De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Buurt in Beeld in De Wijert 2010:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Buurt in Beeld in De Wijert 2010:"— Transcript van de presentatie:

1 Buurt in Beeld in De Wijert 2010:
Een minitour langs de kunst op straat in De Wijert

2 x hier zijn de foto’s genomen

3 ‘The rise and fall of nature’ Bas Lugthart
Dit drijvend kunstwerk is een in zink uitgevoerde kopie van een tempeltje uit de oudheid. Het werd gemaakt voor een beelden-tentoonstelling in het Noorderplantsoen in 1993. In 1996 kreeg het een vaste plek in de Wijert.

4 Wandsculptuur van koper, zonder titel, geplaatst in 1963.
Rinus Meijer De kunstenaar maakte dit beeld voor de opleiding voor kleuterjuffen. Het verbeeldt de vlucht van een vogel, een metafoor voor de leerlingen die na hun opleiding uitvliegen. Wandsculptuur van koper, zonder titel, geplaatst in 1963. Rinus Meijer De kunstenaar maakte dit beeld voor de opleiding voor kleuterjuffen. Het verbeeldt de vlucht van een vogel, een metafoor voor de leerlingen die na hun opleiding uitvliegen.

5 1,2,3 (1997) Allie van Altena De bewoners van de Wijert vonden dat hun wijk meer herkenningspunten nodig had. Het soms moeilijk oriënteren in de wijk, doordat er veel identieke woonblokken staan. Deze muurkunstwerken geven herkenbaarheid.

6

7

8 Sintra I, II en III (1998) Frans Franssen
Drie geglazuurde tegeltableaus in de kleuren rood, geel en blauw. Frans Franssen liet zich hierbij inspireren door de tegels in Portugal. Sintra is een plaats vlakbij Lissabon. De voorstellingen gaan over de ‘verhouding van menselijke figuur tot architectuur’. Sintra I, II en III (1998) Frans Franssen Drie geglazuurde tegeltableaus in de kleuren rood, geel en blauw. Frans Franssen liet zich hierbij inspireren door de tegels in Portugal. Sintra is een plaats vlakbij Lissabon. De voorstellingen gaan over de ‘verhouding van menselijke figuur tot architectuur’.

9

10

11 Twee windschermen (1997) Twee windschermen (1997) Martin Borchert.
Op één gebouw van het Gomarus College hangt een wit paneel waarop zwarte vierkanten zijn bevestigd. Twee windschermen (1997) Martin Borchert. Op één gebouw van het Gomarus College hangt een wit paneel waarop zwarte vierkanten zijn bevestigd.

12 Op het andere gebouw hangt een blauw paneel met
rood/gele zeshoeken. De vierkanten en zeshoeken kunnen om hun eigen as draaien. De wind zet de panelen in beweging en zorgt voor een steeds veranderend totaalbeeld. Het kunstwerk staat symbool voor kennisoverdracht, een dynamisch proces dat zich kenmerkt door beweging en wisselwerking. Op het andere gebouw hangt een blauw paneel met rood/gele zeshoeken. De vierkanten en zeshoeken kunnen om hun eigen as draaien. De wind zet de panelen in beweging en zorgt voor een steeds veranderend totaalbeeld. Het kunstwerk staat symbool voor kennisoverdracht, een dynamisch proces dat zich kenmerkt door beweging en wisselwerking.

13 Zonder titel (1967) Henk Holman Wandsculptuur van staal

14 Het olifantje van Vladimir de Vries (1964).
Dit beeld is net zo oud als de wijk zelf, het was een cadeautje van de ‘Maatschappij tot verbetering van woningtoestanden’ aan de Gemeente Groningen. Omstreeks 1960 was de woningnood in de stad groot en het woningbouwplan De Wijert betekende voor veel mensen een enorme verbetering van hun huisvesting. Het olifantje van Vladimir de Vries (1964). Dit beeld is net zo oud als de wijk zelf, het was een cadeautje van de ‘Maatschappij tot verbetering van woningtoestanden’ aan de Gemeente Groningen. Omstreeks 1960 was de woningnood in de stad groot en het woningbouwplan De Wijert betekende voor veel mensen een enorme verbetering van hun huisvesting.

15 Gedenksteen (geplaatst in 1996)
met een fragment uit het gedicht 'De levenskracht' Hendrik de Vries ( ) Het oeuvre van De Vries werd in 1973 bekroond met de P.C. Hooftprijs. Gedenksteen (geplaatst in 1996) met een fragment uit het gedicht 'De levenskracht' Hendrik de Vries ( ) Het oeuvre van De Vries werd in 1973 bekroond met de P.C. Hooftprijs.

16 Zonder titel, terracotta tegels Anno (Ferdinand) Smith (1915-1990).
Hij werd de “grote versierder” genoemd omdat hij voor de stad honderden decoraties van keramiek heeft gemaakt.

17 Eén van de vier muurschilderingen van buurtbewoners

18 Met speciale dank aan woningbouwvereniging De Huismeesters.
in de Wijert 2010 Mogelijk gemaakt door Nieuw Lokaal Akkoord: Gemeente Groningen en de Woningbouwcorporaties. Met speciale dank aan woningbouwvereniging De Huismeesters. © Alette de Groot en Daniëlle de Wilde


Download ppt "Buurt in Beeld in De Wijert 2010:"

Verwante presentaties


Ads door Google