De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Module – Wijzer in techniek. Handgereedschap Welkom allemaal. Bron: www.2college.nl /tech/begrippen/ per aug. 2011 www.imageenvision.com Bezig met laden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Module – Wijzer in techniek. Handgereedschap Welkom allemaal. Bron: www.2college.nl /tech/begrippen/ per aug. 2011 www.imageenvision.com Bezig met laden."— Transcript van de presentatie:

1 Module – Wijzer in techniek. Handgereedschap Welkom allemaal. Bron: www.2college.nl /tech/begrippen/ per aug. 2011 www.imageenvision.com Bezig met laden.

2 Als je wilt stoppen druk je op de knop met het huisje. Dan kom je terug in het home menu.

3

4 Het potlood is in 1790 uitgevonden en wordt gebruikt voor het maken van een technische tekening of het aftekenen op hout. Veel klei en weinig grafiet geeft een hard potlood (H). Veel grafiet en weinig klei geeft een zacht potlood (B). Het cijfer geeft de gradatie aan. Hoe hoger het cijfer hoe harder/zachter het potlood is. Een HB potlood wordt het meest gebruikt. Dit potlood is niet hard of zacht. Met een centerpons sla je een putje in metaal. Zo kun je nauwkeurig boren. Zet de centerpons op de juiste plaats en sla een maal hard met een bankhamer op de kop van de centerpons. Sla nooit meer dan een keer. Elke volgende keer onstaat er op een andere plaats een putje. De watervaste stift of fineliner, gebruik je voor het aftekenen op kunststof. Verlies nooit je dop, anders droogt de stift uit en kun je hem weggooien. Een kraspen gebruik je voor het aftekenen van metaal. Door de scherpe punt kun je heel nauwkeurig werken. Voor het meten gebruik je een maatlat. Gebruik een kraspen nooit om een put te slaan in metaal. Gebruik hiervoor een centerpons.

5 Een rolmaat is een liniaal van dun metaal. De liniaal kan opgerold worden. Een rolmaat gebruik je voor het afmeten van grote lengten. Meestal meet je met een waterpas of een voorwerp precies horizontaal of verticaal staat. Bij sommige waterpassen kun je ook onder een hoek van 45 graden meten. Met een duimstok meet je grote afstanden. De duimstok is 1 meter lang. Een duimstok gebruik je meestal bij het meten van hout. Begin bij het meten vooraan de stok. Met een schuifmaat kun je heel nauwkeurig meten. Je meet de diepte; de binnendiameter en de buitendiameter. Bijvoorbeeld: de diameter opmeten van de hout en metaal boren. Met een maatlat meet je korte afstanden. Een maatlat gebruik je bij het meten van o.a. metaal en kunststof. Begin bij het meten vooraan de maatlat. Met een winkelhaak meet je of een hoek haaks is. Haaks is een hoek van 90 graden. Een winkelhaak gebruik je voor het aftekenen van hout. Je hebt ook een blokhaak, die gebruik je bij het afmeten op metaal.

6 Met een kunststof hamer bewerk je metaalplaat. Door de zachte kop beschadig je het materiaal niet. Houd bij het timmeren de steel aan het eind vast. Zo kun je meer kracht zetten. Meestal gebruik je bij het vak techniek een bankhamer. Met een bankhamer sla je spijkers in hout. Houd bij het timmeren de steel aan het eind vast. Zo kun je meer kracht zetten. Met een klauwhamer sla je spijkers in hout. Houd bij het timmeren de steel aan het eind vast. Zo kun je meer kracht zetten. Met een klauwhamer kun je ook spijkers uit het hout trekken. Gebruik de steel van de hamer als een hefboom. Een houten hamer gebruik je om (houten) onderdelen in elkaar te zetten. Door de grote kop beschadigen de onderdelen minder snel. Een houten hamer gebruik je ook om met een beitel stukken uit het hout te kappen. Houd bij het timmeren de steel aan het eind vast. Zo kun je meer kracht zetten.

7 Met deze schroevendraaier draai je gewone schroeven vast. De schroevendraaier heeft een plat bled. De schroevendraaier is er in verschillende maten. De officiele naam: werkplaatsschroevendraaier. Horlogeschroevendraaier: Een schroevendraaier voor het fijnere werk. In sommige apparaten zitten piepkleine schroefjes. Met deze schroevendraaier kun je de boel los of vast draaien. Spanningszoeker: Bij het monteren van lampen en stekkers is deze geisoleerde schroevendraaier handig. Met deze schroevendraaier test je of er spanning op een apparaat staat. Kruiskopschroevendraaier: Met deze schroevendraaier draai je kruiskopschroeven vast. De schroevendraaier heeft een kruisvormig bled. De schroevendraaier is er in verschillende maten.

8 Platbektang: Met deze tang buig je metaaldraad in rechte hoeken. Gebruik de tang als een hefboom. Zo hoef je weinig kracht te gebruiken. Met een striptang verwijder je de isolatie van stroomdraad. Je gebruikt de striptang bij het monteren van een stekker. Met de schroef op de tang stel je de juiste snijdiepte in. Met een zijkniptang knip je metaaldraad af. Houd de tang aan het eind van het handvat vast. Zo hoef je weinig kracht te gebruiken. Moet je heel dik metaaldraad knippen gebruik dan een hefboomplaatschaar. Rondbektang: Met deze tang buig je metaaldraad in ronde vormen. Gebruik de tang als een hefboom. Zo hoef je weing kracht te gebruiken. Een combinatietang heeft 3 functies. Gebruik de tang bij: het buigen van metaal het knippen van metaaldraad monteren van bouten en moeren

9 Waterpomptang: De waterpomptang gebruik je bij het losmaken van grote moeren of het vasthouden van pijpen of andere materialen. Met een griptang klem je materiaal vast. Zo kun je veilig boren. Je kunt ook een machineklem gebruiken. Met een knijptang trek je spijkers uit hout. Gebruik de tang als een hefboom. Zo hoef je weing kracht te gebruiken. Popnageltang: Met een popnagel bevestig je materiaal aan elkaar. Je gebruikt hiervoor een speciaal soort tang. Met deze tang trekt je de pop vast.

10 Juniorzaag: Deze kleine zaag gebruik je voor metaal (hout kan ook). Door de fijne vertanding kun je nauwkeurig werken en heb je weinig kans op splintervorming. Om dik metaal te zagen gebruik je een metaalzaag. Voor het zagen van gebogen lijnen in triplex of kunststof gebruik je een figuurzaag. Een metaalzaag gebruik je voor het zagen van ijzer en aluminium. Door de fijne vertanding heb je weinig kans op splintervorming. Bij het vak techniek gebruik je meestal een juniorzaag. Dit is een kleine metaalzaag waarmee je gemakkelijker kunt werken. Voor het zagen van houten balken en plaatmateriaal gebruik je een handzaag. Door de grote vertanding heb je meer kans op splinters.

11 Een Ronde en driehoekige vijl is een vijl om een oneffen ronde en vierkante oppervlakken glad te maken of een andere ronde of vierkanten vormen te geven. De driehoekige vijl wordt ook veel gebruikt om de tanden van een handzaag scherp te vijlen. Sleutelvijlen zijn hele kleine mini vijltjes om bijvoorbeeld sleutels te bewerken. Maar ook om andere kleine onderdelen te kunnen vijlen. Een rasp voor houtbewerking is een grofgetande vijl die wordt gebruikt om rondingen aan hout te maken. Een Halfronde vijl is een vijl om een oneffen ronde oppervlakken glad te maken of een andere ronde vorm te geven. Een Rechte vijl is een vijl om een oneffen oppervlak glad te maken of een andere vorm te geven.

12 Met een priem steek je een gat in hout. Zo kun je gemakkelijk spijkeren of schroeven. Bij zacht hout druk je met je hand de priem in het hout. Bij hard hout gebruik je een hamer. Met een bankschroef zet je materiaal vast. Om het materiaal niet te beschadigen gebruik je spanplaatjes. Spanplaatjes zijn haaks gebogen platen metaal die je tussen je werkstuk en de bankschroef klemt. Met een soldeerbout en tin bevestig je metaal aan elkaar. Bij het solderen van elektronica gebruikt je soldeertin met harskern. Je hoeft dan geen vloeimiddel te gebruiken. Met een bankschroef zet je materiaal vast. Zo kun je veilig en gemakkelijk werken. Mag het materiaal niet beschadigen? Gebruik spanplaatjes. Met een lijmklem kun je materialen omklemmen, zodat de materialen blijven zitten bij het lijmen. Met een Inbussleutel kun je bouten los draaien. Je gebruikt deze vaak bij je fiets.

13 Beitel: Deze gebruik je om inkepingen te maken in hout. Verstelbare moersleutel (Bacho): Deze gebruik je om moeren los te draaien. Met een tacker schiet je nietjes in hout. Vaak gebruik je een tacker om textiel; karton of triplex vast te maken op een houten ondergrond. Let bij het werken op de veiligheid. Richt de tacker nooit op personen. Met een multi- meter meet je: spanning of volt stroomsterkte of ampère weerstand of ohm Acrylaat (kunststof) plaat snijder: Deze gebruik je om acrylaatplaat op maat te snijden. Je snijdt de plaat een paar keer in, en breekt de plaat op maat. Drevel: Met een drevel kun je spijkers verzinken in hout. Je slaat één keer hard met een hamer met de drevel op de kop van de spijker.

14 Spookschaaf: Een spookschaaf is een bepaald type schaaf met twee handvatten, aan beide zijden van de beitel. De schaaf wordt gebruikt om smalle gebogen en ronde oppervlakken te schaven. Een Stanleymes is een stuk gereedschap met verwisselbare mesjes, om zachte materialen mee te snijden zoals karton of stof. Blikschaar: Deze schaar is geschikt voor het knippen van blik of andere dunne metalen. Sleutel (ring/ steek): Een sleutel is een stuk gereedschap dat wordt gebruikt om bouten met vaak een zeskantige kop of moeren te kunnen vast- en losdraaien. De grootte van de kop kan variëren, daarom zijn er sleutels in vele maten

15

16

17


Download ppt "Module – Wijzer in techniek. Handgereedschap Welkom allemaal. Bron: www.2college.nl /tech/begrippen/ per aug. 2011 www.imageenvision.com Bezig met laden."

Verwante presentaties


Ads door Google