De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Calorieën in alcoholische dranken

Verwante presentaties


Presentatie over: "Calorieën in alcoholische dranken"— Transcript van de presentatie:

1 Calorieën in alcoholische dranken
Deze presentatie gaat over calorieën in alcoholische dranken. Alcoholische dranken zijn - net als snacks en snoep – verwencalorieën. Je geniet ervan, maar je krijgt weinig belangrijke voedingsstoffen binnen. Geniet er dus van, maar met mate.

2 Wat aan bod komt Wat is alcohol en hoe ontstaat het?
Waar komen calorieën vandaan in alcoholische drankjes? Wat is een glas en wat is een glaasje? Hoeveel calorieën leveren drankjes en hapjes? Wat is verantwoorde alcoholconsumptie? Bestaat de bierbuik? Tips De volgende onderwerpen komen aan bod: Opmerkingen Mocht je niet alle onderdelen gebruiken, deze slide dan aanpassen.

3 Wat is alcohol? Alcohol = C2H5OH = ethanol = ethylalcohol
Gist zet koolhydraten uit vruchten of graan om in alcohol. Hoe hoger het alcoholpercentage hoe minder koolhydraten er achterblijven. Eerst even de basis van alcoholische of alcoholhoudende dranken. De gemene deler van alcoholhoudende dranken is natuurlijk de alcohol. Die wordt ook wel ethanol of ethylalcohol genoemd en de chemische structuurformule zie je hier. Alcohol onstaat doordat gist koolhydraten (oftwel suikers) omzet in alcohol. Bij wijn bijvoorbeeld zet gist de suikers uit druiven of andere vruchten om en bij bier het zetmeel uit gerst of andere granen. Hoe meer alcohol er dus ontstaat hoe minder koolhydraten er achterblijven. Als je daarna nog gaat distilleren (water verdampen) of extra alcohol toevoegt krijg je sterkedrank. Soms worden er ook extra koolhydraten toegevoegd zoals bij mixdrank of cocktails

4 Waar komen calorieën vandaan?
In alcoholische drankjes leveren alcohol en koolhydraten energie (kilocalorieën of kcal). Alcohol levert 7 kcal/g en koolhydraten 4 kcal/g. Zowel alcohol als koolhydraten leveren energie. Alcohol levert meer energie per gram dan koolhydraten en is dus vooral verantwoordelijk voor het aantal calorieën.

5 Glas of glaasje? Een standaardglas bier, wijn of sterkedrank bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid alcohol (10 gram alcohol). Theoretisch gezien is een standaardglas een glas alcoholhoudende drank met 10 gram alcohol. Dat is voor bier 250 ml, voor wijn 100 ml en voor sterkedrank 35 ml. Glas bier 250 ml Glaasje wijn 100 ml Glaasje sterkedrank 35 ml

6 Glas of glaasje? In de praktijk is een glas niet altijd een standaardglas. De hoeveelheid die je thuis drinkt is vaak groter. In de prakijk is het zo dat je vaak een grotere hoeveelheid drinkt. In een flesje bier zit 15 gram alcohol en is dus 1,5 standaardeenheid Hetzelfde geldt voor een glas wijn van 150 ml en een glas sterkedrank van 50 ml. Flesje bier 300 ml Glas wijn 150 ml Glas sterkedrank 50 ml

7 Calorieën in alcoholische dranken
Voor het aantal calorieën is hoeveel je drinkt belangrijker dan wat je drinkt. Vooral alcohol levert energie. Het maakt voor de calorieën dus niet heel veel uit of je bier, wijn of sterkedrank drinkt. Belangrijker is hoeveel je van de drank drinkt.

8 Hapjes Als je bij je glaasje drank ook hapjes eet, kunnen de calorieën aardig oplopen. Alcoholische drankjes kunnen je eetlust vergroten. Ook kan alcohol remmingen wegnemen waardoor je meer eet. Als je een alcoholisch drankje drinkt, eet je er vaak ook wat bij. Ook de hapjes leveren calorieën. Daarnast kunnen alcoholische drankjes de eetlust vergroten en kan alcohol remmingen wegnemen. Hierdoor kun je meer eten. Dat alcohol de eetlust vergroot komt door een aantal factoren: - Door alcohol daalt de glucosespiegel. De hersenen krijgen dan het signaal dat het lichaam energie nodig heeft waardoor je honger of trek krijgt. Alcohol beïnvloedt mogelijk de systemen in de hersenen die de beloningswaarde van eten reguleren. Daarnaast remt alcohol hormonen die gelinkt zijn aan verzadiging. Een psychologisch mechanisme is de aangeleerde associatie dat bier en snacks samengaan. Hierdoor kun je meer gaan eten.

9 Opdracht Leg de kaartjes in de juiste volgorde van minste calorieën naar meeste calorieën (5 min). We gaan nu zelf bekijken hoeveel calorieen er eigenlijk in verschillende drankjes en de hapjes die erbij gegeten worden zitten. Ik wil jullie vragen om groepjes van 4/5 personen te maken en de kaartjes op volgorde te leggen van weinig naar veel kcal. Je krijgt hier ongeveer 5 minuten voor.

10 Energie (kcal) Alcoholische drankjes leveren ± 100 kcal per standaardglas. Ook hapjes leveren energie. Mixdrank Rode wijn Bier (pils) Frisdrank Alcoholvrij bier Bitterbal Blokje kaas 3 handjes Pinda’s Blokje 48+ kaas (10g) 35 kcal Bitterbal (20g) 55 kcal Alcoholvrij bier (300 ml) 70 kcal Frisdrank (250 ml) 100 kcal Bier (pils) 250 ml) 115 kcal Rode wijn (150 ml) 125 kcal (let op dit is geen standaardglas, maar de hoevelheid die vaak thuis wordt geschonken Zakje chips (25 g) 136 kcal Mixdrank 250 ml) 170 kcal Pinda’s (50 g ± 3 handjes) 315 kcal Dit laat maar weer zien dat alle alcoholhoudende dranken in een standaardglas ongeveer 100 kcal leveren en dat het dan niet uitmaakt welke drank je drinkt. En dat de snacks vaak ook veel bijdragen aan energie. Dit staat ook in de folder de Bierwijzer. Die geeft aan waar de calorieën vandaan komen tijdens een hapje en een drankje. Die mag je mee naar huis nemen. Klein zakje chips 50 100 150 200 250 300

11 Verantwoorde alcoholconsumptie?
Volgens de Nederlandse gezondheidsraad is maximaal 1 standaardglas per dag verantwoorde alcoholconsumptie. Het maakt dan niet uit of je bier, wijn of sterkedrank drinkt. Maximaal 1 standaardglas per dag We hebben nu al aardig een idee van de calorieën in hapjes en drankjes. Maar zoals we allemaal weten is te veel alcohol niet goed voor je. Maar wat is een verantwoorde hoeveelheid alcohol? De Nederlandse Gezondheidsraad heeft in 2015 een nieuwe alcoholrichtlijn opgesteld waarin ze zeggen dat verantwoorde alcoholconsumptie maximaal 1 glas per dag is voor mannen en vrouwen. Het maakt dan niet uit of je bier, wijn of sterkedrank drinkt. Het gaat om de alcohol. of of

12 Verantwoorde alcoholconsumptie?
Drink geen alcohol: Onder de 18 Als je zwanger bent Als je borstvoeding geeft In het verkeer Natuurlijk is het voor een aantal groepen beter om geen alcohol te drinken. Jongeren onder de 18 Zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven En natuurlijk in het verkeer.

13 Bestaat de bierbuik? Vanaf 16 glazen bier per week begint bij mannen eventueel de buik te groeien. Het is nog onduidelijk of dit echt komt door het bier, of door de ongezonde leefstijl van de bierdrinker. Vooral alcohol levert energie, dus voor het aantal calorieën maakt het niet uit of je bier, wijn of sterkedrank drinkt. De Gezondheidsraad maakt geen onderscheid tussen bier, wijn en sterkedrank en in een standaardglas bevatten de dranken ongeveer evenveel calorieën. Maar hoe zit het dan met de bierbuik? Komt die door bier? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat tot 16 glazen per week de buik niet per se gaat groeien. Bij mannen dan, want voor vrouwen was er niet voldoende wetenschappelijke data om een conclusie te trekken. Vrouwen drinken nou eenmaal minder bier. Verder is nog niet bekend of hier de leefstijl van de bierdrinker nog meespeelt. Uit ander wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bierdrinkers ondergezonder leven dan wijndrinkers. Dus misschien komt het niet door het bier, maar door de leefstijl. Maar voor zover we nu weten maakt het niet uit welke drank je drinkt. De bierbuik is dus niet per se een bierbuik, maar vooral een dikke buik die komt door een ongezonde leefstijl.

14 Leefstijl Ik denk dat jullie dit allemaal wel herkennen als een ongezonde leefstijl, maar wat is nou een gezonde leefstijl?

15 Gezond leven Rook niet Beweeg voldoende
Eet en drink gezond en met mate De belanrijkste dingen zijn eigenlijk: Niet roken Voldoende bewegen En gezond en met mate eten en drinken

16 Kilocalorieën in bier 95 70 120 140 190 95 115 Radler Alcoholvrij (300 ml) Alcoholvrij (300 ml) Oud Bruin (300 ml) Pils (250 ml) Radler (300 ml) Pils (300 ml) Zwaar bier (300 ml) Dan nu nog even de verschillende dranken onder de loep. Pils is het meest gedronken bier. Weet iedereen het verschil tussen pils en bier? Pils is een biersoort net als oud bruin en zwaar bier of wit bier. Dus je hebt verschillende bieren, waarvan pils er een is. En dat wordt in Nederland veruit het meest gedronken wordt. Alhoewel de speciaalbieren in opkomst zijn. Zo heb je ook steeds meer alcoholvrije en lichtere bieren. Bijvoorbeeld de Radlers. Een mix van vruchtensap met pils. Die hebben meestal 0,0% of 2% alcohol. En er zijn ook steeds meer zwaardere bieren die zoals de naam al zegt meer alcohol bevatten. Hou je hier van, maar wil je niet teveel calorieën binnenkrijgen, schenk dan een flesje uit in twee genietglaasjes. De helft van de calorieën, maar wel de volledige smaak. Het meestgedronken en bekendste bier is pils. Andere bieren kunnen verschillen in alcoholpercentage en aantal calorieën. Een zwaar bier kun je eventueel delen in twee genietglaasjes.

17 Het nieuwe genieten is samen delen
210 105 105 = + En er zijn ook steeds meer zwaardere bieren die zoals de naam al zegt meer alcohol bevatten. Hou je hier van, maar wil je niet teveel calorieën binnenkrijgen, schenk dan een flesje uit in twee genietglaasjes. De helft van de calorieën, maar wel de volledige smaak. Opmerkingen Deze slide is een optie Zwaar bier (330 ml) Zwaar bier (165 ml) Zwaar bier (165 ml)

18 Kilocalorieën in wijn 100 105 125 145 80 Glaasje rode wijn (100 ml) Droge witte wijn (150 ml) Rosé (150 ml) Rode wijn (150 ml) Zoete witte wijn (150 ml) Uiteraard heb je ook heel veel verschillende soorten wijn. Hier varieert het alcoholpercentage minder, maar is het vooral van belang hoe vol je je glas schenkt. Met een klein beetje meer zit je al snel op 150 ml. Terwijl een standaardglas 100 ml is. Zeker met die mooie grote glazen die we tegenwoordig hebben. Voor een standaardglas (een glaasje van 100 ml) schenk je 7,5 glazen uit een fles. Schenk je 5 glazen uit een fles dan is een glas wijn 150 ml. Schenk maar eens een glas in en meet het na met een maatbekertje (eventueel verkrijgbaar bij Kennisinstituut Bier) Let er bij wijn vooral op hoe vol je je glas schenkt. Meet het eens na met een maatbekertje. Bij een glaasje (100 ml) schenk je 7,5 glazen uit een fles. Bij een glas (150 ml) maar 5!

19 Hoeveel glazen uit een fles?
Glaasje wijn (100 ml) Bij een glaasje (100 ml) schenk je 7 glazen uit een fles. Bij een glas (150 ml) maar 5! Opmerkingen Deze slide is een optie Glas wijn (150 ml)

20 Kilocalorieën in sterkedrank
205 275 170 70 120 Glaasje Sterkedrank (35 ml) Glas Sterkedrank (50 ml) Glas mixdrank (250 ml) Flesje mixdrank (275 ml) Cocktail (150 ml) Je hebt heel veel verschillende soorten sterkedrank. Let ook hiebij op glasgrootte. En vooral als je mixt met frisdrank of vruchtensap kunnen de calorieen aardig oplopen. Let ook bij sterkedrank op de glasgrootte. Meet het eens na met een maatbekertje. Vooral als je sterkedrank mixt met bijvoorbeeld frisdrank of vruchtensap lopen de calorieën aardig op.

21 Samenvatting Alcoholische dranken zijn verwencalorieën. Drink maximaal 1 glas per dag. Voor het aantal calorieën maakt het niet uit welke drank je drinkt. Bier, wijn en sterkedrank bevatten allemaal rond de 100 kilocalorieën per standaardglas. In de praktijk is een standaardglas niet altijd een standaardglas. De meeste calorieën in alcoholische dranken zijn afkomstig van alcohol. Naast drankjes leveren ook hapjes calorieën. Door alcohol kan het zijn dat je ongemerkt meer eet. Tot zover deze lezing over alcoholische dranken en calorieeën. Wat hebben we vandaag geleerd?

22 Tips Als je drinkt, drink met mate en spreid drankjes over de week.
Hou eens een week bij hoeveel je drinkt. Bekijk hoeveel alcohol er in een consumptie zit. Let op calorierijke hapjes. Geniet bewust van je drankje, drink het niet zonder nadenken leeg. Drink een glas water bij je drankje of kies voor een alcoholvrije variant. Sla regelmatig een dag over. Drink eens een periode niks. En hier nog enkele tips om zo verantwoord mogelijk te drinken.

23 Geniet, maar drink met mate!
Maar bovenalles geldt: Geniet, maar drink met mate!

24 Extra slides

25 Waar zitten meer calorieën in?
125 kcal 110 kcal Rode wijn 150 ml 3 blokjes 48+ kaas

26 Waar zitten meer calorieën in?
115 kcal 135 kcal Glas pils (250 ml) Zakje chips (25 g)

27 Waar zitten meer calorieën in?
70 kcal 315 kcal Glaasje jenever (35 ml) 3 handjes pinda’s (50 gram)

28 Opdracht Een eenheid alcoholische drank bevat 10 gram alcohol.
Zet de drankjes op volgorde van weinig naar veel eenheden alcohol. Verzamel verpakkingen en glazen en laat deelnemers ze op volgorde zetten van weinig naar veel eenheden.

29 Eenheden 0,5 1 1,5 2 7 Vaasje pils Flesje pils Blikje pils Pul pils
Fles wijn Wijn klein Glas zwaar bier Whisky Glasgrootte is natuurlijk ook belangrijk. Wie kan deze glazen en verpakkingen op volgorde zetten van weinig naar veel eenheden alcohol? Glaasje wijn, vaasje pils, glaasje whisky  1 Flesje en blikje pils, glas wijn  1,5 Glas zwaar bier, pul pils  2 Wijn kein 100 ml 10 gram Vaasje pils 250 ml 11 gram Whiskey 35 ml 12 gram Flesje pils 300 ml 13 gram Blikje pils 330 ml 15 gram Wijn groot 150 ml 15 gram Glas zwaar bier 300 ml 19 gram Pul pils 500 ml 22 gram Fles wijn 750 ml 75 gram Wijn groot 0,5 1 1,5 2 7

30 Opdracht Schenk een glas in zoals je dat thuis ook zou doen
Laat deelnemers een glas wijn of sterkedrank inschenken zoals ze dat thuis ook doen. Meet vervolgens met een maatbekertje na hoeveel er is ingeschonken en vergelijk dit met de hoeveelheid van een standaardglas.


Download ppt "Calorieën in alcoholische dranken"

Verwante presentaties


Ads door Google