De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

28-6-20141 Van mbo naar hbo; enkele kanttekeningen Jeroen Ongering Decaan/ loopbaanadviseur ROC Aventus Voorzitter van de sectie Bve van de NVSNVL.

Verwante presentaties


Presentatie over: "28-6-20141 Van mbo naar hbo; enkele kanttekeningen Jeroen Ongering Decaan/ loopbaanadviseur ROC Aventus Voorzitter van de sectie Bve van de NVSNVL."— Transcript van de presentatie:

1 28-6-20141 Van mbo naar hbo; enkele kanttekeningen Jeroen Ongering Decaan/ loopbaanadviseur ROC Aventus Voorzitter van de sectie Bve van de NVSNVL

2 28-6-20142 Van mbo naar hbo  Doorstuderen is booming  Keuzeproces dat studenten doorlopen, verloopt onverantwoord  Niet ingebed in curriculum, maar geïsoleerd proces  Dient deel te zijn van (studie-) loopbaanbegeleiding (LOB)

3 28-6-20143 Van mbo naar hbo  Veel studenten kiezen voor studeren, niet voor een bepaalde studie  Veel studenten kiezen niet voor inhoud (wel met dollartekens in de ogen!)  Veel studenten kiezen veel te laat: ‘Wet van Ongering’

4 28-6-20144 Van mbo naar hbo Wet van Ongering:  Studenten die tijdig het vervolg van hun (studie-)loopbaan kiezen (werk of studie), hebben een grotere kans die keuze tot een succes te maken.  Keerzijde: studenten die later kiezen, zijn de eersten die vertrekken. Niet bewezen, maar…….

5 28-6-20145 Van mbo naar hbo Wat verklaart het succes van een vroege keuze?  Eerdere (studie-)loopbaankeuze vaak vrucht van zorgvuldiger proces;  vroegtijdige keuze biedt mogelijkheden voor verdieping: bezoeken van open dagen, meeloopactiviteiten, mhbo- trajecten, maar ook: juiste focus.

6 28-6-20146 Van mbo naar hbo Mhbo-trajecten:  samenwerking tussen mbo- en hbo- instellingen gericht op verbeterde doorstroom;  bevorderen van studiesucces, voorkomen van uitval;  voor hbo: vergroten van de mbo- instroom;  voor mbo: extra profiel; meer dan werken alleen.

7 28-6-20147 Van mbo naar hbo Ontwikkelingen in het mbo:  Niveau 1 & 2:funderend beroepsonderwijs  Niveau 3 & 4:middelbaar beroepsonderwijs ‘Mbo–nieuwe stijl’ profileert zich op meer dan alleen werken; van niveau 4 studeert meer dan 60% door! Mbo ‘verlost’ van vermeend negatief imago niveau 1&2 (uitspraak MBO Raad!). Maar: echte keuze voor focus op verdere studie wordt niet gemaakt!

8 28-6-20148 Van mbo naar hbo  Curricula in mbo blijven beroepsgericht; nadruk op kwalificatiedossiers  Ruimte voor voorbereiding op verdere studie komt uit restruimte; daar moet geconcurreerd worden met goedkope BPV  Echte keuze wordt vermeden!

9 28-6-20149 Van mbo naar hbo Echte keuze Bereid de student voor op een echte keuze in het mbo (niveau 3 & 4):  keuze voor werk: meer BPV; voorbereiding op de arbeidsmarkt;  keuze voor studie: voorbereiding op doorstroom naar hbo (uiteraard in samenwerking met het hbo)

10 28-6-201410 Van mbo naar hbo Ook keuzes in het hbo:  kiezen voor investeren in samenwerking met mbo;  werk maken van AD Schoten voor de boeg:  AD als joint venture van mbo en hbo??  Mhbo-trajecten onderbrengen in AD??

11 28-6-201411 Van mbo naar hbo Mhbo-trajecten:  van oudsher smal van opzet. Eén mbo-opleiding komt tot gezamenlijk traject met één hbo-opleiding;  vaak opgezet op initiatief van docenten, zonder borging in de organisaties;  sterke afhankelijkheid van de docenten die het traject ontwierpen.

12 28-6-201412 Van mbo naar hbo Huidige, breed gedragen opvattingen:  mhbo-trajecten moeten mbo-studenten voorbereiden op generieke hbo- competenties;  Trajecten moeten breder zijn dan aansluiting vanuit een enkele mbo- opleiding naar een enkele hbo-opleiding. (Overigens hebben betrokkenen op opleidingsniveau het hier moeilijk mee)

13 28-6-201413 Van mbo naar hbo Oplossingen die ontwikkeld worden bij mhbo-project Saxion / ROC van Twente / ROC Aventus:  formeer hbo-studiegroepen in het mbo die studenten voorbereiden op generieke hbo-competenties. Formeer deze studiegroepen breed, bijv. op domein-niveau;

14 28-6-201414 Van mbo naar hbo  formeer aansluitend op deze hbo- studiegroepen mhbo-trajecten (rechte doorstroom) waarbinnen studenten vrijstellingen in de propedeuse kunnen verdienen;  Laat studenten uitsluitend tot deze mhbo- trajecten toe als ze met succes hebben deelgenomen aan de hbo-studiegroep;  garandeer de toegang van mbo-studenten in het hbo, ook als de student niet aan hbo-studiegroep heeft deelgenomen.(instroomrecht)

15 28-6-201415 Van mbo naar hbo Toekomstmuziek?  mbo kent volwaardige richting geënt op verdere studie naast beroepsgerichte opleiding;  mbo kent programma voor generieke competenties, opgezet en uitgevoerd in samenwerking met hbo;  programma voor generieke competenties is voorwaardelijk voor ‘smalle’ trajecten gericht op vrijstelling;  doorstroomprogramma’s zijn geïntegreerd in AD-opleidingen


Download ppt "28-6-20141 Van mbo naar hbo; enkele kanttekeningen Jeroen Ongering Decaan/ loopbaanadviseur ROC Aventus Voorzitter van de sectie Bve van de NVSNVL."

Verwante presentaties


Ads door Google