De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoe help ik mijn kind om effectief te leren?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoe help ik mijn kind om effectief te leren?"— Transcript van de presentatie:

1 Hoe help ik mijn kind om effectief te leren?

2 De vragen: Hoe en wat leren we? Wat moet je doen om goed te leren?
Wat kan het leerproces stimuleren? Hoe kan ik mijn kind helpen met leren?

3 Beginnen bij het begin Waarom leren we?
Om er beter van te worden (korte termijn) Om doelen te bereiken (lange termijn)

4 En nu het Hoe en het Wat

5 Wat leren we? Feiten + overtuigingen Handelingen Gevoelens

6 Docent Jansen (grappige kapsel, beetje raar maar wel aardig)
VAK: Wiskunde Opvatting: Wiskunde is saai en vaag. Je kunt er niets mee in de praktijk. Ik kan ook helemaal geen wiskunde Docent Jansen (grappige kapsel, beetje raar maar wel aardig) Les (saai en niet te volgen) Boek (vaag, onduidelijk) Af en toe opletten maar geen vragen stellen Aantekeningen overnemen van Frits Sommen oefenen (uitzichtloos en eng; doe ik op laatst) Lezen (saai) Huiswerk (vervelend) Lekker bijkletsen met Jasmijn Formules (onbegrijpelijk)

7 Hoe leren we? Ervaringsleren Ervaren
Experimenteren Nadenken/Reflecteren Conclusie/actieplan

8 Conclusie 1: Leren is… Leren is niet alleen het opdoen van kennis en vaardigheden. Je ontwikkelt altijd ook opvattingen en gevoelens. Leren = experimenteren en ervaren We leren altijd en het is altijd logisch

9 Drie vormen van leren Bouwen Uitbreiden Aanpassen
Het opbouwen van een nieuw “huis” van nieuwe feiten, handelingen enz. Bijvoorbeeld het leren autorijden. Uitbreiden Het uitbreiden van een bestaand “huis”. Bijvoorbeeld het vervangen van je Fiat Panda uit ‘86 door een gloednieuwe Audi A6. Aanpassen Het “huis” moet gerenoveerd worden. Sommige dingen voldoen niet meer en moeten vervangen worden. Bijvoorbeeld verhuizen naar Engeland en daar moeten rijden.

10 Leerproblemen We willen het liefst “uitbreiden”, zijn soms bereid te “bouwen” en hebben de meeste moeite met “aanpassen”. B. We hebben een pilletjes mentaliteit C. We hebben opvattingen die ons belemmeren.

11 A. Moeite met “aanpassen”
Vakinhoudelijke kennis en vaardigheden leer je met opbouwen en uitbreiden Maar! Effectief leren betekent dat je vaak opvattingen en werkwijzen moet aanpassen!

12 B. Het pilletje We willen Tips en trucs. Hoe concreter hoe beter. Maar! Hoe concreter de tips hoe minder effectief ze zijn.

13 C. Ondermijnende overtuigingen over leren
Het moet vanzelf gaan. Ik moet er zin in hebben. Ik ben dom als ik het niet begrijp. Leren is niet leuk. Het moet. Leren is alles rechtstreeks in je hoofd stampen. Op school moet je laten zien dat je het kunt. Ik moet alles kennen. Leren dient alleen om een toets te halen. De docent zegt en ik voer uit. De docent vertelt me alles wat ik moet weten.

14 Effectief leren is … De ervaringscyclus blijven doorlopen.
Bereid zijn te veranderen Constructief denken

15 Constructieve opvattingen over het leren
Als ik hard werk dan zal het uiteindelijk lukken Tegenslag hoort erbij Het is normaal om hulp te vragen Het is niet erg als ik iets niet meteen begrijp Het hoeft allemaal niet perfect Lukt het niet linksom dan probeer ik het rechtsom

16 Hoe kan ik mijn kind helpen?
Advies1. Zorg dat je kind overzicht heeft over zijn/haar activiteiten (school, huiswerk, sport, vrienden, hobby's enz.). Advies 2. Zorg dat je kind een planning maakt (in ieder geval voor huiswerk en toetsen). Advies 3. Zorg dat je kind de stof bijhoudt en eventueel vragen stelt aan de docent of medeleerlingen! Advies 4. Zorg dat problemen geïsoleerd en geconcretiseerd worden.

17 Advies 5. Zorg dat je kind blijft experimenteren. Advies 6. Denk klein en specifiek. Het gaat om winst, niet om perfectie Advies 7. Benadruk successen (ook klein!). Advies 8. Wees nieuwsgierig naar de inhoud van lessen. Stel vragen en vermijd waarde en morele oordelen! Ga het gesprek aan! Advies 9. Zorg voor een rustige omgeving. “Multi taskers” bestaan niet.

18 Advies 10. Als je kind zegt; “het is stom”, “het gaat me nooit lukken”, “Ik kan het gewoon niet” enz.. Dan gaat hij/zij vol op de rem staan. Dan stapt hij/zij uit het leerproces. Jouw taak is hem/haar te helpen dat weer op gang te krijgen. Focus daarbij op constructieve opvattingen, handelingen en emoties.

19 Tot slot Leerproblemen zijn altijd logisch en het uitgangspunt van begeleiding Een verandering is pas een verandering als het gedrag verandert! Benoem gedrag maar toon onvoorwaardelijke liefde en waardering voor je kind


Download ppt "Hoe help ik mijn kind om effectief te leren?"

Verwante presentaties


Ads door Google