De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De onderwerpen Wat zijn embedded systems? Geschiedenis & ontwikkeltraject Opbouw & werking Toepassingsgebieden Economisch en maatschappelijk belang.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De onderwerpen Wat zijn embedded systems? Geschiedenis & ontwikkeltraject Opbouw & werking Toepassingsgebieden Economisch en maatschappelijk belang."— Transcript van de presentatie:

1

2

3 De onderwerpen Wat zijn embedded systems? Geschiedenis & ontwikkeltraject Opbouw & werking Toepassingsgebieden Economisch en maatschappelijk belang Beroepspraktijk Individueel gedeelte Vragen?

4 Individueel gedeelte

5 Wat zijn 'embedded systems'? Embedded systems zijn minuscule systemen (chips) die geheugen hebben, kunnen rekenen en meten, en bovendien een signaal afgeven als dat nodig is. Ze zitten verstopt in 'normale' producten die daardoor slimmer worden. Denk daarbij aan fototoestellen, wasmachines en auto's. De bedoeling is op deze manier veiligheid en gebruiksgemak te waarborgen. Eenvoudige definitie:

6 Wat zijn 'embedded systems'? Een embedded system is een optimaal compromis tussen hardware en software voor één applicatie (dedicated system) waarbij constant wordt vastgelopen op prijs en performance. Embedded systems zijn hybride systemen die geïmplementeerd worden met behulp van digitale of analoge hardware-componenten, software-componenten, interfacetechnologie (sensoren en actuatoren) en communicatietechnologie, of een mengvorm daarvan. Ingewikkeldere definities :

7 Wat zijn 'embedded systems'? Een embedded system is een informatieverwerkend systeem dat is "ingebouwd" of "ingebed" in een apparaat of systeem waarvan het de functionaliteit en de besturing geheel of gedeeltelijk bepaalt; het informatieverwerkende systeem en het omvattende systeem zijn zodanig van elkaar afhankelijk dat het één zonder het ander geen betekenis heeft. Het informatieverwerkende systeem kan, maar hoeft geen als zodanig herkenbare computer te bevatten; het kan bijvoorbeeld ook zijn opgebouwd uit een verzameling voor de toepassingspecifieke, deels programmeerbare elementen. De officiële definitie: :

8 Geschiedenis & ontwikkeltraject Het eerste embedded system De komst van de IC-macro-chips microchips

9 Opbouw & werking Een onderdeel dat bestaat uit een microprocessor en een programma in ROM. Een ingebouwde microprocessor met het programma in RAM. Digitale signaalverwerking door middel van specifieke hardware ingebouwd in een chip.

10 Opbouw & werking Met MCU en MPU bij elkaar heb je dus het geheugen in ROM en RAM samen met ingebouwde microprocessoren.

11 Opbouw & werking Wat een DSP doet is het verwerken van digitale signalen bij hoge doorvoersnelheden.

12 Opbouw & werking De hoge capaciteit die een DSP kan verwerken wordt bereikt met behulp van pipe lining.

13 Opbouw & werking

14 Toepassingsgebieden De toepassingen van 'embedded' systemen zijn vrijwel eindeloos, in: metaal-, elektrotechnische en proces-industrie, telecommunicatie en consumentenelectronica, medische technologie, verkeers- en vervoersector.

15 Economisch & maatschappelijk belang Zit de mensheid hier wel op te wachten? Effect op werknemer? Wat levert het op (mens/milieu)?

16 Beroepspraktijk Automatisering Behoefte aan kennis van embedded systems Toepassing bij werktuigbouwkunde & electro

17 Individueel gedeelte

18 Blam’s Door: Tim van der Maas

19 Door: Tim van der Maas DE “SLIMME & SCHONE KOGEL” NIEUWSTE TECHNOLOGIE

20 Barrel Launched Adaptive Munition BLAM’S zijn slimme kogels. vijftien keer nauwkeuriger dan gewone munitie. Bevat embedded system om dit te kunnen realiseren

21 De “voorouder” van de BLAM, de zogenaamde staballoys. Dit betekend letterlijk doodsteek-legeringen. Door zijn gewicht en supersonische snelheid boort hij zich tenslotte door centimeters dik staal alsof het karton is. Je zou zeggen in eerste instantie zeggen dat deze erg effectief is. Er hoeft er wellis waar maar eenhet doel te raken om deze te doen uitschakelen, maar door de onnauwkeurigheid van deze munitie is er een heel “gordijn” nodig om een voltreffer te realiseren. …….(>>lees meer)

22 Het prototype is 13,4 bij 4,6 cm. De kop bevat een schanier die 0,1 graat in alle richtingen kan buigen. Door actuatoren die langer worden wanneer er spanning op komt te staan. Ook is de kogel in staat om zich aan te passen aan de omgeving. De kogel is gemaakt van uranium met een laagje beryllium erover heen. Embedded system is ingepakt in aluminium, epoxy hars en PZT

23 Voordelen: Minder vervuiling door verarmd uranium. Minder minutie nodig. Klein, hoge actieradius, kan vanuit geweer afgevuurd worden. Maakt voor vliegtuigen geleide rakketten overbodig, dus minder gewicht. Geen energie nodig voor voortbeweging. Nadelen: Nog duur, 120 $ per stuk met alles erop en eraan.

24

25

26 De Robotstofzuiger Door: Jerry Aertssen

27 Specificaties Bedrijfsspanning 220-240 V Zuigcapaciteit 600 Watt Geluidssterkte (Quiet Mode) 58 (54) dB(A) Filterzak 2 l Afmetingen 500 x 250 x 230 mm Gewicht 5,8 kg De stofzuiger Opladen en legen Manoeuvreert makkelijk Laag energiegebruik

28 De Auto Mower (grasmaaier) Door: Jan Mangnus

29 -Werking -Eigenschappen -Vragen? Maaibreedte22 cm Maaihoogte30-85 mm Breedte60 cm Hoogte26 cm Lengte:71 cm Gewicht7.1 kg MaaisysteemTwo electric DC-motors Schijf met 3 messen

30 Opbouw Auto Mower Voorbeeld

31 De Auto Mower Door: Jan Mangnus

32 Afstandsbedieningen Door: Khatab Al Dabouni

33 Inleiding Uitleg Vragen Afstandsbediening

34 InVoca

35 Vragen???

36 Einde


Download ppt "De onderwerpen Wat zijn embedded systems? Geschiedenis & ontwikkeltraject Opbouw & werking Toepassingsgebieden Economisch en maatschappelijk belang."

Verwante presentaties


Ads door Google