De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kloppend hart van de buurt Daalhof in Maastricht-West

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kloppend hart van de buurt Daalhof in Maastricht-West"— Transcript van de presentatie:

1 Kloppend hart van de buurt Daalhof in Maastricht-West
Boerderij Daalhoeve Kloppend hart van de buurt Daalhof in Maastricht-West Stichting Boerderij Daalhoeve

2 KINDERBOERDERIJ SINDS 1977
bezoekers per jaar, uit Daalhof en de verre omgeving

3 2011: SLUITING DREIGT In verband met bezuinigingen dreigt de exploitant de boerderij te sluiten. De buurt komt op 22 juni in actie en vormt een levende ketting rond de boerderij.

4 DOORSTART Een werkgroep met vrijwilligers uit de buurt maakt een plan voor een doorstart. Samen met één professionele kracht en andere vrijwilligers houdt ze de boerderij gedurende de overgangsfase draaiende, ondanks de vele onzekerheden.

5 VIJF KERNACTIVITEITEN
Centrum voor natuureducatie Ontmoetingsplaats voor de buurt Centrum voor maatschappelijke participatie Groene onderneming Centrum van cultureel erfgoed

6 CENTRUM VOOR NATUUREDUCATIE
Diverse scholen maken gebruik van de mogelijkheden op Boerderij Daalhoeve om hun kinderen lessen natuur- en milieu-educatie te laten volgen.

7 ONTMOETINGSPLAATS VOOR DE BUURT
De kinderboerderij is zes dagen in de week open en wordt drukbezocht door kinderen, hun ouders en anderen. Minimaal eens in de maand vindt er een bijzondere activiteit plaats.

8 Vele leuke activiteiten voor jong en oud
Gewoon: al onze dieren zien Blote voetenpad Bijen- en vlindertuin Eendenvijver Jaarlijkse lammetjesdagen Ezeltjes rijden Kweektuin Schatzoeken (geocaching) Kopje koffie drinken en bijkletsen Tal van bijzondere activiteiten

9 Onze ezels Nomi en Balou

10 CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJKE PARTICIPATIE
Boerderij Daalhoeve werkt samen met een aantal maatschappelijke partners, die hun cliënten of leerlingen op de boerderij een zinvolle dagactiviteit aanbieden: Radar (mensen met een verstandelijke beperking); Stichting Reclassering; Buro HALT; Raad voor Kinderbescherming; Jap Baptistschool (zeer moeilijk lerende kinderen). Verder zijn op Daalhoeve meestal stagiaires van diverse opleidingen actief.

11 GROENE ONDERNEMING Stichting Boerderij Daalhoeve ontvangt in de eerste jaren na de overname van de exploitatie nog een jaarlijks aflopende subsidie van de gemeente Maastricht. Vanaf 2016 moeten wij volledig op eigen benen draaien. Geen gemakkelijke opgave waarvoor wij op allerlei manieren eigen inkomsten moeten zien te verwerven, zoals uit: de boerderijwinkel met producten van de boerderij en biologische streekproducten van buiten; de eigen horecaruimtes: het zomerterras buiten in de cour en de ‘Koojstal’ binnen; de verhuur van ruimtes aan onder meer kinderopvang, maatschappelijke organisaties en hobbyverenigingen; de verhuur van ruimtes voor recepties en kinderfeestjes; de organisatie van bijvoorbeeld muziekbeurzen.

12 Onze boerderijwinkel met allerlei lekkers

13 CENTRUM VOOR CULTUREEL ERFGOED
Boerderij Daalhoeve verzorgt oude cultuurrassen die langzaam uit het oog zijn verloren. Blikvangers zijn onze Bonte Bentheimers, een oud varkensras dat uitstekend vlees geeft en gedijt bij een langzame groei. De varkens vinden op Boerderij Daalhoeve een perfecte omgeving. Na een zorgeloos leven verkopen wij het vlees in de eigen winkel. Dit voorjaar loopt op onze boerderij ook een Berkshire rond, een oud Engels varkensras dat in Nederland bijna niet voorkomt. Berkshires staan bekend om hun uitzonderlijk rustig karakter en fantastisch vlees. Onze eerste Berkshire heet toepasselijk Bèrke.

14 van onze Bonte Bentheimer Oukje
Nieuwe kroost van onze Bonte Bentheimer Oukje

15 STAND VAN ZAKEN 2013 De nieuwe situatie is geformaliseerd: beheer en exploitatie van Boerderij Daalhoeve is in handen van een stichting die volledig wordt bestuurd door vrijwilligers. Boerderij Daalhoeve is daardoor behouden gebleven voor de buurt Daalhof, die verder weinig ontmoetingsplaatsen heeft en waar mensen weinig onderling contact hebben. Daalhoeve bruist nog steeds van de activiteiten en blijft een drukbezocht centrum voor bewoners van Daalhof en daarbuiten. De stichting is financieel gezond en werkt hard aan de verhoging van de eigen inkomsten. Een enthousiaste groep bestaande uit twee betaalde krachten, ruim twintig vrijwilligers en cliënten van onze maatschappelijke partners doet het werk op de werkvloer. De boerderij is tevens het centrum van waaruit het zelfbeheer door bewoners van het centrale plein in Daalhof wordt verzorgd.

16 onze talrijke bezoekers ook
En dat vinden onze talrijke bezoekers ook

17 MEER WETEN? Een website? Sorry, daar hadden we het lange tijd te druk voor. Maar er wordt nu hard aan gewerkt, met financiële steun van de Koninklijke Heidemij. Eind van dit voorjaar online. Bezoek ons intussen op


Download ppt "Kloppend hart van de buurt Daalhof in Maastricht-West"

Verwante presentaties


Ads door Google