De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Training Sharepoint Wendy Ankersmit.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Training Sharepoint Wendy Ankersmit."— Transcript van de presentatie:

1 Training Sharepoint Wendy Ankersmit

2 Programma Introductie Verantwoordelijkheden en processen
Schrijven voor het web Teksten plaatsen op Sharepoint Vervolg van de training

3 Verantwoordelijkheden en processen
Toenemende belang van Internet Waarom moet ik een bijdrage leveren Wat moet ik dan precies doen op Internet

4 Profiel van de beelschermlezer
Leest minder makkelijk Leest langzamer Is ongeduldig Wil scannen Verlangt een korte tekst Is visueel ingesteld Leest in een F-patroon

5 Schrijven voor het web 10 stappen
Bepaal doel en doelgroep Bekijk de randvoorwaarden van de website Bepaal welke informatie opneemt Structuur van de pagina Schrijf de andere bouwstenen Breng interne en externe links aan Controleer de stijl Maak de tekst vindbaar Controleer tekst en techniek met behulp van de checklist Publiceer

6 1. Bepaal doel en doelgroep
Leeftijd Geslacht Opleidingsniveau Motivatie Noodzaak Computer- en internetervaring Voorkennis

7 2. Randvoorwaarden website
Maak teksten zo kaal mogelijk op. De website zet de tekst om in het juiste lettertype en de juiste lettergrootte. Gebruik de juiste spellingswijze Streef naar maximaal 1 scherm met tekst Links naar externe website toevoegen als een pop-up.

8 3. Welke informatie neemt u op?
Waar gaat de pagina over waar u over gaat schrijven? Is alle informatie noodzakelijk?

9 4. Structuur van de pagina -1-
Kern informatie bovenaan Kop Lead 5 W-vragen Wie Wat Waar Waarom Wanneer

10 Voorbeeld 5 W-vragen EU verscherpt sancties tegen Birma De Europese Unie verscherpt de sancties tegen Birma omdat de militaire junta onvoldoende hervormingen doorvoert. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben daarom in Luxemburg besloten om nog meer beperkingen te stellen aan investeringen in Birmese overheidsbedrijven.

11 4. Structuur van de pagina -2-
Opdracht Beantwoord voor je eigen tekst de verschillende W-vragen. Maak een goede krachtige kop voor je eigen stukje tekst. Formuleer ook een eerste aanzet tot een lead. Laat je buurman je kop en lead lezen. Welke verbeteringen ziet hij/zij?

12 5. Schrijf de andere bouwstenen
Maak korte zinnen Schrijf niet meer dan 4 à 5 zinnen per alinea. Schrijf 1 alinea gaat over 1 boodschap Schrijf actief en in de tegenwoordige tijd Spreek de mensen aan met ‘u’ Vakjargon moet op iedere pagina opnieuw uitgelegd worden Geef voorbeelden en concretiseer daarmee abstracte begrippen Vermijd tangconstructies

13 Wat is actief schrijven?
In dit artikel gaan we in op de nieuwe ARBO-wet. Het kabinet voert deze wet per 1 januari 2010 in. In dit artikel wordt ingegaan op de ARBO-wet die door het kabinet per 1 januari wordt ingevoerd.

14 5. Schrijf de andere bouwstenen Voorbeeld tangconstructie
Werkgevers die in totaal minder dan 40 uur per week werk laten verrichten door één of meer werknemers, hoeven geen arbo-inventarisatie uit te voeren. Werkgevers hoeven geen arbo-inventarisatie uit te voeren, als zij in totaal minder dan 40 uur per week werk laten verrichten door één of meer werknemers.

15 5. Schrijf de andere bouwstenen
Laat witregels tussen de alinea’s Gebruik opsommingstekens Onderstreep niet Wees spaarzaam met vet en cursief Gebruik tussenkoppen (kort en kernachtig) Begin elke alinea met een kernzin.

16 6. Breng links aan Alleen als het echt noodzakelijk is en de tekst ten goede komt! Intern Extern

17 7. Controleer de stijl Print de tekst Zijn de zinnen niet te lang
Is de tekst actief geschreven Haal de spelfouten eruit

18 8. Maak de tekst vindbaar Kies de juiste trefwoorden Meervoudsvormen
Synoniemen opnemen Verwerk het belangrijkste trefwoord in de kop Verwerk de andere trefwoorden zoveel mogelijk in de tekst Alt-teksten aan plaatjes toevoegen

19 9. Controleer tekst en techniek 10. Publiceer

20 Sharepoint Boomstructuur Pagina bewerken Hyperlinks toevoegen
Afbeeldingen toevoegen

21 Boomstructuur

22

23

24

25 Pagina in Sharepoint bewerken
Zie filmpje voor uitleg Opdracht: Ga naar een pagina in Sharepoint waar jij specialist in bent. Wijzig een stukje tekst op deze pagina en publiceer hem.

26 Hyperlink in pagina aanmaken
Zie filmpje voor uitleg Opdracht: Maak in word een document met de titel test aan. Sla deze op onder een herkenbare titel. Ga naar de pagina in Sharepoint waar jij specialist in bent en koppel het word-document aan deze pagina.

27 Afbeelding toevoegen Zie filmpje voor uitleg

28 Vervolg van de training
Opdracht 1: Herschrijf een stuk re-usable content. Kopieer deze in word en actualiseer de tekst. Houdt hierbij rekening met de checklist. Opdracht 2: Bekijk je eigen bij te houden tekstpagina en herschrijf deze volgens de regels die je vandaag gehoord hebt. Vervolgafspraak Intekenen op de intekenlijsten.


Download ppt "Training Sharepoint Wendy Ankersmit."

Verwante presentaties


Ads door Google