De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Presentatie Ouderavond Klas 2.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Presentatie Ouderavond Klas 2."— Transcript van de presentatie:

1 Presentatie Ouderavond Klas 2

2 Van klas 1 naar klas 2 Veranderingen op school
Presentatie Van klas 1 naar klas 2 Veranderingen op school Veranderingen in de kinderen  veranderingen op school nl: - nieuwe vakken (Duits, Technologie) - leerstof moeilijker & grotere hoeveelheden - meer zelfstandigheid vereist  veranderingen in de kinderen: - pubers, waardoor soms motivatieproblemen ontstaan. - andere belangstelling, soms liever feesten dan leren, minder aandacht voor huiswerk, etc. ze willen soms geen hulp meer, ook al is dat voor sommigen toch nog nodig. Voor ouders is het dus ook wel eens schipperen. Verwijs hier naar de informatie die voor in de klas klaarligt. Daarop wat tips over huiswerk maken etc.

3 Tweedeklasteam Een positieve benadering: liever belonen dan straffen
Presentatie Tweedeklasteam Een positieve benadering: liever belonen dan straffen De leerling serieus nemen en mede verantwoordelijk maken Zo kunnen leerlingen een leuke attentie verdienen als ze gedurende de hele periode geen kruisjes halen. Om dat vorm te geven hebben we het zogenaamde “klankbordgroepje”. Hierin zitten uit iedere klas 2 leerlingen, die enkele keren per jaar in gesprek gaan met de coördinator van leerjaar 2. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen ze hun mening geven over de gang van zaken in klas 2…

4 Mentor Leerlingbegeleiding gericht op welzijn:
Presentatie Mentor Leerlingbegeleiding gericht op welzijn: Contact mentor- individuele leerlingen Sociale vaardigheden: lessen voor de hele groep Gezamenlijke activiteiten Door middel van individuele gesprekjes vormt de mentor zich een beeld van de leerling. Zo zijn er lessen over pesten, internet-gedrag, vloeken etc. Ook zal er waar mogelijk aandacht worden gegeven aan actuele thema’s. Voorbeelden hiervan zijn: de sinterklaas-viering, het feest voor alle leerlingen van klas 2, de schaats-clinic en de gezamenlijke jaarafsluiting in de Efteling.

5 Mentor Studiebegeleiding gericht op schoolsucces:
Presentatie Mentor Studiebegeleiding gericht op schoolsucces: Studievaardigheden (herhalen) Bewustwording & verbeterplan Samen leren.. We herhalen een deel van de studievaardigheden die de leerlingen in klas 1 ook al hebben gehad. Te denken valt aan: samenvatten, hoe leer je? en plannen. Na de herfstvakantie starten we met een blok waarin bewustwording centraal staat. Waarom ging die toets niet goed? Lag het aan de voorbereiding? Moet ik meer doen tijdens de les? Lag het aan iets wat tijdens de toets gebeurde? En na die bewustwording kijken we natuurlijk ook naar de verbetermogelijkheden! Na de kerstvakantie zullen we een deel van de mentorlessen gaan inzetten als “studie-uur” waarin de leerlingen elkaar helpen. Is er die week bijvoorbeeld een toets Latijn? Dan gaan de leerlingen in groepjes aan de slag met de voorbereiding, waarbij de sterkere leerlingen de zwakkere leerlingen helpen. Door het uit te leggen leren de sterkere leerlingen de stof immers ook! Voor de zwakkere leerlingen kan de andere manier van uitleggen of de extra herhaling zeker geen kwaad!

6 Ondersteuning door school
Presentatie Ondersteuning door school Extra studievaardigheden (mentor) Faalangstreductietraining (bij voldoende aanmeldingen..) POP: coaching van individuele leerling bij motivatieproblemen Coachingsgroepje doubleurs: mevrouw De Jong Huiswerkklas: ma,wo,do,vr (tegen betaling) Als blijkt dat een leerling (een deel van) de studievaardigheden nog niet goed onder de knie heeft, zal de mentor hier extra aandacht aan besteden… Mocht blijken dat een leerling erg onzeker of mogelijk zelfs faalangstig is, dan kan de mentor deze leerling opgeven voor de (interne) faalangstreductietraining. Soms blijkt dat een leerling zulke sterke motivatieproblemen heeft dat peptalk de ouders en/of de mentor geen zoden aan de dijk zet. Dan kan deze leerling gebaat zijn bij het POP-traject. Onder begeleiding van een ervaren docent zal de leerling op zoek gaan naar hernieuwde motivatie om het schooljaar succesvol af te kunnen ronden…. Ook dit jaar kunnen de leerlingen deelnemen aan de huiswerkklas. Hierover krijgt u binnenkort nadere informatie.

7 Programma van toetsing (PT)
Presentatie Programma van toetsing (PT) Verschijnt binnenkort op de schoolsite Geeft een (globaal) beeld van de toetsen die dit jaar worden afgenomen. Let op: het PT is een globaal overzicht, afwijkingen zijn mogelijk. De leerlingen weten dat ze per dag maximaal 1 toets met valentie 2 of hoger mogen krijgen en dat er een maximum van 4 toetsen met valentie 2 of hoger per week is afgesproken De mentor houdt dit ook in de gaten, als er iets niet klopt meldt de klas dit direct bij de mentor.

8 Rapportage & overgangsnormen
Presentatie Rapportage & overgangsnormen Drie rapporten 15 december (ouderavond december) 12 april (ouderavond april) 14 juli Overgangsnormen Staan in de schoolgids op de schoolsite. De leerlingen krijgen 3 keer per jaar een rapport, maar de cijfers zijn op ieder gewenst moment voor de ouders te zien in magister. Inschrijven voor de ouderavonden gaat ook via Magister. In het jaarrooster staat vanaf wanneer u zich kunt inschrijven. En een oproep daartoe verschijnt tegen die tijd ook in het weekeindje.

9 Ouderavonden op uitnodiging
Presentatie Ouderavonden op uitnodiging Informatie avond voor nieuwe deelnemers project Atlas op uitnodiging in december Adviesgesprekken voor leerlingen die het risico lopen te moeten doubleren op uitnodiging: maart Naast de algemene ouderavonden zijn er ook enkele ouderavonden “op uitnodiging”. In december is de informatieavond over het Atlas project. Dit project is bedoeld voor leerlingen die wel wat extra uitdaging kunnen gebruiken. Meer info over de selectieprocedure krijgt u t.z.t. via het weekeindje en op de schoolsite. Hoewel we er niet vanuit gaan kan het natuurlijk zo zijn dat het jaar wat betreft de resultaten voor uw kind niet helemaal gaat zoals gehoopt. Op 8 maart voert de mentor gesprekken met de ouders van leerlingen die dreigen te blijven zitten. Er zal dan in ieder geval gekeken worden naar de mogelijkheden die we zien om de resultaten nog te verbeteren. Maar het is ook mogelijk dat de docenten denken dat het beter is voor de leerling om naar een andere school te gaan. Tijdens het gesprek kijken ouders en de mentor wat de mogelijkheden zijn.

10 Overige leerlingenzorg
Presentatie Overige leerlingenzorg Zorgteam Sociaal verpleegkundige Schoolmaatschappelijk werk GGD-arts Screening GGD  Het zorgteam bestaat uit meerdere personen, die elk hun eigen expertise hebben. Zo is er bijvoorbeeld mevrouw van de Borne, die vooral leerlingen met een stoornis in het autistisch spectrum begeleidt. Mevrouw Thelen is deskundige op het gebied van dyslexie en mevrouw Korgerova geeft begeleiding aan leerlingen die moeite hebben met plannen en organiseren.  Er zijn ook externe instanties betrokken bij de leerlingenzorg op onze school. Leerlingen met lichamelijke problemen kunnen in aanmerking komen voor een gesprek met de sociaal verpleegkundige, leerlingen die in de knoop zitten op psychisch vlak kunnen terecht bij SMW. In alle gevallen is wel een doorverwijzing van de mentor/ coördinator nodig. Mocht er sprake zijn van “opvallend ziekteverzuim” dan kan het zijn dat de GGD-arts in beeld komt. De GGD-arts fungeert eigenlijk als een soort “arbo-arts voor scholieren”. Het doel is dat de GGD-arts probeert te achterhalen waar het verzuim vandaan komt en dat deze meedenkt met de leerling, de ouders en de school om de gevolgen van het verzuim te beperken. Overigens, alvorens de GGD-arts werkelijk in beeld komt, zal de mentor hiervoor eerst toestemming vragen aan de ouders. Op de basisschool werden de leerlingen regelmatig gezien door de GGD-arts. In klas 2 worden alle leerlingen uitgenodigd voor een screening door de GGD. Deze screening bestaat uit het invullen van een (online) vragenlijst en alle leerlingen worden gewogen en gemeten. Mocht er aanleiding toe zijn op basis van de verzamelde gegevens dan wordt de leerling uitgenodigd voor een gesprek met de GGD-arts of de sociaal verpleegkundige.

11 Magister Voor ouders/leerlingen zijn op Magister te zien: Cijfers
Presentatie Magister Voor ouders/leerlingen zijn op Magister te zien: Cijfers Huiswerk “Kruisjes” Absenties Als het goed is kunt u allen inloggen op Magister. Daar heeft u inzicht in de genoemde gegevens. Net als vorig jaar geldt ook in klas 2 dat leerlingen een uurtje naar de strafklas moeten als ze 5 “kruisjes” (HV of BV) hebben. De mentor informeert de ouders hierover via . De strafklas is woensdag het 8e of 9e uur. Alle leerlingen moeten een papieren agenda hebben! Als ze deze niet goed gebruiken kan dat ook een kruisje opleveren.

12 Ziekte en doktersbezoek
Presentatie Ziekte en doktersbezoek Ziek? Voor 9 uur telefonisch doorgeven aan de conciërge. Weer beter? Briefje inleveren bij de conciërge. Naar de dokter? Liefst voorafgaand aan het bezoek een briefje inleveren bij de conciërge. Standaard brief  schoolgids via Spreekt voor zich… toch?!

13 Doktersbezoek & toetsen
Presentatie Doktersbezoek & toetsen De leerling moet voorafgaand aan de toets een nieuwe afspraak met de docent maken! Verlof aanvragen Schriftelijk verzoek indienen bij de coördinator Deze overlegt met de schoolleiding en communiceert de uitkomst met de ouders. Idem….

14 Te laat (TL) Te Laat zonder goede reden?
Presentatie Te laat (TL) Te Laat zonder goede reden? diezelfde week voor 8.00 uur melden. Op dinsdag verschijnt de naam op de tv-schermen; de leerling onderneemt nu echt actie! Geen actie ondernomen? Als de naam “in het rood” staat volgt sowieso strafklas… Als een leerling te laat komt terwijl er wel een goede reden voor is (bijvoorbeeld een kapotte fiets of de bus stond in de file) dan is het belangrijk dat ouders een briefje schrijven waarop de reden van het Te Laat komen vermeld staat!

15 Onwettig afwezig (OW) Dinsdags verschijnt de naam op de tv-schermen.
Presentatie Onwettig afwezig (OW) Dinsdags verschijnt de naam op de tv-schermen. Die week gelegenheid om briefje in te leveren of uitleg te geven. Geen actie ondernomen? Als de naam “in het rood” staat volgt sowieso strafklas… En ook dit lijkt me best duidelijk …..

16 Overige Informatiebronnen
Presentatie Overige Informatiebronnen Tot slot: Hoe blijft u op de hoogte? Weekeindje Website En hoe bereikbaar bent u zelf? Vragen??? Mochten er wijzigingen zijn in uw gegevens (bijvoorbeeld een nieuw mailadres of een nieuw telefoonnummer) dan is het belangrijk dat u dat doorgeeft aan de administratie. Zij wijzigen uw gegevens in Magister. (Je zou er voor kunnen kiezen om een blaadje neer te leggen waar ouders hun mailadres op kunnen noteren…. Aan de andere kant: als het goed is staat dit in Magister.)


Download ppt "Presentatie Ouderavond Klas 2."

Verwante presentaties


Ads door Google