De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

embedded systems PRESENTATIE VAN: SJORS V.D. ZANDE ROBBERT FRANKEN

Verwante presentaties


Presentatie over: "embedded systems PRESENTATIE VAN: SJORS V.D. ZANDE ROBBERT FRANKEN"— Transcript van de presentatie:

1 embedded systems PRESENTATIE VAN: SJORS V.D. ZANDE ROBBERT FRANKEN
ARNOLD GABRIELS IVO VAN ECK

2 ONDERWERPEN: ALGEMEEN: VOORBEELDEN: GPRS. DRAADLOOS INTERNET.
CNC FREESMACHINE. GPRS. DRAADLOOS INTERNET. WASMACHINE.

3 ALGEMEEN:

4 DEFINITIE: Embedded systems:
zijn computer systemen in toestellen en machines. kunnen niet worden geprogrammeerd door gebruiker. zijn voorgeprogrammeerd voor een specifieke taak. worden meestal aangeduid met de term “microprocessor”of “chip”. zitten verborgen in de apparatuur die ze bedienen.

5 HISTORIE EN ONTWIKKELING:
Vroeger waren de meeste embedded systemen gebouwd rond een 4 of 8 bits microprocessor. De volgende generatie chips zijn natuurlijk uitgebreider en steeds meer worden de 16, 32 en 64 bits processoren toegepast. Voor de volgende generatie is C/C++ of Java Nodig Een globale indeling die we bij de hedendaagse chips in embedded systems kunnen maken is de volgende: MCU (Micro Controller Unit) Een onderdeel dat bestaat uit een microprocessor en een programma in ROM. MPU (Micro Processor Unit) Een ingebouwde microprocessor met het programma in RAM. DSP (Digital Signal Processor) Digitale signaalverwerking door middel van specifieke hardware ingebouwd in een chip.

6 OPBOUW EN WERKING: Enkele bedrijven die Embedded Systems produceren:
HP Motorola Intel Texas Instruments Defensie en medische wereld houdt zich bezig met ontwikkeling van ES Een HBO’r moet weten: hoe het werkt wat het inhoud bij wat voor soort toepassingen wordt het gebruikt Zijn Embedded Systems belangrijk Wat betekenen ES voor de toekomst. Kunnen we nog zonder ES.

7 ONTWIKKELTRAJECT: Bij vele industriële processen moet hardware nog vervangen worden door software. Uiteindelijk worden signalen dan gedigitaliseerd en gecomputeriseerd waarna de systemen ook opengesteld kunnen worden voor software van buiten. (Op afstand te bewerken) Hierbij is kennis nodig over het apparaat of machine die men gaat veranderen en programmeer kennis voor hoe je het moet programmeren.

8 TOEPASSINGSGEBIEDEN:
Voorbeelden van toepassingsgebieden:

9 TOEPASSINGSGEBIEDEN:
Meer voorbeelden van toepassingsgebieden: Defensie: geautomatiseerde, onbemande systemen, zoals kruisraketten en smart missiles, etc. Medische wereld: - CT (computertomografie), ultrasone apparaten, ECG (elektro-cardiogram), etc. Het huishouden: - Wasmachine, magnetron, stofzuiger, koffiezetapparaat etc. Telecommunicatie: - Mobiele telefoon, GPRS, Wireless internet, etc.

10 ECONOMISCH EN MAATSCHAPPELIJK BELANG
De wereld kan niet meer om embedded systems heen. In de ICT sector wil Nederland bij de top 5 horen. Dit is het beleid van het kabinet en de uitdrukkelijke wens van het bedrijfsleven. Om dit te bereiken is een technologische toppositie nodig op een aantal terreinen. Met name bij de 4e generatie: - internet - software-engineering - embedded systems - multmedia

11 BEROEPSPRAKTIJK: Enkele bedrijven die ES produceren:
HP Motorola Intel Texas Instruments Defensie en medische wereld houdt zich bezig met ontwikkeling van ES EEn HBO’r moet weten hoe het werkt, wat het inhoud, bij wat voor soort toepassingen wordt het gebruikt, of het belangrijk is, wat beteket ES voor de toekomst. Kunnen we nog zonder ES.

12 VOORBEELDEN:

13 CNC FREESMACHINE:

14 CNC FREESMACHINE: CNC Frezen. Opbouw en werking. Waarom CNC Frezen.
Waarom is CNC Frezen een embedded system.

15 CNC Frezen: Frezen is een verspanende bewerking waarbij
met een frees overtollig materiaal van een product wordt verwijdert. CNC = computerised numerical control. Dus CNC Frezen is: computer gestuurd frezen.

16 Opbouw en werking:

17 Waarom CNC Frezen: Bij een conventionele machine wordt maar 20% van de beschikbare machine uren besteed aan het vormen van het produkt. Bij een CNC-machine wordt 80 % van de beschikbare machine uren besteed aan het vormen van het produkt.

18 Waarom CNC Frezen: Tijdbesparing omdat:
- het produkt niet hoeft worden omgespannen. - het produkt niet meer hoeft worden gepositioneerd. - het gereedschap niet meer hoeft worden verwisselt. Kostenbesparing omdat: - er meer produkten tegelijk kunnen worden gemaakt. - er sneller produkten afgemaakt kunnen worden. - je minder uren kwijt bent per produkt. Kwaliteit van produkt wordt beter.

19 Waarom is CNC Frezen een embedded systeem:
Omdat: Er een computer systeem in de machine zit verborgen. Dit computer systeem niet door de gebruiker kan worden geprogrammeerd Het computer systeem is voorgeprogrammeerd.

20 GPRS:

21 GPRS Wat is GPRS. Enkele voorbeelden. Hoe werkt GPRS. Waarom is GPRS een Embedded Systen De toekomst

22 Wat is GPRS GPRS staat voor General Packet Radio Service
Dit is een techniek in het GSM-netwerk die het mogelijk maakt om meer en sneller informatie te verzenden en ontvangen dan tot nu mogelijk was met GSM-telefoons. De voordelen hiervan zijn: Online Steeds sneller Kostenbeheersing

23 Enkele voorbeelden

24 Hoe werkt GPRS

25 Waarom is GPRS een Embedded System
Het is een systeem dat is voorgeprogrammeerd voor een specifieke taak, namelijk datacommunicatie GPRS maakt het mogelijk dat je met iedereen kan communiceren in de wereld Data kan verstuurd worden naar iedereen in de wereld met één druk op de knop Er zitten chip’s in Het Embedded System zit verborgen in het toestel wat je gebruikt

26 De toekomst GPRS is volop in ontwikkeling in West-Europa
In de toekomst zullen we steeds meer gebruik gaan maken van GPRS.

27 DRAADLOOS INTERNET:

28 Draadloos internet Hoe werkt het draadloos internet.
Waarom is het een embedded system. De toekomst.

29 Hoe werkt draadloos internet.
Ook wel HDSI genoemd (Hoge Snelheid Draadloos Internet). Er word gebruikgemaakt van een ISM frequentie band (2.4Ghz) vindt zijn oorsprong bij het israelische en amerikaanse leger. De snelheid kan oplopen tot 5.5 Mb/s

30 Waarom is het een embedded system.
In de ontvangers en verzenders zitten micro processors en chip’s. Het is geprogrammeerd voor datacommunicatie. Het embedded systeem zit verborgen in de signaal omzetters.

31 De toekomst. Het netwerk zal nog veel uitbreiden.
De kwaliteit zal verbeteren. De beveiliging moet beter.

32 WASMACHINE:

33 Embedded systems in Wasmachines
De meeste mensen gaan er van uit dat chip’s vooral voorkomen in Pc’s. In werkelijkheid komen 90% van alle chips niet in PC's terecht maar in huishoudelijke apparaten.

34 Embedded systems in Wasmachines De Geschiedenis van wasmachines.
In 1904, the first washing machines with a transmission were produced. In 1956, first fully automatic washing machines were introduced. In 1958, first tumble dryers were introduced. In 1978, Miele introduced the world to the first microchip-controlled washing machines and dryers in the world

35 Embedded systems in Wasmachines
De nieuwste wasmachines zijn uitgerust met embedded systems. Het programma is niet door de gebruiker aan te passen en regelt de besturing en functionaliteit van de wasmachine geheel.

36 Embedded systems in Wasmachines
Een goed voorbeeld van zo’n nieuwe wasmachine is die van Miele. Deze wasmachine heeft een beladingsensor. Via een digitaal display geeft de wasmachine aan welk programma er gekozen is, het percentage van de hoeveelheid wasgoed in de wasmachine en geeft een advies voor de hoeveelheid wasmiddel.

37 Embedded systems in Wasmachines
De functies van het Embedded System van een wasmachine.

38 Embedded systems in Wasmachines De toekomst
De moderne wasmachine: Wasmachine besturen met spraak Wasmachine besturen via telefoon.(Sms sturen om wasmachine aan te zetten, programma te kiezen en sms terug te sutren als hij klaar is.) De wasmachine controle uit laten voeren of de was daadwerkelijk gewassen is en/of goed droog is.

39 Embedded systems in Wasmachines De toekomst
De wasmachine koppelen aan een zogenaamd digitale service center. De wasmachine besteld zelf automatisch nieuw wasmiddel als hij merkt dat de wasmiddel op is.


Download ppt "embedded systems PRESENTATIE VAN: SJORS V.D. ZANDE ROBBERT FRANKEN"

Verwante presentaties


Ads door Google