De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1. Waarom vieren we sinterklaas op 5 december? A.Omdat hij dan jarig is B. Omdat hij toen dood is gegaan C.De dag is zomaar uitgekozen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1. Waarom vieren we sinterklaas op 5 december? A.Omdat hij dan jarig is B. Omdat hij toen dood is gegaan C.De dag is zomaar uitgekozen."— Transcript van de presentatie:

1

2 1. Waarom vieren we sinterklaas op 5 december? A.Omdat hij dan jarig is B. Omdat hij toen dood is gegaan C.De dag is zomaar uitgekozen

3 Het goede antwoord is.. B! Sinterklaas is 70 jaar geworden, hij is op 6 december in het jaar 342 overleden. Een heilige als Nicolaas (sinterklaas) heeft iets bijzonders, je viert niet de geboortedag maar de sterfdag. Op deze dat wordt iemand een heilige. De mensen in het oosten vonden dat een dag begon om 6 uur ‘s avonds van de vorige dag. Daarom vieren we op 5 december pakjesavond!

4 2. Waar komt sinterklaas vandaan? A. Hij is geboren in Spanje B. Hij is geboren in Turkije C. Hij is op een boot geboren

5 Het goede antwoord is.. B! Nicolaas is waarschijnlijk nooit in Spanje geweest. Hij is geboren in het kleine havenstadje Patara in Turkije (toen nog Klein-Azië). Hij heeft ook in Myra gewoond, een klein plaatsje vlakbij Patara. Hier is hij ook bisschop van geworden.

6 3. Waarom was Nicolaas zo bijzonder dat we het nu nog vieren? A. Hij was een hele goede gelovige B. Er is veel over hem opgeschreven C. Hij hielp veel mensen die het moeilijk hadden

7 Het goede antwoord is.. C! Als de oom van Nicolaas overlijdt, wordt hij de nieuwe bisschop. De mensen vinden dit normaal want Nicolaas stond altijd voor iedereen klaar. Hij zei altijd: Alle mensen zijn mijn vrienden. Hij heeft zijn leven heel veel mensen geholpen of zelfs gered.

8 4. Nicolaas wordt gezien als beschermheilige van de zeelieden A. Waar B. Niet waar

9 Waar! Op een dag bevinden zich 3 schippers op zee in een storm, hun zeilen zijn kapot en de boot is lek. Ze bidden tot de bisschop en gelijk staat er iemand in hun boot. De storm gaat liggen en ze komen veilig thuis. Ze gaan gelijk naar de kerk en de bisschop blijkt dezelfde man als de man bij hun op de boot eerder.

10 Nog een wonderverhaal.. Een koopman uit het dorp was zo arm dat hij geen bruidsschat voor zijn dochters kon betalen. Nicolaas hoort dit en helpt hem. Hij wil niet dat iemand het weet en gooit dus 3x een zakje goud naar binnen. Bij de 3e keer ziet de koopman hem, maar hij mag van Nicolaas niks vertellen! Als de dochters ernaar vragen zegt de vader: ‘van een vreemdeling zeker, die verdwaalt was zeker!’

11 5. De naam goedheiligman komt door dit wonderverhaal A. Waar B. Niet waar

12 Waar! Vroeger zongen de mensen ´goed heylikman´. Heylik betekende huwelijk. We zingen dus eigenlijk goed huwelijksman. Door hem konden de meisjes trouwen.

13 6. Nicolaas is beschermheilige van.. A. Jongens, meisjes, studenten, gevangenen, dieven, schippers en zeelieden B. Het huwelijk en zeelieden C. Dieven, gevangenen en studenten

14 Het antwoord is.. A! Nicolaas zei altijd: ‘Alle mensen zijn mijn vrienden!’ Hij stond dus klaar voor iedereen en hielp ook iedereen.

15 7. Wat heeft sinterklaas met Spanje te maken? A.Helemaal niks B.Hij wilde er graag een keertje naar toe C. Hij is hier na zijn dood naartoe gebracht

16 Het goede antwoord is.. C! Toen Nicolaas in de 4e eeuw stierf, werd hij begraven in Myra. Veel mensen kwamen hiernaar toe omdat ze over hem gehoord hadden. Toen er vijandige legers kwamen, hebben zeelieden hem opgegraven en naar Bari gebracht en hem daar opnieuw begraven. Dit hoort nu bij Italië, maar was vroeger van Spanje!

17 8. Sinterklaas is in Nederland bekend omdat.. A.Sinterklaas is een mengsel van Nicolaas en een Germaanse God (zij woonden in Nederland) B.In Nederland waren een heleboel zeelieden en daarom is hij zo bekend C.Door al de wonderen

18 Het antwoord is.. A! De Germaanse god heette Wodan, hij zat op een wit paard, had een lange witte baard, een speer in zijn hand en een helm op zijn hoofd. De mensen waren bang voor deze god en legden geschenken neer. Deze werden opgehaald door zijn zoon Oel. Hij keek door de schoorsteen en als er geschenken lagen nam hij ze mee, en gaf hij zaden voor de oogst zodat de mensen verder konden leven.

19 9. De doe-opdracht! Elk groepje zingt een sinterklaasliedje. Dit mag niet hetzelfde liedje zijn als een ander groepje. Je kunt hier 2 punten mee verdienen!


Download ppt "1. Waarom vieren we sinterklaas op 5 december? A.Omdat hij dan jarig is B. Omdat hij toen dood is gegaan C.De dag is zomaar uitgekozen."

Verwante presentaties


Ads door Google