raden nadat je de afbeelding zelf weer had getekend.

17 Voelen Crosslab Vaak is het lastig om een beeld te vormen in je hoofd van iets dat je voelt. Het waren ook lijnen dus soms kwam je er met voelen alleen niet uit. Dan merk je dat je je ogen ook weer nodig hebt om uiteindelijk de afbeelding te raden. Je zintuigen werken dus eigenlijk altijd samen.

18 Horen Je oren vangen geluiden op en geven ze door aan je hersenen. Dit gaat als volgt: de oorschelp vangt het geluid op en via de gehoorgang gaat het naar binnen. Het geluid botst tegen je trommelvlies, die trillingen worden doorgegeven aan drie gehoorsbeentjes: de hamer, aambeeld en stijgbeugel. Die geven de trillingen weer door aan het slakkenhuis. In het slakkenhuis zitten gevoelige cellen die het geluid doorgeven aan de gehoorszenuw die helemaal in je hersenen ligt. Dan hoor je het geluid.

19 Zien Vanaf je geboorte gebruiken wij onze ogen om allemaal dingen te zien. Je oog is een bol die in de oogkas ligt. Aan de voorkant van de oogkas zit de iris. Midden in de iris zit een opening, de pupil. Achter de pupil ligt een ooglens die lichtstralen opvangt en zo de beelden maakt die je ziet. Met je ogen kun je niet alleen zwart en wit zien. Ook kun je er kleuren mee zien. Tenminste als het licht genoeg is. Als het schemerig wordt, of donker, dan word alles steeds grijzer en grijzer, totdat je geen kleuren meer ziet. Niet voor alle mensen is zien heel erg van zelf-sprekends veel mensen kunnen in de verte of dichtbij niet meer scherp zien. Iemand die in de verte niet goed ziet, is bijziend. Iemand die dichtbij niet goed ziet, is verziend.

20 Maar wat als je blind bent
Maar wat als je blind bent????.. Dan valt deze zintuig weg en werken je andere zintuigen zoals horen veel sterker, dat komt omdat een blinde zich heel erg op het gehoor concentreerd, hij heeft geen beelden waar hij zich door kan laten afleiden. Omdat we twee ogen hebben kunnen we goed afstanden inschatten, met maar één oog is dit veel moeilijker. Met je ogen kijk je, maar je hersenen weten wat je ziet. Soms zijn je hersenen in de war, en lijken dingen anders dan ze zijn. Dit heet : gezichtsbedrog. (proefje met lijntjes) Ja en wat kan ik verder er nog over zien zeggen, kijken is voor de meesten mensen zo vanzelf- sprekend. Vaak gaan we op een beeld af wat we ergens van hebben.

21 Mijn kijkbeleving Door het onder zoek (rondje Rotterdam, geblinddoekt) kwam ik er achter dat ik graag alles wil zien, ik zou er hoofdpijn van krijgen als ik steeds maar beelden in me hoofd zou maken hoe iets er uit ziet, en waar ik op dat moment ben. We gaan eigenlijk altijd op het uiterlijk van iets af, als iemand er onaantrekkelijk uitziet (bijv. Een jongen die er onverzorgd uitziet) dat is er toch iets dat mij tegenhoud. Dat is hetzelfde als iemand niet fijn ruikt en je ook soort van afstoot, met geur is denk ik sterker dan een visueel beeld. Maar toch, hoe iedereen soms ook beweert niet op het uiterlijk af te gaan is dus allemaal onzin, je wilt toch ook niet in een huis wonen dat je niet mooi vindt. Word je elke morgen wakker en doen je ogen bijvoorbeeld pijn van de vreselijke kleur op de muur.

22 Mijn kijkervaring Zelf heb ik trouwens wel eens dat als ik in bed lig, op me zij, dat ik dan tv kijk en alles dubbel zie. Dit ligt niet aan mijn ogen maar dit is dus een soort van gezichtsbedrog. Je ogen zien iets, je hersenen denken het klopt niet. Dus die proberen dan de hele tijd het beeld te corrigeren. Hier krijg ik uiteindelijk dan hoofdpijn van.

23 Rondje Rotterdam Dit is een onderzoek die we hebben gedaan met de Crosslab les waar letterlijk al je zintuigen bij geprikkeld werden. We liepen namelijk eerst geblinddoekt en daarna met oordoppen in je oren. Eerst had ik oordoppen in waardoor ik alles om me heen een stuk minder goed hoorde. Zelf hoorde ik alles veel minder hard, dat vond ik niet echt vervelend. Maar eerder plezierig, je hoort met oordoppen in al die harde geluiden van de stad niet (auto’s, bouw en industriegeluiden). Mezelf hoorde ik daar in tegen wel erg hard. Het lijkt wel alsof je heel hard praat, maar dat viel wel mee, toen ik het vroeg aan Laura. Alles om je heen is heel erg gedempt, zelfs je voeten hoor je niet neer komen op de grond. Het lijkt wel of je zweeft.

24 Toen we op de Willemsbrug waren beland ruilden we om en had ik de blinddoek om en was Laura mijn begeleider. Ik besefte me gelijk dat ik me heel erg machteloos zou voelen als ik niet zou kunnen zien waar ik liep of waar ik op dat moment was, het idee dat je je omgeving niet kan zien lijkt me verschrikkelijk. Voor mij persoonlijk een hele handicap aangezien ik altijd alles om me heen goed bekijk en in me op neem en opsla in m’n beeldbank. Maar goed we liepen dus de Willemsbrug weer af richting de kubus woningen. We namen de trap bij de Willemsbrug om deze brug te verlaten, het leek wel of er geen eind aan de trap zou komen… Stapje voor stapje, tree voor tree liep ik de trap af, aan me rechterarm Laura en met m’n linkerhand tastend naar de leuning van de trap.

25 Toen liepen we richting de kubus woningen en langs de terrasjes die daar zitten. Ik had best willen zien hoe die mensen keken hoe wij daar rond liepen…. De terrasjes heb ik zelf namelijk niet doorgehad aangezien ik zelf te veel praatte en in m’n hoofd beelden zat te maken waar ik zou kunnen zijn. Wel voelde ik het als we ergens onderdoor liepen. Je voelt dat je ergens staat waar muren van op zij zijn en boven je een plafond en als je praat klinkt het geluid heel anders een beetje hol. Met m’n voeten voelde ik ook heel erg de hele tijd waar ik was, hoe de stenen aan voelde en je voelde ook elke bobbel en scheur in de weg.

26 Het was een aparte ervaring opzich, wel zou ik me als blinde geen raad weten bij de stoplichten (oversteek plaatsen) in R’dam, want je hoort geen getik…. Wonen er dan soms geen blinde in R’dam ofzo….????

27 Soap in Shop Hoe verkoop je zeep in een winkel, zonder dat je het product ook daad werkelijk laat zien..??

28 Soap in Shop Ik ga alle zintuigen in de Soap in Shop laten prikkelen. Van alles laat ik zien behalve de daadwerkelijk zeep die ik echt wil verkopen. De consument moet geprikkeld worden door het voelen en ruiken en horen van de zeep.

29 Soap in Shop In de winkel zelf kan best de zeep aanwezig zijn maar niet in de vaste vorm of in de vorm waar de consument het in koopt. Ze moeten zich niet aangetrokken voelen door de verpakking maar vooral door de geur van de zeep. De geur van de zeep wordt in blanco flacons gepresenteerd, de consument ruikt aan de flacon en kan door middel van de geur de zeep uitkiezen.

30 Soap in Shop Maar willen we ook weten hoe een zeep aan onze huid voelt? De zeep wordt zoals al eerder gezegd gepresenteerd in een blanco flacon waardoor de consument dus niet weet met welke zeep ze te maken heeft. De zeep zit in testflacons waardoor je bij een fonteintje je handen/ armen er mee kunt wassen en kunt ervaren hoe zacht een zeep is. De shop verkoopt verschillende zeep soorten, bijvoorbeeld met aloe vera of een lichte scrub. Aangezien dit niet aangegeven staat op de flacon, moet de consument dus voelen wat voor zeep het is.

31 Soap in Shop Bij binnen komst van de winkel, komt er eerst een neutrale geur in de neus van de consument waardoor ze alles weer fris kunnen ruiken en alle zeep geuren goed in zich op kunnen nemen. Bij elke zeep zit ook nog een speciaal gevoel. Hier zit een display aan verbonden. Als je op een knopje drukt gaat er een bepaald soort licht branden of er komt bijvoorbeeld een tropisch geluid dat bij zeep past.

32 Dit was de presentatie over zintuigen en houd mijn blog in de gaten voor alle updates over de zintuigen. Vanavond ga ik beleven, de geur in een club. Hoe zal deze geur van de zomer zijn? rook vrij..?? Dat lijkt me echt vreemd.. Maar wel adem fris.


Download ppt "Zintuigen Sandra Keijzer"

Verwante presentaties


Ads door Google