De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Echt klassiek! Tijd van Grieken en Romeinen (Oudheid, 3000 v. Chr. – 500 na Chr.)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Echt klassiek! Tijd van Grieken en Romeinen (Oudheid, 3000 v. Chr. – 500 na Chr.)"— Transcript van de presentatie:

1 Echt klassiek! Tijd van Grieken en Romeinen (Oudheid, 3000 v. Chr. – 500 na Chr.)

2 Kenmerkende aspecten De ontwikkeling van filosofie en wetenschap en het nadenken over de rol van de burger in de samenleving. Klassieke vormen in beeldende kunst en architectuur. De groei van het Romeinse Rijk, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde. Het contact tussen de Grieks-Romeinse cultuur en de Germanen van Noordwest-Europa. De ontwikkeling van de eerste monotheïstische godsdiensten: jodendom en christendom.

3 Athene: democratie, filosofie en wetenschap

4 Praten, praten, praten: de Atheense democratie De Griekse stadstaten (poleis) kenden verschillende regeringsvormen. In Athene ontstond de democratie. Sofisten gaven les in debatteren en het houden van redevoeringen. Er werd veel gediscussieerd over politiek en burgerschap.

5 Een filosofische zoektocht naar de waarheid

6 De geboorte van de wetenschap Ziekten werden lang toegeschreven aan de goden. Offers aan Asklepios, de god van de geneeskunde, moesten genezing brengen. Met Hippokrates (ca. 460- 380 v.Chr) begint de medische wetenschap. Deze zoekt naar natuurlijke verklaringen.

7 De klassieke vormentaal De Romeinen imiteerden de Griekse klassieke vormentaal, maar er waren ook verschillen. Ontdek ze!

8 Een volk van veroveraars

9 En een volk van bruggenbouwers Door een imperium te stichten verspreidden de Romeinen de Grieks-Romeinse cultuur. Dit is nu o.a. nog zichtbaar in: de Romaanse talen (bijv.: Spaans, Frans, Roemeens); het recht; overgebleven bouwwerken.

10 ‘Barbaarse’ tegenstanders Tijdens hun veroveringen kwamen de Romeinen in aanraking met de Germanen. Hevige veldslagen waren het gevolg. Soms zegevierden de Germanen, bijvoorbeeld in 9 na Chr. in het Teutoburgerwoud. Andere keren wonnen de Romeinen, zoals deze overwinningszuil bewijst?

11 Wederzijdse beïnvloeding

12 Een verbannen volk Het Jodendom was de eerste godsdienst waarin er sprake was van monotheïsme Na een aantal opstanden tegen de Romeinen werden de joden uit Jeruzalem verdreven en begon de Diaspora

13 Een vervolgde godsdienst Het Christendom ontstond als een joodse sekte. Eerst waren er onder de aanhangers veel armen, vrouwen en slaven. Ondanks de vervolgingen verspreidde het nieuwe geloof zich snel.

14 Een vervolgde godsdienst In 312 kwam er een eind aan de vervolgingen, toen keizer Constantijn de Grote zich liet dopen.

15 Koppige ‘heidenen’ “Rome werd verwoest door de verschrikkelijke en gewelddadige inval van de Goten onder aanvoering van koning Alarik. De aanbidders van de vele valse goden - die wij doorgaans heidenen noemen - begonnen in hun wens de christelijke religie de schuld te geven, heviger dan ooit de ware God te beschimpen” Uit: Augustinus, De Stad Gods


Download ppt "Echt klassiek! Tijd van Grieken en Romeinen (Oudheid, 3000 v. Chr. – 500 na Chr.)"

Verwante presentaties


Ads door Google