De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De barmhartige Samaritaan: de parabel uitgewerkt

Verwante presentaties


Presentatie over: "De barmhartige Samaritaan: de parabel uitgewerkt"— Transcript van de presentatie:

1 1.2.3. De barmhartige Samaritaan: de parabel uitgewerkt

2 Het enig noodzakelijke      [25] Er kwam een wetgeleerde die hem op de proef wilde stellen. Hij vroeg: ‘Meester, wat moet ik doen om deel te krijgen aan het eeuwige leven?’ [26] Jezus antwoordde: ‘Wat staat er in de wet geschreven? Wat leest u daar?’ [27] De wetgeleerde antwoordde: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw kracht en met heel uw verstand, en uw naaste als uzelf.’ [28] ‘U hebt juist geantwoord,’ zei Jezus tegen hem. ‘Doe dat en u zult leven.’ [29] Maar de wetgeleerde wilde zich rechtvaardigen en vroeg aan Jezus: ‘Wie is mijn naaste?’ [30] Toen vertelde Jezus hem het volgende: ‘Er was eens iemand die van Jeruzalem naar Jericho reisde en onderweg werd overvallen door rovers, die hem zijn kleren uittrokken, hem mishandelden en hem daarna halfdood achterlieten. [31] Toevallig kwam er een priester langs, maar toen hij het slachtoffer zag liggen, liep hij met een boog om hem heen. [32] Er kwam ook een Leviet langs, maar bij het zien van het slachtoffer liep ook hij met een boog om hem heen. [33] Een Samaritaan echter, die op reis was, kreeg medelijden toen hij hem zag liggen. [34] Hij ging naar de gewonde man toe, goot olie en wijn over zijn wonden en verbond ze. Hij zette hem op zijn eigen rijdier en bracht hem naar een logement, waar hij voor hem zorgde. [35] De volgende morgen gaf hij twee denarie aan de eigenaar en zei: “Zorg voor hem, en als u meer kosten moet maken, zal ik u die op mijn terugreis vergoeden.” [36] Wie van deze drie is volgens u de naaste geworden van het slachtoffer van de rovers?’ [37] De wetgeleerde zei: ‘De man die medelijden met hem heeft getoond.’ Toen zei Jezus tegen hem: ‘Doet u dan voortaan net zo.’

3

4 Interpretatie van de tekst
Inleidende dialoog Vertrekvraag /vertrekvragen? Wie stelt de vraag? Waarom? Hoe gaat Jezus hiermee om?

5 Gelijkenis Man op reis: overval
Drie mensen op reis: priester, leviet en Samaritaan Confrontatie met een “vraag”? “appel”? Mogelijke reacties? Betekenis? Betekenis ?

6 Afsluitende dialoog Twee opmerkelijke dingen
De vraag “Wie is mijn naaste” wordt omgekeerd. Hoe luidt de vraag nu? Welk antwoord krijgen we in dit verhaal? -term “medelijden”

7 Levensbeschouwelijke vragen
Doen de priester en de Leviet kwaad? Maken zij zich schuldig? In hoever kun je schuldig zijn door iets niet te doen? Waarom lopen deze twee personages in een boog om de man heen? Als zij niet van plan zijn om hem te helpen, kunnen zij toch gewoon langs hem lopen? Laten de priester en de leviet de man bewust liggen? Of is er een andere reden waarom ze die boog maken? Wat zouden de priester en de leviet gedacht/gedaan hebben om hun geweten te sussen, toen ze die man daar aan zijn lot overlieten op de weg?

8 Werken van barmhartigheid

9 Opdracht 1: 1ste mogelijkheid Werken van barmhartigheid
*Ga op zoek naar een krantenartikel waarin duidelijk wordt dat vandaag ook nog aan barmhartigheid gedaan wordt. Geef in max.5 zinnen de inhoud van het artikel weer en link het met een werk van barmhartigheid. *Hoe verhoud jij je tot de werken van barmhartigheid. Vind je de werken zinvol? Haalbaar? Welk werk van barmhartigheid ligt jou? Verduidelijk. Welk werk van barmhartigheid ligt jou niet zo goed? Verduidelijk.

10 Opdracht 1: 2de mogelijkheid Werken van barmhartigheid
Ga op zoek naar een passende (liefst grote A4) foto rond één van de werken van barmhartigheid. Zoek een bijpassende tekst of een bijpassend gedicht of lied bij de afbeelding. Geef weer waarom je voor dit werk van barmhartigheid gekozen hebt? Wat raakt je?

11 Eros en agape

12 1.2.5.Hooglied van Salomo

13

14 1.2.6. Paulus’ Hooglied van de liefde
Brief van Paulus 1 Kor 13, 1-13 aan de hand van Bleu – Song for the Unification of Europe van Zbigniew Preisner

15 1.3. Een stabiele, levenslange relatie is als een…

16

17

18 1.4. Het loopt niet altijd van een leien dakje
Liefde moet je kunnen (zie bijlage) Spanningen en misverstanden in een relatie Wat gebeurt er bij een conflict?

19 Opdracht 2: Curieuzeneuzen


Download ppt "De barmhartige Samaritaan: de parabel uitgewerkt"

Verwante presentaties


Ads door Google