De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De rol van RI&E/ARBO begeleide duik (3* duiker) Lesdoelstelling: Over 15 minuten hebben de cursisten onder andere door discussie inzicht verkregen in de.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De rol van RI&E/ARBO begeleide duik (3* duiker) Lesdoelstelling: Over 15 minuten hebben de cursisten onder andere door discussie inzicht verkregen in de."— Transcript van de presentatie:

1 De rol van RI&E/ARBO begeleide duik (3* duiker) Lesdoelstelling: Over 15 minuten hebben de cursisten onder andere door discussie inzicht verkregen in de kaders en regels voor wat betreft de RI&E en ARBO bij een begeleide duik door een 3* duiker. 11* Instructeur i.o.- 2014

2 De rol van RI&E/ARBO begeleide duik (3* duiker) •Is er een Risico Inventarisatie en Evaluatie benodigd bij een begeleide duik? 21* Instructeur i.o.- 2014 •Gelden voor de begeleidend 3* duiker dezelfde ARBO regels als voor een duik-instructeur

3 De rol van RI&E/ARBO begeleide duik (3* duiker) Waarom deze afvraging? NOB-site, mijn waarneming: - Verantwoordelijkheden voor instructeurs aanwezig en duidelijk, maar verantwoordelijkheden voor begeleidende 3* duikers vrij beperkt en lastig te filteren. 31* Instructeur i.o.- 2014 Wordt wél veel gebruik van gemaakt: ‘De begeleide duik is één van de drie gebieden van dienstverlening van een duikvereniging/duikschool.’

4 De rol van RI&E/ARBO begeleide duik (3* duiker) RvVD: Hiervan is sprake wanneer een duiker in opleiding voor een brevet of specialisatie geen specifieke vaardigheden meer hoeft aan te leren, maar wel ervaring hiermee moet opdoen. 41* Instructeur i.o.- 2014 Voorwaarden: Een begeleide duik van een leerling mag alleen na autorisatie van een daartoe bevoegd instructeur worden uitgevoerd door een NOB 3*- duiker (of gelijkwaardig). Wanneer het om specialisaties gaat, moet de begeleidende 3*-duiker zelf in het bezit zijn van de desbetreffende specialisatie. Vraag: Wanneer mag je het middel ‘begeleide duik’ inzetten?

5 De rol van RI&E/ARBO begeleide duik (3* duiker) Begeleide duiken Het bestuur van een vereniging stelt een programma op voor de georganiseerde en/of begeleide duiken. In overleg met een daartoe door het bestuur aangezochte 2*-instructeur worden duikplaats(en) en de voor deze duikplaats/activiteit gevraagde brevettering van de deelnemers vastgelegd. Tevens stellen zij een noodplan op voor de gekozen duikplaats. 51* Instructeur i.o.- 2014 Stelling: Je mag nooit een begeleide duik doen op een duikstek die niet is geïnventariseerd en aangewezen door je bestuur.

6 De rol van RI&E/ARBO begeleide duik (3* duiker) Voor het uitvoeren van de geplande duik moeten de aanwezige instructeurs en/of 3*-duikers ter plaatse een risico-inventarisatie uitvoeren. Begeleide duiken die plaatsvinden tijdens een georganiseerde duik vallen onder dezelfde eisen. 61* Instructeur i.o.- 2014 Stelling: Als de duikstek reeds is goedgekeurd vanuit bestuur is een RI&E overbodig.

7 De rol van RI&E/ARBO begeleide duik (3* duiker) De ARBO-wet komt in beeld zodra er sprake is van een gezagsverhouding. Dan geldt onderstaand: Artikel 6.13.3 Arbeidsomstandighedenbesluit: Op duikarbeid met Self-Contained Underwater Breathing Apparatus (SCUBA), bestaande uit de instructie van sportduikers tot een duikdiepte van maximaal 50 meter, met een decompressietijd van ten hoogste 20 minuten en met een partiële zuurstofdruk in het ademgas van maximaal 1,4.10^5 PA, zijn uitsluitend de artikelen 6.14 en 6.15, eerste lid, onder a en b en d, van toepassing. 71* Instructeur i.o.- 2014

8 De rol van RI&E/ARBO begeleide duik (3* duiker) Uit Arbo voor duik-instructeurs: ‘Zodra een vereniging of persoon (bijvoorbeeld een sportduikinstructeur of andere beroepsduiker) opdracht geeft tot het verzorgen van een instructie en deze opdracht ook wordt uitgevoerd, ontstaat er een gezagsverhouding.’ 81* Instructeur i.o.- 2014 Stelling: de ARBO-wet is niet van toepassing op een begeleide duik door een 3* duiker Een 3*-duiker heeft GEEN bevoegdheid tot het geven van sportduikinstructie!

9 De rol van RI&E/ARBO begeleide duik (3* duiker) Vragen? 91* Instructeur i.o.- 2014

10 De rol van RI&E/ARBO begeleide duik (3* duiker) 101* Instructeur i.o.- 2014 Lesdoelstelling: Binnen 15 minuten hebben de cursisten onder andere door discussie inzicht verkregen in de kaders en regels voor wat betreft de RI&E en ARBO bij een begeleide duik door een 3* duiker. - Heb ik dit bereikt? Mijn uitdaging: - Is mijn lesdoelstelling SMART (genoeg)?


Download ppt "De rol van RI&E/ARBO begeleide duik (3* duiker) Lesdoelstelling: Over 15 minuten hebben de cursisten onder andere door discussie inzicht verkregen in de."

Verwante presentaties


Ads door Google