De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 2 Structuur DAL/RvP 2014.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 2 Structuur DAL/RvP 2014."— Transcript van de presentatie:

1

2 Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 2 Structuur DAL/RvP 2014

3 structuurhuidstructurenlijnstructuren natuurlijke structurenhuidversieringstip- en rondjesstructuren kunstmatige structurenfantasiestructurenschubstructuren bladstructuren lichte en donkere structurenwiskundige structuren H 1.2 Structuur

4 HOE ZIT DAT IN ELKAAR? Heel veel dingen om ons heen bestaan uit verschillende onderdelen. Denk maar aan de ontelbare takken en bladeren van een boom. Getekende of geschilderde vormen bestaan soms ook uit allemaal kleine onderdeeltjes. Kijk maar naar de plaatjes op deze pagina. Als iets uit een heleboel –gelijkvormige- onderdeeltjes is opgebouwd, noem je dat een structuur.

5 H 1.2 Structuur NATUURLIJKE STRUCTUREN Er zijn talloze soorten structuren. Al die verschillende structuren kun je in twee groepen verdelen. De eerste groep vormen de natuurlijke structuren. Deze structuren zijn afgeleid van de natuur.

6 H 1.2 Structuur KUNSTMATIGE STRUCTUREN De tweede groep is die van de kunstmatige structuren. Dat zijn structuren die door de mens bedacht zijn. Kunstmatige structuren zie je dagelijks om je heen. Wat denk je bijvoorbeeld van de stenen in de straat of een gevlochten mand?

7 H 1.2 Structuur STRUCTUREN ONDER DE MICROSCOOP Planten, bloemen, bomen, stenen en dieren zijn opgebouwd uit ontelbare onderdeeltjes. Die onderdeeltjes kun je niet altijd met het blote oog zien. Zulke structuren ontdek je pas onder de microscoop of loep (vergrootglas).

8 H 1.2 Structuur HUIDSTRUCTUREN In de dierenwereld is de variatie aan structuren enorm: schubben, veren, harige vachten en vleugels. Deze prachtige structuren vormen de huid van de dieren. Je noemt ze daarom huidstructuren.

9 H 1.2 Structuur HUIDVERSIERING De huid van verschillende dieren is prachtig versierd. Kijk maar naar de voorbeelden op deze pagina. De variatie in de versieringen is groot: stippen, strepen, vlekken, hoekige vormen, kringen, enz.

10 H 1.2 Structuur FANTASIESTRUCTUREN Natuurlijk kun je ook zelf allerlei versieringen en fantasiestructuren voor dieren bedenken. Kijk maar naar de voorbeelden.

11 H 1.2 Structuur LICHTE EN DONKERE STRUCTUREN Fantasiestructuren kunnen bestaan uit: lijntjes, stippen, rondjes of in elkaar passende vormen. Hoe dichter de onderdeeltjes bij elkaar getekend worden, hoe donkerder de structuur is.

12 IN DE AANVAL! Waarschijnlijk ga je wel op de loop als je deze zwaar gepantserde ‘rino’ in het echt tegen komt. De kunstenaar laat in deze pentekening heel mooi zien hoe deze krachtpatser uit verschillende onderdelen is opgebouwd. De onderdelen zijn opgevuld met verschillende structuren. Voor de poten heeft hij schubstructuur toegepast, voor de kop heeft hij lijnstructuren gebruikt en op het lijf heeft hij stip- en rondjesstructuren aangebracht. Deze structuren heeft Dürer zelf verzonnen. Hij heeft de rinoceros namelijk zelf nooit gezien. H 1.2 Structuur UIT DE KUNST Albrecht Dürer, Rhinoceros, 1515

13 EEN PRONKERIGE PAUW Wie is er nu mooier: de vrouw of de pauw? Beiden zijn ze heel sierlijk afgebeeld en uit verschillende structuren opgebouwd. De kunstenaar heeft schub-, lijn- en bladstructuren in zijn kunstwerk toegepast. Zelfs de randen van deze omslag van een tijdschrift zijn versierd. Door de prachtige versieringen is zijn ontwerp heel feestelijk en sierlijk geworden. De kunstenaar heeft deze voorstelling eerst uit een paar houten planken gesneden. Daarna heeft hij de uitgesneden voorstelling met verschillende kleuren inkt ingerold en afgedrukt. Zo kon hij een heleboel afdrukken maken en kregen alle tijdschriften dezelfde omslag. H 1.2 Structuur UIT DE KUNST William Bradley: affiche, 1896 De Art-Nouveau vormgeving kenmerkt zich door vloeiende, organische lijnen.

14 VERBODEN NA TE MAKEN Best wel ingewikkeld zo’n briefje van honderd! Dat moet ook wel, anders kun je het zo namaken. Om het de vervalsers moeilijk te maken, heeft de ontwerper allerlei ingewikkelde structuren toegepast. Het gebouw bestaat uit veel verschillende, soms vloeiend organische, dan weer kunstmatige (wiskundige) structuren. Die heeft hij met passer en liniaal getekend. Door afwisseling in donkere en lichte structuren, steekt het gebouw nog meer af tegen de achtergrond. H 1.2 Structuur UIT DE KUNST

15

16

17 Fantasie structuren

18 William Bradley: Art Nouveau posters

19


Download ppt "Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 2 Structuur DAL/RvP 2014."

Verwante presentaties


Ads door Google