De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hefbomen, Hamers, Pneumatische aandrijvingen, Elektrische aandrijvingen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hefbomen, Hamers, Pneumatische aandrijvingen, Elektrische aandrijvingen."— Transcript van de presentatie:

1 Hefbomen, Hamers, Pneumatische aandrijvingen, Elektrische aandrijvingen

2  F x s = c  F1 x s1 = F2 x s2  En zelfs F1 x s1 = F2 x s2 = F3 x s3

3

4  2m x 10N = 1m x 20N = 20Nm  Heet ook wel ‘koppel’ of ‘moment’

5 1 21 3 x2x3 In totaal x6! Kracht x6 Afstand (of weg) /6

6 De rongeur is dubieus als double action instrument, één deel is geheel vast

7 In onderdelen:  Kop (aan de bovenkant hoort het gewicht van de kop te staan)  Steel met handvat  Pen (niet bij alle hamers)  Baan (alle hamers) Dit is een Duitse bankhamer

8  Het door een hamer overgebracht vermogen is gelijk aan het gewicht van de kop maal de ‘weg’ die hamer en instrument afleggen nadat de baan van de hamer het instrument heeft geraakt. Praktisch: hoe zwaarder de hamer, des te meer vermogen ik er mee kan opwekken.

9  De door een hamer overgebrachte energie is gelijk aan het gewicht van de kop maal de ‘snelheid’ die hamer heeft op het moment dat de baan van de hamer het instrument heeft geraakt. Praktisch: hoe sneller de hamer, des te meer energie ik er mee kan overdragen.

10  Bij ‘plat op plat’ contact (komt nooit in het midden aan! Geeft richting mee aan de beitel…)  Bij ‘plat op bol’ contact (puntcontact geeft geen richting mee aan de beitel) Je kunt nooit ‘plat op plat’ slaan… Waarom niet?

11 Vlnr:  Duitse bankhamer  Hamer vlg Steinbach  Hamer vlg Doyen  Hamer met verwisselbare kunststof banen (plaatwerkers hamer)

12 In onderdelen:  Rotor  Stator

13  Is afhankelijk van de druk van de perslucht op de rotorbladen. (maar dit verandert doorlopend het is afhankelijk van de draaisnelheid en de hoek van de persluchtstroom ten opzichte van het rotorblad)

14  Vermogen = koppel x toerental (maal een constante)  Energie = koppel x toerental x weg (maal een constante)

15  Rotor (anker)  Stator (veld, poolschoenen)

16  Afhankelijk van de stroom door het anker,  De diameter van het anker en  Sterkte van de veldmagneet (dit zijn vaste gegevens en het koppel is constant bij starten en bij draaien. Als de accu leeg raakt, loopt er minder stroom door het anker en neemt het koppel af)

17  Vermogen = koppel x toerental (maal een constante)  Energie = koppel x toerental x weg (maal een constante) Gelijk aan de berekening van een tubine

18  NiMh (als afkorting) accu’s hebben een langere levensduur dan NiCad (nikkel cadmium) accu’s en daarmee heeft de snoer- en slangloze elektrische aandrijving het definitief gewonnen van de perslucht aandrijving.  Zelfontlading  Geheugen effect

19  Nieuwste snufje…  Hogere spanning per cel (3,8V ipv 1,25V)  Nauwelijks zelfontlading  Geen geheugen effect

20  Module: Instrumentenleer en materialenkennis: hoofdstuk 4 paragraaf 4.5.2 hoofdstuk 11 ‘Aandrijfmechanica’


Download ppt "Hefbomen, Hamers, Pneumatische aandrijvingen, Elektrische aandrijvingen."

Verwante presentaties


Ads door Google