De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dr. Wilbert Linnemans Human Sense Consultation

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dr. Wilbert Linnemans Human Sense Consultation"— Transcript van de presentatie:

1 Dr. Wilbert Linnemans Human Sense Consultation
Psychosomatiek Dr. Wilbert Linnemans Human Sense Consultation

2 Voor literatuur: boek van Antonio R. Damasio: Ik voel dus ik ben
Artikelen die je kunt downloaden van <opleidinge><nascholing><psychosomatiek> (niet verplicht, wel aangeraden)

3 Psychosomatiek is een relict
Als de somatische geneeskunde zich er geen raad mee wist, was het psycho-somatiek: “medisch gezien is er niets aan de hand, dus moet uw lijden wel ‘psychisch’ zijn”. Niet vreemd, want we kennen ook het placebo!

4 Placebo = nepmiddel? Nee! Het is een ‘wonder’ dat geloof en vertrouwen fysiologie = materie, in beweging kan brengen. Of is het natuurlijk, biologisch en normaal?

5 Cultuur Het generaties overstijgende weefsel van zekerheden en onzekerheden, van geloof en weten, en van goed en slecht, zoals dat heerst binnen een gemeenschap: religie, kunst en wetenschap. Cultuur is biologisch, maar werkt anti-biologisch.

6 Menselijk wezen: twee krachtvelden
Mens als Biologisch wezen; het dierlijke in ons Mens als cultureel wezen; het culturele, het ‘beschaafde’ in ons Beiden zijn ‘onmenselijk’, statistisch: daar waar ze ineen wervelen, daar is de mens als menselijk wezen

7 Bestaan Door cultuur hebben mensen een bestaan en door het bestaan van mensen bestaat er een cultuur … en kan een cultuur blijven bestaan. Dit geeft mensen welbevinden en het veroorzaakt lijden Als dit lijden ziekte wordt, noemen we het psychosomatiek [en sinds kort ook als het welbevinden meer gezondheid wordt]

8 Bestaan: de betekenis die je (biologische) leven heeft
Bij anderen; d.w.z. vele verschillende ‘verhalen’ Bij jezelf; d.w.z. verschillende verhalen ‘gezien de omstandigheden’: ik als man, ik als minnaar, ik als vader, ik als docent, ik als ondernemer, ik als …. De mate van overlap tussen al die verhalen is bepalend voor je welbevinden

9 Samenleven = óók elkaar wederkerig bekrachtigen in het bestaan.
Iedere handeling en iedere actie heeft als ondertoon: ik bekrachtig of bevestig de betekenis van mijn leven; ik wordt door jou bevestigd in mijn bestaan; ik bevestig jou in je bestaan; jij bevestigt jezelf in je bestaan.

10 Bestaan komt tot uitdrukking in
Wat je al dan niet doet, je daden; Hoe je dingen ervaart en beleeft, het effect op je.

11 Steeds geldt: “omdat ik ben wie ik ben, doe ik dit op deze manier; ik ben erop aanspreekbaar”; “omdat ik ben wie ik ben is dit effect op me typerend; het is van mij; ik eigen het me toe”; “omdat jij bent wie je bent doe jij dit op jouw manier en ik zal je erop aanspreken”; “omdat jij bent wie je bent is het effect van wat ik doe van jou, wat niet wegneemt dat ik het onder ogen zie.”


Download ppt "Dr. Wilbert Linnemans Human Sense Consultation"

Verwante presentaties


Ads door Google