De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zes eeuwen Breukel Ca. 1450 - heden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zes eeuwen Breukel Ca. 1450 - heden."— Transcript van de presentatie:

1 Zes eeuwen Breukel Ca heden

2 1790 1746 1760 1820

3 Breukel

4 Hoe het onderzoek begon.

5 Speurtocht Waar ligt Diestedde ?
Welk archief heeft de passende gegevens ? Vind ik dat, wat ik nodig heb (bestaan er nog aktes ?) Is het echt waar, wat er op het knipsel staat ? Ja, op naar Münster nadat ik heb ontdekt, dat Diestedde bij Münster ligt en het archief er ook is.

6 Geografie Diestedde ligt tussen Beckum en Lippstadt
in Westfalen (Duitsland). Het hoort nu bij de gemeente Wadersloh en ligt op ca. 139 meter hoogte. Het dorp heeft nu ca inwoners.

7

8 De belangrijkste gebouwen zijn het kasteel
Crassenstein (gebouwd voor 1130) en de kerk gewijd aan de heilige Nikolaas. De eerste kerk werd al voor 1130 gebouwd.

9 De hedendaagse kerk is minstens de vierde, maar staat niet meer op de zelfde plaats in het dorp. Ze werd gebouwd in De vorige kerk werd pas in 1963 gesloopt. Een doopvond uit vermoedelijk de eerste kerk staat tegen de muur van de nieuwe kerk. Hierin moeten onze voorouders zijn gedoopt

10

11 Geschiedenis van Diestedde
oudste vermelding van Düllo (Thullium) in de 10e eeuw Eerste vermelding van Diestedde (Disteten) in 1136 Daarna als Thistede (1217) en Dystede (1498) De naam heeft zijn oorsprong in het woord „thing“ = rechtbank

12

13 Het land van Diestedde was in het bezit van
het klooster Werder de graaf van Rietberg de graaf van Stromberg de prior van Sint Maurits

14 Diestedde als bakermat van de familie
Bij de familie „Brorken“ gaat het om een sinds meer als 500 jaar in Diestedde woonachtige familie, zoals door de „Willkomm-schatzung“ van 1498 en 1499 word bewezen. Zo‘n belasting werd meestal bij de aanvaarding van de funktie als nieuwe landsheer geheven. De landdag van Munster stond 1498 de nieuwe bischop Conrad de II (graaf van Rietberg, daarvoor bischop van Osnabrück) deze belasting van 2 schilling en 6 penningen per inwoner ouder als 12 jaar toe.

15 De belasting werd in twee termijnen geheven
De belasting werd in twee termijnen geheven. Betalen moest ook Johan Brorken (geboren ca. 1460) uit Dystede. Hij leefde met 3 personen, die ouder waren als 12 jaar, onder een dak. De naam „Brorken“ of „Broerken“ stamt volgens Gottschald (Deutsche Namenkunde) af van het oudduitse woord „Brothar“. Bij deze vorm betekend het „Broertje“. Niet alleen de familie Brorken komt uit Diestedde (Entrup) maar ook de families Fuest (Entrup) en Mertin (Düllo). Zij moeten in 1498 en 1499 ook belasting betalen. De naam „Fuest“ is nederduits en betekent volgens Gottschald „vuist.

16 De naam „Mertin“ komt uit het Latijn (Martinus) en veranderde
van een voornaam in een achternaam. Uit de familie Fuest word een Johan „Vust“ met 2 personen onder een dak vermeld. De familie Mertin word genoemd als „Mertyn“ of „Merten“ tho Bellinchusen met 4 personen onder een dak. De vermelding „tho Bellinchusen“ betekent dat zij keuterboeren waren. Een keuterboer is een boer, die maar weinig akkerland kon bewerken en geen rechten aan het gemeenschappelijke land bezat. Zijn „Kotten“ staat op het land van een heerboer, voor wie hij moet werken op het land. We zullen de families nog tegenkomen.

17 Johan Brorken (geboren ca. 1460) was ook een keuterboer
Johan Brorken (geboren ca. 1460) was ook een keuterboer. De boerderij of „Kotten“ was tamelijk klein en wird verpacht door het klooster in Liesborn. Ze hadden wel weiderechten op de „Lehmiker Holz“,dat ongeveer 1 km ten zuiden van de boerderij lag. Kotten waren meestal vakwerkhuizen, die op twee staanders rusten. De bewoners wonen onder een dak met het vee. Alleen de slaapkamer was van de rest des huizes gescheiden door een muur. Een voorbeeld:

18

19 Johan leefde met 3 personen, die ouder waren als 12 jaar, onder een
dak. Een van die personen was zijn zoon Johann (geboren voor 1486). In het belastingsregister van 1534 word vermeld, dat hij 4 paarden, 5 koeien, 3 kinderen, 2 varkens en 9 biggen heeft. Vermoedelijk een van de drie kinderen is zijn zoon Lodewig, die in 1609 als weduwnaar met zijn zoon Johan en de dochters Gerdrut en Margaretha in zijn kotten woont. Zoon Johan loopt in de 30 jarige oorlog (1618 tot 1648) zware schade op. De zweden en hessen verwoesten en plunderen in Westfalen alles wat er bestaat. Zo ook de boerderij van de Brorkens en andere. „De liesbornse Kotten is verarmt en vraagt om verlaging van de belasting en de zegen van God“ staat er in het belastingsregister van het klooster vermerkt.

20 In 1672 word in de belastingslijst van het klooster Liesborn opgeteld:
„Brörken, frauw, een zoon Frans (10), Berndt (6). Hier gaat het om Stephanus Broerken, geboren in 1600, gestorven op 20 februari Hij was getrouwd (voor 1646) met Clara (Borghoff ?). Ze hadden 6 kinderen waarvan de oudste, Johannes, de boerderij overnam van zijn vader. Hij stierf vrij jong met 48 jaar, zodat zijn jongste broer Bernardus de boerderij erfde. Bernardus Brörken, geboren op 2 juli 1664 trouwde op 18 november 1698 in Diestedde met Anna Mertin (* 1677). Zij was een dochter van Hermann Mertin en Christina Fuest, die op een boerderij in Düllo op ca. 2 km afstand van de Broerkens woonden.

21

22 Bernardus en Anna hadden 9 kinderen, waarvan het vijfde,
Stephanus (*24 juni 1710) in 1746 naar Nederland vertrok om daar naar werk te zoeken. Hij trouwde voor 1750 Hendrika Wilmering uit Rotterdam. Zij woonden in de Mosterdsteeg bij de Zandstraat in Rotterdam.

23 Breukel De naam word nu verandert van Brorken Breurken Broerken Breuck
Breurkens Breur Breukel Vanaf hier is de geschiedenis van de familie Breukel voor veel van ons bekend. In 1815 word de boerderij in Diestedde eigendom van de „preussischen Domänen-verwaltung“ en komt later in het bezit van de familie Broerken. Er wonen nog steeds Broerkens op de boerderij.

24

25 Een grote grafsteen op het kerkhof
van Diestedde verwijst erop, dat de familie Broerken een goede reputatie in het dorp heeft


Download ppt "Zes eeuwen Breukel Ca. 1450 - heden."

Verwante presentaties


Ads door Google