De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verspreiden van audio en video 2017

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verspreiden van audio en video 2017"— Transcript van de presentatie:

1 Verspreiden van audio en video 2017
Enrico van Hove, Robin Boone, Jeroen Verhaeghe

2 Onderwerpen Downloaden Uploaden Video on demand Streaming PODcast
VODvast

3 Downloaden Wat is downloaden? Het binnenhalen van digitale informatie
 Initiatief ligt bij het ontvangende apparaat  Het ontvangende apparaat heet de client ('cliënt') en de zendende computer heet de server.  Het omgekeerde proces van downloaden: Bestanden van de client naar een server overzetten of kopiëren noemt men uploaden Resultaat: bestand van de ene computer wordt naar een andere gekopieerd

4 Voorbeelden van downloaden
Het bekijken van internetpagina's of berichten De overdracht van bestanden via het internet De overdracht van bestanden tussen apparaten Het binnenhalen van podcasts Voorbeelden van downloaden

5 Filesharing via een peer to peer netwerk
Alternatieve methode om bestanden te down- en te uploaden Wordt vaak gebruikt om (zeer) grote bestanden via een computernetwerk onder een grote groep gebruikers te distribuëren Peer-to-peer-netwerken bestaan niet uit clients en servers maar uit een grote groep gelijkwaardige peers die bestanden onderling uitwisselen

6 Uploaden Wat is uploaden?
 Computerjargon voor het verzenden van bestanden of andere gegevens van de ene computer naar de andere computer  Initiatief van de verzendende computer   De verzender heet client, de ontvanger heet server  Wil men gegevens van een lokale computer voor het internet, bijvoorbeeld Wikipedia, toegankelijk maken, dan geschiedt dat met een upload

7 Uploaden Ook het overzetten van bestanden vanaf externe gegevensbronnen zoals een cd-rom of een digitale camera naar de (eigen) computer, kan worden aangeduid als uploaden

8 Uploaden vanuit een browser
 Door W3C een standaard encoding: multipart/form-data  Mogelijk dat één of meerdere bestanden samen met andere  in één request naar de server worden gestuurd  Op de server kan het opgestuurde request worden ontleed in de oorspronkelijke gegevens en bestanden. In de begintijd van het WWW was het uploaden van een bestand vanuit de browser niet mogelijk  Voor Internet Explorer versie 3 moest een speciale add-on worden geïnstalleerd om dit mogelijk te maken. 

9 Streaming Definitie: De verzending en ontvangst van media door het in stukjes te verzenden en de plaatsing ervan in een buffer zodat het programma de media al kan afspelen voordat het volledig gedownload is. Wat is een buffer? Een opslaggebied in het geheugen dat wordt gebruikt voor de tijdelijke opslag van informatie.

10 Streaming Voorbeeld buffer
Als u heel snel typt en de software van de tekstverwerker kan u niet bijbenen, dan worden deze toetsaanslagen in een buffer opgeslagen. Hetzelfde geldt als u voor een document een printopdracht geeft voordat u de printer heeft aangezet.

11 Streaming Geschiedenis:
De vroegst bekende stream is de webcast koffiepotcamera van Cambridge die werd gebruikt om te zien of de koffie al doorgelopen was. In 1994 produceerde Van der Ziel de eerste Nederlandse webcast. Rob Glaser nam alle mensen met mediakennis mee en startte RealNetworks.  In 1996 kwam het bedrijf met RealAudio uit.  Voor het eerst was het mogelijk om redelijke kwaliteit live-audio via smalbandinternet te distribueren, door middel van een propriëtaire codec, reflectieserver en mediaspeler. 

12 Streaming Codec: Codecs zorgen voor een efficiënte distributie van beeld en geluid. Codecs voor streaming media zijn meestal 'lossy' waarbij geluids- en beeldinformatie beperkt voor vloeiende distributie. Afhankelijk van de bandbreedte van de verbinding en de rekenkracht van de hardware voor compressie en afspelen. Streamingcodecs schalen van GSM (9,6 Kbps) tot hd-tv (4-10 Mbps). Andere bekende codecs zijn MPEG-1 (waaronder MP3), MPEG-2 en FLAC. Specifieke streamingmediacodecs zijn RealVideo Windows Media, MPEG-4 (opgevolgd door H.264), FLV en AAC. Op internet worden voor uitwisseldiensten MP3 en OGG voor audio gebruikt en Xvid voor video.

13 Streaming Opnemen: Voor het opnemen van geluid- en beeldmateriaal is een geluids- en/of videokaart nodig met een ingang, zoals composiet video, S-Video, DV of SDI. De opgenomen audio of video wordt geconverteerd (of getranscodeerd) naar het gewenste bestandsformaat.

14 Streaming Afspelen: Om af te spelen wordt een mediaspeler gebruikt dat streaming media ondersteunt. Quicktime player + iTunes voor Apple. Windows Media player voor Microsoft.

15 Streaming Virtueel knippen en plakken:
Het is mogelijk om random op een willekeurig tijdstip in VOD-streams te beginnen. In plaats van eerst het volledige bestand te moeten downloaden kan de server vanaf elk tijdsmoment beginnen te spelen. De Virtuele Snijmachine is een publieke webgebaseerde tool die het mogelijk maakt om fragmenten virtueel uit een VOD-stream te knippen. Er wordt geen werkelijk gedeelte van de video gekopieerd (deze blijft in zijn geheel op de server staan), maar er wordt een metafile gegenereerd waarin de VOD-stream-URL, de starttijd en de doorlooptijd staan vermeld. Dit bestand opent automatisch de juiste mediaspeler en zorgt ervoor dat alleen het fragment wordt afgespeeld. Werkt met de meest gangbare mediaspelers.

16 Video on demand Video op aanvraag of video op verzoek of video op afroep is een netwerkdienst die een gebruiker toelaat om, op het moment dat hij dit wil, video te bekijken  De systemen zijn ofwel 'streaming', waarbij men al kan beginnen te kijken terwijl de video over het netwerk wordt verzonden, of 'download', waarbij het volledig programma eerst naar een set-topbox wordt gedownload voor men begint met kijken.

17 Video on demand De systemen laten de gebruiker toe om de video te pauzeren, door te spoelen of terug te spoelen en te vertragen en bieden dus verschillende mogelijkheden die men bij de traditionele videorecorder VCR vond. Nieuwe functionaliteiten zijn: verspringen naar een voorgaand of verderliggend beeld en de voordelen van digitale wijze van distributie en opslag.

18 Video on demand Geschiedenis
De eerste commerciële VOD-dienst werd gelanceerd in Hongkong rond De technologie stond echter nog in zijn kinderschoenen, Video CD's waren een goedkoper alternatief en betaaltelevisie was niet ingeburgerd in Hong Kong. Hong Kong Telecom maakte verlies, en de dienst werd stilgelegd toen deze in 2000 door Pacific Century Cyberworks was overgenomen.

19 PODcast Wat is een podcast?
Een podcast kan je aanzien als een radioprogramma op het internet. De naam Podcast komt eigenlijk van de woorden iPod (een muziekspeler van Apple) en broadcast. Podcasts bestaan ook vaak over meerdere afleveringen/ episodes die opgeslagen worden in een mp3 formaat. Podcasts kan je downloaden via het internet en daarachter beluisteren op jouw computer en kopiëren op jouw GSM of MP3 speler.

20 PODcast Geschiedenis In 1997 beschreef Dave Winner een manier om in RSS-feeds ook verwijzingen naar mediabestandewebsyndicatien op te nemen. De methode werd toen vooral gebruikt voor . Podcasts werden populair vanwege de doorbraak van breedbandverbinding bij de consument,de komst van draagbare mp3 spelers met voldoende opslagcapaciteit en de komst van applicaties voor het beluisteren op een draagbare mediaspeler of mobiele telefoon.

21 PODcast Werking Bij podcasts worden geluidsbestanden aangevraagd aangeboden door middel van webfeeds. Webfeeds beschikken over verwijzingen naar mediabestanden. Een applicatie die bestanden controleerd op wijzigingen en kan zeggen tegen zichzelf om bestanden automatisch direct te downloaden noemt men een “podcastcatcher of podcastaggregator”. Apps zoals iTunes, Spotify of Youtube hebben vaak een gëintregeerde functie die mogelijk maakt om u te abonneren op bepaalde podcasts. Door te abonneren op bv. een kanaal op Youtube krijg je melding als er een nieuwe video wordt gepost.

22 VODcast VODcasting is eigenlijk net zoals podcasting maar het hangt samen met audio en video. Vodcasts kan je downloaden op jouw mp4 speler om later te bekijken. Dit zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van tv schema’s. telivisie series worden ook vaak aanzien als video podcasts. Vodcasts word ook wel video podcasting of vlogging genoemd. 

23 VODcasting Werking: VODcasting werkt net als podcasting met RSS 2.0, en kan worden gebruikt met bestaande podcast programma's zoals iPodder en Doppler, die de MP4-, MOV-, AVI-, RM- en WMV-bestandsformaten kunnen koppelen aan mediaspelers. Uit de opensource-community komt Miro, een gratis programma dat het bekijken van VODcasts gemakkelijk maakt. VODcast-materiaal kan zowel met downloads als streaming video worden gedistribueerd. Beide methoden hebben voordelen en nadelen. Distributie via downloads biedt de gebruiker de optie om materiaal offline te bekijken, verder te distribueren en te synchroniseren met mobiele afspeelapparatuur. Streaming video biedt de mogelijkheid van het direct afspelen en doorzoeken van grote mediabestanden, zonder de (soms erg grote) bestanden eerst helemaal te hoeven downloaden. Dit vereist een streaming server met bursting-techniek, zoals de QuickTime Streaming Server, XL2 Streaming Server of Darwin Streaming Server.

24 Quiz: Wat zijn voorbeelden van downloaden? (2 zijn er juist)
Het binnenhalen van podcasts. het verzenden van bestanden of andere gegevens van de ene computer naar de andere computer De overdracht van bestanden via het internet

25 Filesharing via een peer-to-peer-netwerk is?
een alternatieve methode om bestanden te down- en te uploaden. Het bekijken van internetpagina's of berichten. De overdracht van bestanden tussen apparaten.

26 Wat is een buffer? 1) Een efficiënte distributie van beeld en geluid. 2) Een opslaggebied in het geheugen dat wordt gebruikt voor de tijdelijke opslag van informatie. 3) Een opslaggebied in het geheugen dat wordt gebruikt voor de tijdelijke opslag van muziek.

27 Wat is een podcast? Een soort radioprogramma op het internet.
Een tv programma. Een tv zender


Download ppt "Verspreiden van audio en video 2017"

Verwante presentaties


Ads door Google