De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Emeritiforum Energie. DE ELEKTRICITEIT DE ELEKTRICITEIT J. Bernlef (°1937) Met lampen en apparaten wordt zij tot licht, Geluid of beeld getransformeerd.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Emeritiforum Energie. DE ELEKTRICITEIT DE ELEKTRICITEIT J. Bernlef (°1937) Met lampen en apparaten wordt zij tot licht, Geluid of beeld getransformeerd."— Transcript van de presentatie:

1 Emeritiforum Energie

2 DE ELEKTRICITEIT DE ELEKTRICITEIT J. Bernlef (°1937) Met lampen en apparaten wordt zij tot licht, Geluid of beeld getransformeerd Zonder zelf zichtbaar te worden. Een wonder Opererend vanuit het verborgene! Dat vond mijn grootvader, elektrotechnicus, niet. In museum Teylers liet hij vonken overspringen Tussen twee stalen bollen; de elektriseermachine. Daaronder stond een bataljon Leidse flessen Waarin de elektriciteit (een reukloos gas?) werd opgevangen. Alles is elektrisch, verklaarde hij met klem. Hij kende het geheim. Magnetische velden Demonstreerde hij met een magneet en wat ijzervijlsel Dat de rode poten van de magneet met kracht omhelsde, Ook wat onzichtbaar was had reden van bestaan. In het op volle toeren draaiende windmolenpark Blijft het merkwaardig stil. Kanttekeningen2010 Uit: Kanttekeningen, 2010

3 Vladimir Majakowski (1893-1930)

4 Rodczenko, Majakowski, Meyerhold, Sjostakovitsj

5 RODCZENKO, 1923

6 Het verhaal van de Koeznjetsk-werven en de lieden van Koeznjesk Majakowski 1917 “Over vier jaar zal hier de tuinstad staan!” Hier zullen ontploffingen verdrijven de beren, en zal openbeuren de schoot der aarde, met een schacht, de kolendelvende “Gigant”.

7 Hier zullen staan de gebouwde muren. Met gefluit, met stoom, met gegier! Wij, met honderden zonnen, met Martin-ovens, zullen doen vlammen Siberië. Hier zal men ons huizen geven die goed zijn, en verzadiging zonder rantsoenbon.

8 Zelfs aan de overzijde van het Baikalmeer zal de Taiga moeten wijken”........... En ja, die stad zal groeien, en ja, die tuin moet bloeien, want zulke taaie lieden vind je in de jonge Sovjetstaat!

9 afscheid in poleskoje * anno 1994 Miriam Van hee (1952) omdat lopen beter is dan stilstaan hebben zij niet op de bus gewacht maar gaan alvast gestaag het uitzicht in, met grote ogen kijken hen de dieren na zij namen afscheid zij hielden even bij elkaar wat straks uiteen zal vallen huil niet, zegden ze omdat woorden beter zijn dan stilte een jongen loopt hen tegemoet met rubberlaarzen in de modder hij draagt een emmer in het veld hij zal de avond halen *Poleskoje is een dorp in de buurt van Tsjernobyl


Download ppt "Emeritiforum Energie. DE ELEKTRICITEIT DE ELEKTRICITEIT J. Bernlef (°1937) Met lampen en apparaten wordt zij tot licht, Geluid of beeld getransformeerd."

Verwante presentaties


Ads door Google