De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De zuidpool en de noordpool

Verwante presentaties


Presentatie over: "De zuidpool en de noordpool"— Transcript van de presentatie:

1 De zuidpool en de noordpool
Door Larissa

2

3 Pinguïns leven op de Zuidpool

4 En ijsberen op de noordpool

5 verschillen Op de Zuidpool is het veel kouder dan op de Noordpool.
De Noordpool wordt Arctica genoemd en de Zuidpool wordt Antarctica genoemd. De Noordpool is bevroren zee omringd door land. de zuidpool Is bevroren land omringd door zee. Op de noordpool leven de Eskimo's Op de zuidpool leefde niemand.

6 weetjes Weet je dat veel mensen dachten dat ijsberen pinguïns eten.
Wist je dat we nu heel veel co’2 uitstoten en daardoor de Noordpool en Zuidpool smelten

7 overeenkomsten Het is op alle twee de polen koud.
Er leven op alle twee de polen dieren

8

9 poolkappen De ijskap aan de Noordpool smelt sneller dan klimaatmodellen voorspellen, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

10

11

12 noorderlicht De noordpool is een gebied waar het altijd koud is. Dat komt door de richting van het zonlicht. De zon schijnt elke dag heel schuin tegen het poolgebied aan. De zonnestralen moeten dan door een heel dikke laag lucht heenkomen, die om de aarde hangt. Dat is moeilijker dan bij de evenaar, daar staat de zon loodrecht op de aarde en is het veel warmer. Poollicht Heel bekend is het poollicht. Poollicht wordt veroorzaakt door de magnetische polen (dus de noordpool en de zuidpool) en de zon die in dit magnetische veld schijnt. Het poollicht op de noordpool noemt men noorderlicht. Men noemt het gordijnen van gekleurd licht.

13 Antartica en arctica Het noordpoolgebied wordt ook wel Arctica genoemd (niet door de war te halen met Antarctica,want dat is de zuidpool). De noordpool en Antarctica lijken minder op elkaar dan je denkt, want de noordpool is een bevroren zee met land eromheen en Antarctica is bevroren land met zee er omheen. De noordpool is de allernoordelijkste punt op aarde. Er zijn eigenlijk twee noordpolen een aardrijkskundige en een magnetische. Als je een kompas hebt dan zal die altijd naar het magnetische noorden wijzen.

14 De 2 seizoenen De poolgebieden kennen maar twee seizoenen, de winter en de zomer. Wanneer het op de noordpool zomer is, is het winter op de zuidpool en omgekeerd. In de zomer is het dan 24 uur daglicht.

15

16 De ijsschotsen De grote zee die in het noordpoolgebied ligt heet de noordelijke IJszee. Het moet hier wel erg koud zijn, want zout zeewater bevriest pas bij hele lage temperaturen. Het zee-ijs is één grote, uitgestrekte kale vlakte. In de Noordelijke IJszee drijven veel ijsschotsen, die zijn van het zeeijs afgescheurd en worden door de stroming van de zee mee genomen.

17 Al vele jaren lang gebruiken Europeanen en Amerikanen het woord Eskimo waarmee ze het poolvolken bedoelen. De vertaling van Eskimo’s betekent eters van rauw vlees. Zelf noemen pool volken zich Inuit of Yupik, dat betekent "echte mensen". Hun voorouders trokken van Azië tot aan de kust van Groenland. Veel mensen zijn het niet: in het hele gebied zijn het rond de noordpool maar Het zijn nomaden: rondtrekkende herders met grote kuddes rendieren. Die dieren zorgen voor vlees en melk voor de mensen, maar ook voor warme bontkleding. De Inuit zijn zelf erg klein. Daarom kunnen ze hun lichaamstemperatuur goed vasthouden als het echt koud wordt. Hun handen, neuzen, en voeten zijn ook klein, dus er is minder huid waardoor ze warmte verliezen. Ze hebben geleerd om op ijsberen, zeehonden en walvissen te jagen. Vanuit hun platte kano’s , de kajaks, gebruiken ze harpoenen om dieren uit het water te halen. Ze reisden met honden sleeën over ijs en sneeuw. Al hun kleren zijn gemaakt van dierenhuiden.

18 De dieren in het poolgebied hebben zich aan het poolgebied aangepast aan het ruige en koude klimaat. De landdieren hebben vaak een dikke, warme vacht; de vogels een dik verenpak. Zelfs de poten hebben vaak ook veren of haren. Vaak hebben de dieren ook een vetlaag. Dit alles is noodzakelijk om niet dood te vriezen. Veel dieren hebben schutkleuren, zo vallen ze niet op in hun omgeving. In de zomer zijn ze grijs of bruin, maar ‘s winters hebben ze witte kleur. Dat zien we vooral bij de dieren die ook ‘s winters boven de grond blijven

19 Op de noordpool en op de zuidpool leven ook andere dieren zoals walrussen, zeeleeuwen, walvissen en rendieren.

20 Geen neerslag. Op de noordpool en zuidpool regent het niet.
noordpoolgebied De noordpool is een gebied net zoals de zuidpool. de noordpool is een continent en een continent is een deel van de wereld.

21 Zee-ijs Het zee-ijs smelt en daarom wordt zee-ijs weer zee. landijs
Het landijs smelt ook en daar onder komt een beetje land vandaan zegt men.

22 Grote paniek in 2008 augustus, het ijs op de Noordpool smolt weg in recordtempo. Binnen 5 jaar zou er een zomer komen waarbij de Noordpool geheel ijsvrij zou zijn en alle ijsberen zouden verdrinken.

23 zeehond

24 En nu nog een pinguïn die de weg niet weet.

25 Dit was mijn presentatie.
Zijn er nog vragen of opmerkingen?

26 Vraagen???

27 Opmerkingen??????????????????

28


Download ppt "De zuidpool en de noordpool"

Verwante presentaties


Ads door Google