De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Netwerken. Wat is een netwerk? Je spreekt van een netwerk van zodra twee of meer computers met elkaar verbonden zijn. Je kan thuis een klein netwerkje.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Netwerken. Wat is een netwerk? Je spreekt van een netwerk van zodra twee of meer computers met elkaar verbonden zijn. Je kan thuis een klein netwerkje."— Transcript van de presentatie:

1 Netwerken

2 Wat is een netwerk? Je spreekt van een netwerk van zodra twee of meer computers met elkaar verbonden zijn. Je kan thuis een klein netwerkje hebben, bv van twee computers, of een groot netwerk zoals bv het Internet. Netwerken kunnen heel eenvoudig zijn, maar ook zeer ingewikkeld. Toch hebben ze allemaal dezelfde bedoeling: - device sharing: dankzij een netwerk kan je randapparatuur met meerdere computers tegelijkertijd gebruiken, bv de medewerkers van één afdeling in een bedrijf maken gebruik van één printer - file sharing:dit verwijst naar het delen van bestanden voor verschillende gebruikers, bv alle werknemers van de afdeling verkoop maken allemaal gebruik van hetzelfde klantenbestand - program sharing: naast randapparatuur en bestanden kunnen ook programma's gedeeld worden. De programma's worden dan via het netwerk ter beschikking gesteld voor iedereen van het bedrijf, bv het boekhoudprogramma CUBIC staat op de bedrijfscomputer en iedereen kan daar gebruik van maken.

3 Voordelen - Dure randapparaten moeten slechts één keer aangekocht worden en toch kan iedereen er gebruik van maken. - Je kan gegevens met elkaar uitwisselen, zonder dat je bv gebruik moet maken van een diskette. - Belangrijke en dure software kan geautomatiseerd worden. - Bedrijven moeten slechts één maal een back up maken, in plaats van één voor elke gebruiker.

4 LAN - LAN staat voor Local Area Network (Lokaal gebiedsnetwerk); een groep (minimum twee) computers die rechtstreeks, of via een gedeeld medium met elkaar verbonden zijn. - LAN's worden vaak opgezet op locaties waar veel computers in één ruimte of gebouw te vinden zijn en waar een snelle overdracht van informatie tussen verschillende computers nodig is. Dit is vaak het geval bij bedrijven, scholen en overheidsinstellingen. Via het LAN heeft een computer toegang tot andere bronnen die aan het netwerk zijn gekoppeld, zoals andere computers, printers en eventueel andere netwerken.

5 WAN - WAN is de afkorting voor Wide Area Network. - Zoals de naam reeds doet vermoeden werken deze netwerken over langere afstanden. Ook een WAN verbindt computers, terminals en randapparatuur met elkaar. Het grote verschil tussen een LAN en een WAN is echter dat deze apparatuur bij een WAN wereldwijd verspreid kan staan. WAN's maken geen gebruik van het openbare telefoonnet, maar van speciale zeer hoogwaardige verbindingen die van de lokale telefoon maatschappijen worden gehuurd.

6 LAN vs WAN Local Area NetworkWide Area Network * snelle communicatie tussen computers* hoge transmissie * hoge datasnelheid* lage datasnelheid * meestal bedrijfsnetwerken of op scholen * koppeling tussen bedrijfsnetwerken * netwerken die zich beperken tot een afstand van 1 km * afstand niet meer beperkt tot 1 km * bekendste toepassing = INTERNET

7 Server en werkstation - Een server is een computer of een programma dat diensten verleent aan andere programma's. - Een werkstation is een krachtige computer. In moderne werkstations worden technieken gebruikt die betere prestaties leveren dan die van de gemiddelde PC


Download ppt "Netwerken. Wat is een netwerk? Je spreekt van een netwerk van zodra twee of meer computers met elkaar verbonden zijn. Je kan thuis een klein netwerkje."

Verwante presentaties


Ads door Google