De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Architectuur in de burgerlijke cultuur. Aan bod komen: Paleis op de Dam/ stadhuis van Amsterdam Opbouw van een stad/ landschaparchitectuur/ stedebouwkunde.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Architectuur in de burgerlijke cultuur. Aan bod komen: Paleis op de Dam/ stadhuis van Amsterdam Opbouw van een stad/ landschaparchitectuur/ stedebouwkunde."— Transcript van de presentatie:

1 Architectuur in de burgerlijke cultuur

2 Aan bod komen: Paleis op de Dam/ stadhuis van Amsterdam Opbouw van een stad/ landschaparchitectuur/ stedebouwkunde Huizen in de 17 e eeuw

3 Amster ….. Dam Cornelis Antonisz 1544

4 Paleis op de dam/ stadhuis van Amsterdam

5 Paleis op de Dam http://www.youtube.com/watch?v=WRsJNdcZ8rM http://www.youtube.com/watch?v=WRsJNdcZ8rM

6 Oude stadhuis (ong. 1550) Gammel gebouwtje, te klein voor zo’n grootgroeiende stad Nog voor deze tijd regeerden bestuurders in herbergen. Het brandde af in 1652. Locatie: op Plaetse, nabij de Dam

7 Schilder: Jan van der Heijden Architect: Jacob van Campen

8 Ter vergelijk.. Stadhuis Brussel (1449)

9 Joehoe ??

10 Ja kom zeg! Het mag ook wel de rijkdom en welvaart van onze stad uitstralen Ja.. En dan trek ik dit aan bij de opening van ’t stadhuis! Jacob van Campen http://www.youtube.com/watch?v=A4UZiyiQ32k&NR=1 http://www.youtube.com/watch?v=A4UZiyiQ32k&NR=1 Een stadhuis… het moet vooral functioneel zijn..ja, dat zeker

11 Samengevat Functioneel: Heel praktisch, het moet wel gewoon werken. Helder en overzichtelijk. Hollandse nuchterheid, niet te veel franje. Uitstraling: Je mag de welvaart van de stad zien. Daar zijn we trots op! Groot gebouw, naar classicistisch voorbeeld.

12 Opmerkelijke kenmerken, benoem er zeker drie zelfstandig

13 Naar classicistisch voorbeeld

14 Het universum en zijn ontwerper: God. Welke ideeën beïnvloedde J.v. Campen ? Welk ideaal had hij voor ogen ? Uitgangspunt is de schepping van God: orde en harmonie. En de mens is de maat van alle dingen.

15 Classicistische symboliek

16 Een stadhuis waar burgers mogen komen en handelen is karakteristiek voor Nederland. Dat er is gekozen door de architect voor een stadhuis waarin de burger zoveel plek krijgt geeft aan hoeveel vertrouwen superieuren hebben in het nederlandse volk. De vrijheid van het volk staat hoog in het vaandel.

17 Christelijke symboliek

18 Inspiratie uit de filosofie van die tijd: Uitgangspunt is de schepping van God: orde en harmonie. Provocerend! Nederland geeft hiermee ook uiting aan aansluiting aan de eens zo omstreden theorie van Copernicus.

19 Naar klassiek voorbeeld Klassieke filosofie als inspiratie voor architecten in de 17 e eeuw.

20 Niet naar klassiek voorbeeld Gotiek, ging vooraf aan Classicistische Architectuur Filosofie: dichterbij God, hoger, de hoogte in.

21 ~De renaissance: de ontwaking na de donkere middeleeuwen, de tijd waarin wetenschap een strijd levert tegen kerkelijke monopoly. Middeleeuwen/gotiek—kerk is baas en alleenheerser, wetenschap is heidens. ~Renaissance/Classicisme---kerk moet macht delen met wetenschap. Wetenschap die aantoont dat aarde niet middelpunt is maar zon, hiermee worden diverse theoriën die kerk eerder riep onwaar bewezen.

22

23 Huiswerk: Lees aandachtig de volgende tekst door: http://www.digischool.nl/ckv2/burger/burger17de/stadhuis/stadhuis1.htm

24 Wie is deze vrouw? En wie zitten er naast haar?

25 Wie is deze vrouw? En wie is er nog meer afgebeeld?

26 Huizen aan de amsterdamse grachten

27

28 Zet in godsnaam die teringherrie wat zachter!!!! BoemBoemBoem Chickawhaaaawha aa Oeoeoeoehhh BoemBoemBoem Oeoeoeoeoehhh

29 Rembrandthuis Woonplaats Werkplaats Naar classicistisch Ideaal Opdracht: Noem 3 elementen uit Classicistische bouwstijl.

30 Interieur

31 Stadsplattegrond amsterdam In 1275 eerste schriftelijke vermelding van het dorp Aemstelledam. Dit is Amsterdam in 1538. Luister naar de docu In het volgende mp3 Bestand http://blogs.rnw.nl/haa/b128868-aan-de-amsterdamse-grachten-een-klankbeeld-1960-12-15

32 http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20040317_amsterdam02

33 http://www.bertsgeschiedenissite.nl/nieuwe%20geschiedenis/17e%20eeuw/grachtenhuizen.html Functie Vanaf de begintijd van de stad hebben natuurlijke en gegraven waterwegen er een belangrijke rol gespeeld bij de waterbeheersing, het transport en de verdediging tegen vijandige legers. In het laatste kwart van de 19e eeuw werden diverse grachten gedempt, vanwege de hygiëne en om het wegverkeer meer ruimte te bieden. De grachten hebben nog steeds een belangrijke functie in het scheepvaartverkeer, vooral voor toeristische doeleinden, zoals de rondvaartboten.


Download ppt "Architectuur in de burgerlijke cultuur. Aan bod komen: Paleis op de Dam/ stadhuis van Amsterdam Opbouw van een stad/ landschaparchitectuur/ stedebouwkunde."

Verwante presentaties


Ads door Google