De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gemaakt door:Felicia Abeogon Uit 7b. De inleiding Hallo, Hallo, Ik hou mijn spreekbeurt over eekhoorns. Ik heb er veel van geleerd en ik hoop dat jullie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gemaakt door:Felicia Abeogon Uit 7b. De inleiding Hallo, Hallo, Ik hou mijn spreekbeurt over eekhoorns. Ik heb er veel van geleerd en ik hoop dat jullie."— Transcript van de presentatie:

1 Gemaakt door:Felicia Abeogon Uit 7b

2 De inleiding Hallo, Hallo, Ik hou mijn spreekbeurt over eekhoorns. Ik heb er veel van geleerd en ik hoop dat jullie er ook veel over leren.

3 De indeling 1. Inleiding 1. Inleiding 2. Indeling 2. Indeling 3. Leefomgeving 3. Leefomgeving 4. Het voedsel 4. Het voedsel 5. Vijanden van de eekhoorn 5. Vijanden van de eekhoorn 6. Het uiterlijk 6. Het uiterlijk 7. Het gebit 7. Het gebit 8. Lichaamstaal 8. Lichaamstaal 9. De voortplanting en de jongen 9. De voortplanting en de jongen 10. Gebruikte bronnen 11. Vragen 12. Antwoorden 13. Jullie vragen

4 De leefomgeving Eekhoorns leven altijd alleen. Behalve in de paartijd, dan zoeken de mannetjes de vrouwtjes op. Het gebied wat een eekhoorn bewoont, noemen we een home range of territorium. De randen van het home range (territorium) worden ook gebruikt door andere eekhoorns, dit heet overlap. In een naaldbos is het home range van een mannetje ongeveer 7,5 hectare, en van een vrouwtje ongeveer 3,5 hectare. In de loofbossen zijn de home ranges groter, namelijk 9 hectare voor de mannetjes, en 8 hectare voor de vrouwtjes. Eekhoorns leven altijd alleen. Behalve in de paartijd, dan zoeken de mannetjes de vrouwtjes op. Het gebied wat een eekhoorn bewoont, noemen we een home range of territorium. De randen van het home range (territorium) worden ook gebruikt door andere eekhoorns, dit heet overlap. In een naaldbos is het home range van een mannetje ongeveer 7,5 hectare, en van een vrouwtje ongeveer 3,5 hectare. In de loofbossen zijn de home ranges groter, namelijk 9 hectare voor de mannetjes, en 8 hectare voor de vrouwtjes.

5

6 Het voedsel en de wintervoorraad De eekhoorn eet vooral eikeltjes en noten. Als aanvulling eet de eekhoorn : bessen, paddenstoelen, knoppen van bomen, bladeren, rupsen, vogeleieren en zelfs jonge vogels. De eekhoorn eet vooral eikeltjes en noten. Als aanvulling eet de eekhoorn : bessen, paddenstoelen, knoppen van bomen, bladeren, rupsen, vogeleieren en zelfs jonge vogels. In de herfst, wanneer er heel erg veel voedsel is begint de eekhoorn wintervoorraden aan te leggen. Eikels, noten en kegels worden verstopt in oude vogelnesten, boomholtes of in een kuiltje in de grond aan de voet van een boom. Hij graaft dan een kuiltje met zijn voorpootjes, stopt het voer erin en duwt het goed diep door er met zijn snuit tegenaan te duwen. Daarna bedekt hij het met bladeren. In de herfst, wanneer er heel erg veel voedsel is begint de eekhoorn wintervoorraden aan te leggen. Eikels, noten en kegels worden verstopt in oude vogelnesten, boomholtes of in een kuiltje in de grond aan de voet van een boom. Hij graaft dan een kuiltje met zijn voorpootjes, stopt het voer erin en duwt het goed diep door er met zijn snuit tegenaan te duwen. Daarna bedekt hij het met bladeren.

7 Vijanden van de eekhoorn Natuurlijke vijanden zijn vossen, boommarters en roofvogels. Vooral de havik doet nogal vaak een aanval naar een eekhoorn om zijn maag gevuld te krijgen. Dan rent het angstige diertje als een spiraal omhoog tegen een boom om aan zijn vijand te ontkomen. Als een boommarter op hem jaagt, wordt het een strijd op leven en dood. Boommarters zijn even handig in bomen beklimmen als eekhoorns maar kunnen net iets verder springen. Slachtoffers zijn meestal jonge, zwakke en zieke eekhoorntjes. Ook zijn eekhoorns vaak het slachtoffer van het steeds drukker wordende verkeer. Natuurlijke vijanden zijn vossen, boommarters en roofvogels. Vooral de havik doet nogal vaak een aanval naar een eekhoorn om zijn maag gevuld te krijgen. Dan rent het angstige diertje als een spiraal omhoog tegen een boom om aan zijn vijand te ontkomen. Als een boommarter op hem jaagt, wordt het een strijd op leven en dood. Boommarters zijn even handig in bomen beklimmen als eekhoorns maar kunnen net iets verder springen. Slachtoffers zijn meestal jonge, zwakke en zieke eekhoorntjes. Ook zijn eekhoorns vaak het slachtoffer van het steeds drukker wordende verkeer.

8 Hier zie je de vijanden van de eekhoorn

9 Het uiterlijk Tussen de mannetjes en de vrouwtjes is er geen verschil in grootte. Ze wegen ongeveer tussen de 250 en 400 gram. De lichaamslengte is van kop tot teen 20 cm. En zijn pluimstaart is 15 cm. De vacht is roodbruin terwijl de buik spierwit is. Er zijn ook bijna zwarte en lichtrode eekhoorns. Soms hebben ze wat grijze haartjes op het kopje. Ze hebben een zomer- en wintervacht. Dat is de reden - net als honden en katten bijvoorbeeld - dat ze verharen. Bij eekhoorns gebeurt dat twee keer per jaar. Met uitzondering van de staart en oorpluimen, die verharen maar een keer per jaar. De meeste eekhoorns hebben witte nagels, hoewel de nagels bij donkerharige eekhoorns soms zwart zijn. Met zijn grote, donkere, bolle oogjes die aan de zijkant van zijn kopje zitten, kan hij alles wat er voor en schuin achter hem in gaten houden. z’n oortjes zijn vrij klein, maar door de pluimen lijken ze groter. De oren zijn gevoelig voor geluid. Tussen de mannetjes en de vrouwtjes is er geen verschil in grootte. Ze wegen ongeveer tussen de 250 en 400 gram. De lichaamslengte is van kop tot teen 20 cm. En zijn pluimstaart is 15 cm. De vacht is roodbruin terwijl de buik spierwit is. Er zijn ook bijna zwarte en lichtrode eekhoorns. Soms hebben ze wat grijze haartjes op het kopje. Ze hebben een zomer- en wintervacht. Dat is de reden - net als honden en katten bijvoorbeeld - dat ze verharen. Bij eekhoorns gebeurt dat twee keer per jaar. Met uitzondering van de staart en oorpluimen, die verharen maar een keer per jaar. De meeste eekhoorns hebben witte nagels, hoewel de nagels bij donkerharige eekhoorns soms zwart zijn. Met zijn grote, donkere, bolle oogjes die aan de zijkant van zijn kopje zitten, kan hij alles wat er voor en schuin achter hem in gaten houden. z’n oortjes zijn vrij klein, maar door de pluimen lijken ze groter. De oren zijn gevoelig voor geluid.

10

11 Het gebit In de boven- en onderkaak heeft de eekhoorn scherpe snijtanden en kiezen. Tussen de tanden en kiezen is een ruimte. Bij sommige andere dieren zouden daar de hoektanden zitten. De snijtanden groeien gewoon door, maar door het eten slijten ze steeds af, waardoor onder- en boven gebit precies op elkaar passen. Het gebeurt wel eens dat door een ongeluk of beschadiging de boven- en ondertanden niet meer op elkaar passen. Dan groeien de tanden gewoon door en kan het beestje niet meer normaal eten. Dit betekent bijna altijd zijn dood. Nog iets bijzonders aan het gebit is, dat de twee onderste snijtanden als de punten van een pincet worden gebruikt. Daarmee kan hij bijvoorbeeld een hazelnoot zonder moeite open maken en zelfs de kleinste stukjes eruit peuteren. In de boven- en onderkaak heeft de eekhoorn scherpe snijtanden en kiezen. Tussen de tanden en kiezen is een ruimte. Bij sommige andere dieren zouden daar de hoektanden zitten. De snijtanden groeien gewoon door, maar door het eten slijten ze steeds af, waardoor onder- en boven gebit precies op elkaar passen. Het gebeurt wel eens dat door een ongeluk of beschadiging de boven- en ondertanden niet meer op elkaar passen. Dan groeien de tanden gewoon door en kan het beestje niet meer normaal eten. Dit betekent bijna altijd zijn dood. Nog iets bijzonders aan het gebit is, dat de twee onderste snijtanden als de punten van een pincet worden gebruikt. Daarmee kan hij bijvoorbeeld een hazelnoot zonder moeite open maken en zelfs de kleinste stukjes eruit peuteren.

12

13 Lichaamstaal De eekhoorn kan op veel verschillende manieren kenbaar maken of hij blij of boos is. Bij opwinding zwaait hij met zijn staart en stampt met z’n achterpoten, terwijl hij ondertussen een geluid als tjuk-tjuk-tjuk maakt. Als hij boos is kan hij grommen en blazen. Als hij lekker op zijn gemak is, hoor je moek-moek- moek. Als jonge eekhoorns met elkaar spelen, lijkt het soms alsof ze lachen en krijsen van de pret. Ze maken ook geluiden om iemand of iets weg te jagen uit zijn /haar territorium

14 De voortplanting en de jongen 2 Keer per jaar planten de eekhoorns zich voort. De 1e keer in januari t\m maart en de 2e keer in mei t\m juni. 2 Keer per jaar planten de eekhoorns zich voort. De 1e keer in januari t\m maart en de 2e keer in mei t\m juni. De draagtijd is zo’n 46 dagen. In vergelijking met de mens is dat niet veel. De draagtijd is zo’n 46 dagen. In vergelijking met de mens is dat niet veel. Na 8 weken verlaten de jongen het nest maar ze blijven nog zo’n 2 weken in de buurt ervan. Na 10 weken gaan ze pas echt helemaal zelfstandig leven. Tot die tijd worden ze door de moeder verzorgd. Als de jongen drinken bij de moeder, duwen ze met de voorpootjes tegen haar buik aan waardoor de melk beter te drinken is. Als ze 5 á 6 weken oud zijn gaan ze over op vast voedsel. Moeder eekhoorn besteedt veel aandacht aan hygiëne. Een paar keer per dag likt ze de kindjes schoon. Bij gevaar neemt ze de kleintjes bij een huidplooi in de bek en brengt ze over naar een vluchtnest in de buurt. Uit het nest gevallen of verdwaalde jongen alarmeren hun moeder met een hard schril geluid. Na de zoogperiode zijn jonge eekhoorns bijzonder speels en doen al vluchtspelletjes met elkaar, zoals klimmen in spiraalvorm om de boomstam heen. De zelfstandige, jonge eekhoorns blijven vaak maanden lang in de buurt van het nest van de ouders. Langzaam verspreiden ze zich in de omgeving op zoek naar een eigen territorium. Na 10 maanden zijn ze volwassen en geslachtsrijp. Na 8 weken verlaten de jongen het nest maar ze blijven nog zo’n 2 weken in de buurt ervan. Na 10 weken gaan ze pas echt helemaal zelfstandig leven. Tot die tijd worden ze door de moeder verzorgd. Als de jongen drinken bij de moeder, duwen ze met de voorpootjes tegen haar buik aan waardoor de melk beter te drinken is. Als ze 5 á 6 weken oud zijn gaan ze over op vast voedsel. Moeder eekhoorn besteedt veel aandacht aan hygiëne. Een paar keer per dag likt ze de kindjes schoon. Bij gevaar neemt ze de kleintjes bij een huidplooi in de bek en brengt ze over naar een vluchtnest in de buurt. Uit het nest gevallen of verdwaalde jongen alarmeren hun moeder met een hard schril geluid. Na de zoogperiode zijn jonge eekhoorns bijzonder speels en doen al vluchtspelletjes met elkaar, zoals klimmen in spiraalvorm om de boomstam heen. De zelfstandige, jonge eekhoorns blijven vaak maanden lang in de buurt van het nest van de ouders. Langzaam verspreiden ze zich in de omgeving op zoek naar een eigen territorium. Na 10 maanden zijn ze volwassen en geslachtsrijp.

15 Gegebruikte bronnen Ik heb en Ik heb en En Google plaatjes gezocht en dan eekhoorn En Google plaatjes gezocht en dan eekhoorn Red Squirrel Diaries 5

16 De vragen 1 hoeveel jongen krijgt een eekhoorn 2 hoe kan je een eekhoorn herken schrijf 2 dingen op. 3 de voortplanting bevindt zich 2 keer per jaar januari tot maart en dan…. 4 hoelang is de draagtijd 5 heeft de eekhoorn een eigen lichaamstaal 6 wat eet de eekhoorn voornamelijk 7 hoe oud wordt een eekhoorn 8 houd de eekhoorn een winter slaap

17 De antwoorden 1 5 á 6 jongen 2 Aan zijn staart ogen geluid en nog veel meer 3 Maart t\m juni 4 46 dagen 5 Ja,eigenlijk verschillende geleiden 6 Eikeltjes kegels en noten 7 2á3 jaar 8 Nee hij houd geen winter slaap

18


Download ppt "Gemaakt door:Felicia Abeogon Uit 7b. De inleiding Hallo, Hallo, Ik hou mijn spreekbeurt over eekhoorns. Ik heb er veel van geleerd en ik hoop dat jullie."

Verwante presentaties


Ads door Google