De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een andere kijk op racisme: ‘witte privileges’ zichtbaar maken en in vraag stellen Diny Van Beylen & Sara S’Jegers (NextGenderation)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een andere kijk op racisme: ‘witte privileges’ zichtbaar maken en in vraag stellen Diny Van Beylen & Sara S’Jegers (NextGenderation)"— Transcript van de presentatie:

1 Een andere kijk op racisme: ‘witte privileges’ zichtbaar maken en in vraag stellen
Diny Van Beylen & Sara S’Jegers (NextGenderation)

2 NextGenderation ‘gebroken wit’

3 Affiche-reeks ‘gebroken wit’

4

5

6

7

8

9

10 (op basis van etniciteit)
Racisme = vooroordelen (op basis van etniciteit) + macht Definitie van The People’s Institute, uit: Challenging White Supremacy Workshops. A Glossary of Some Terms Used in CWS Workshops.

11 Uitgangspunten ‘gebroken wit’

12 “De strijd tegen racisme is slechts mogelijk als wit erkent onderdeel te zijn van het probleem. Pas dan kan het ook onderdeel worden van de oplossing.” Dieuwertje Dyi Huijg & Bob Wester. ‘Witte activisten moeten hun verantwoordelijkheid nemen’ in De Fabel van de illegaal 85/86, zomer 2007.

13

14 Witte privileges

15 Witte privileges zijn... “...een onzichtbaar pakje van onverdiende voordelen waarop ik elke dag kan rekenen en waaruit ik elke dag winst kan halen, maar waarover ik onwetend moet blijven. Witte privileges zijn zoals een onzichtbare gewichtsloze knapzak met speciale voorzieningen: kaarten, paspoorten, codeboeken, visums, kleding, werktuigen, en blanco cheques.” McIntosh, Peggy. ‘Witte privileges: de onzichtbare knapzak uitpakken’. Zie: gebrokenwit.be

16 Kenmerken van ‘wit privilege’
Wit is de onzichtbare norm. Onzichtbaar = onbespreekbaar. Als witte persoon heb je de privileges automatisch, of je ze wil of niet. Privilege = macht. Onderlinge verbondenheid tussen gepriviligieerden. Onderscheid tussen verdiende kracht en onverdiende macht (Peggy McIntosh)

17 ’11de privilege’- oefening

18 ’11de’ privilege van deelnemers workshop ‘gebroken wit’
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Ik ben er zeker van dat als ik een bepaalde job niet krijg, het niet is omwille van mijn kleur. Ik kan koken en eten wat ik wil. Ik kan aan de universiteit studeren zonder dat anderen mij erop aanspreken daarmee een grote kans gekregen te hebben in deze maatschappij. Als er een buurtfeest is, georganiseerd door het buurtcomité, kom ik voornamelijk mensen van mijn etnische achtergrond tegen (hoewel de buurt op zich veel gemengder is). Ik kan ongegêneerd vragen: “leg dat eens meer/beter/anders uit” zonder dat men mij voor dom aanziet. Ik kan mij permitteren niet te letten op spellingsfouten. Ik kan ’s avonds laat met 20 vrienden op de hoek van de straat staan praten zonder bedreigend over te komen. Als ik – in de winkel, of in de bank – niet kan betalen, of geld moet lenen, gaan mensen er van uit dat ik betrouwbaar ben. Ik kan opkomen voor degenen die racistisch behandeld worden en mij dus ‘beter’ voelen. Ik kan mee ‘beoordelen’ wat racistisch is en wat niet. Ik kan tijdens het solliciteren mijn eigen naam gebruiken zonder mij daarover bezorgd te moeten maken. Ik kan mijn geloof uitoefenen zonder wettelijke beperkingen.

19 Wat nu?

20 “Racisme bestaat dankzij de medewerking van individuen, maar ook ondanks de tegenwerking van individuen.” Lida van den Broek, (1987). Hoe zit het nou met wit: bevrijding van racisme, naar een strategie. Amsterdam: Uitgeverij An Dekker, p.44

21 “Je bent niet verantwoordelijk voor de kaarten die je krijgt maar wel voor hoe je ze speelt.”

22 www.gebrokenwit.be nextgenderation-bxl@lists.collectifs.net
Uw feedback is heel belangrijk voor ons. Vul a.u.b. het evaluatieformulier in! Contact

23

24 het is niet gemakkelijk om jong en rijk te zijn. de stress is enorm
het is niet gemakkelijk om jong en rijk te zijn! de stress is enorm! ik heb zo veel dat ik nooit verdiend heb! anderzijds heb ik nooit gevraagd om rijk geboren te worden! waarom zijn mijn gevoelens dan niet legitiem? dus dan krijg ik spijt over mijn schuldgevoel over mijn stress! godzijdank kan ik me drugs veroorloven! en dan komt het schuldgevoel voor de stress! hoe stom is het dat ik me slecht voel omdat ik het zo goed heb, terwijl er mensen verhongeren en wat weet ik nog allemaal? bron: amptoons.com


Download ppt "Een andere kijk op racisme: ‘witte privileges’ zichtbaar maken en in vraag stellen Diny Van Beylen & Sara S’Jegers (NextGenderation)"

Verwante presentaties


Ads door Google