De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

3/6/2014 OCM3G Exploitatiebegroting. Programma  Powerpoint  Aan de slag met kennisdomeinvragen en stappen  Aflsluiting.

Verwante presentaties


Presentatie over: "3/6/2014 OCM3G Exploitatiebegroting. Programma  Powerpoint  Aan de slag met kennisdomeinvragen en stappen  Aflsluiting."— Transcript van de presentatie:

1 3/6/2014 OCM3G Exploitatiebegroting

2 Programma  Powerpoint  Aan de slag met kennisdomeinvragen en stappen  Aflsluiting

3 Exploitatiebegroting-exploitatierekening

4 Waarom een exploitatierekening? 1. Om de kosten te bepalen over vorig jaar 2. Je kunt het gebruiken om een budget voor komend jaar op te stellen 3. Om de gemaakte kosten kritisch te bekijken

5 Welke begrippen komen er voor in een exploitatierekening  Omzet  Inkoopwaarde omzet  Brutowinst  Exploitatiekosten  Bedrijfsresultaat  Gewaardeerd loon  Rendement eigen vermogen  Economisch resultaat

6 Omzet  Alle opbrengsten uit de verkoop

7 Inkoopwaarde omzet  Dit is de prijs die voor de inkoop van de goederen die in deze periode verkocht zijn, is betaald.

8 Brutowinst  Omzet-inkoopwaarde omzet(exclusief BTW)

9 Exploitatiekosten  Personeelskosten (loon)  Huisvesting en inventariskosten (huur)  Verkoopkosten (reclamekosten)  Kosten van vervoermiddelen (brandstof en onderhoud)  Betaalde interest (hypotheekrente)  Afschrijvingen (afschrijving machine)  Overige kosten (administratiekosten)

10 Bedrijfsresultaat  De brutowinst minus exploitatiekosten, het bedrag dat overblijft is beschikbaar voor investeringen in de toekomst.

11 Gewaardeerd loon  Fictief bedrag, het geeft weer wat een redelijke vergoeding is voor het werk dat de ondernemer samen met zijn familieleden in de zaak steekt. Men berekent het gewaardeerd loon omdat de ondernemer, als hij voor een baas zou werken, daar een salaris voor zou krijgen.

12 Rendement eigen vermogen  Het rendement Eigen Vermogen is de beloning voor het feit dat de ondernemer zijn geld (vermogen) in het bedrijf heeft geïnvesteerd. Als hij dit geld niet investeert maar het op de bank zet, dan krijgt hij er rente voor.

13 Economisch resultaat  Winst na aftrek van gewaardeerd loon en rendement eigen vermogen

14 Aan de slag  Kennisdomeinen->bedrijfseconomie- >exploitatiebegroting  Deze week moet stap 1 t/m stap 5 af!


Download ppt "3/6/2014 OCM3G Exploitatiebegroting. Programma  Powerpoint  Aan de slag met kennisdomeinvragen en stappen  Aflsluiting."

Verwante presentaties


Ads door Google