De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Beeldaspect RUIMTE Beeldvlak Het beeldvlak is een plat oppervlak met een afbeelding erop. Een beeldvlak is tweedimensionaal en kan iedere vorm hebben.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Beeldaspect RUIMTE Beeldvlak Het beeldvlak is een plat oppervlak met een afbeelding erop. Een beeldvlak is tweedimensionaal en kan iedere vorm hebben."— Transcript van de presentatie:

1

2 Beeldaspect RUIMTE

3 Beeldvlak Het beeldvlak is een plat oppervlak met een afbeelding erop. Een beeldvlak is tweedimensionaal en kan iedere vorm hebben.

4 Beeldaspect RUIMTE Standpunt laag Het standpunt is de plaats van waaruit een kunstenaar iets heeft bekeken en afgebeeld. Een standpunt kan hoog of laag zijn. Hier is dat laag.

5 Beeldaspect RUIMTE Standpunt laag kikkerperspectief Het standpunt is de plaats van waaruit een kunstenaar iets heeft bekeken en afgebeeld. Een standpunt kan hoog of laag zijn. Hier is dat laag. Horizon ligt zeer laag of zelfs buiten beeld. Dit noemt men kikkerperspectief

6 Beeldaspect RUIMTE Standpunt hoog vogelvlucht perspectief Het standpunt is de plaats van waaruit een kunstenaar iets heeft bekeken en afgebeeld. Een standpunt kan hoog of laag zijn. Hier is dat hoog en men noemt dat ook wel vogelvluchtperspectief.

7 Beeldaspect RUIMTE Aanzicht vooraanzicht Een aanzicht is de kant van de ruimtelijke vorm die is afgebeeld op een kunstwerk. Dit is, min of meer, een vooraanzicht. We noemen dat ook wel frontaal.

8 Beeldaspect RUIMTE Aanzicht zijaanzicht Een aanzicht is de kant van de ruimtelijke vorm die is afgebeeld op een kunstwerk. We kijken hier naar de zijkant van de vorm.

9 Beeldaspect RUIMTE Aanzicht bovenaanzicht Een aanzicht is de kant van de ruimtelijke vorm die is afgebeeld op een kunstwerk. Dit is van boven gezien.

10 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie omklapping Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft. Er zijn eenvoudige manieren om dit te suggereren. De bomen zijn duidelijk omgeklapt. Dit is een primitieve manier om ruimtelijkheid in beeld te brengen.

11 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie stapelen Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft. Door de figuren op verschillende hoogte te plaatsen lijkt er ruimte te ontstaan.

12 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie groot-klein Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft.

13 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie hoog-laag Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft. Door figuren boven elkaar te plaatsen ontstaat ruimtelijkheid

14 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie overlapping Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft. De ruimtelijkheid is maar schijn. Overlapping is de eenvoudigste manier.

15 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie voor- en achtergrond Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft. De ruimtelijkheid is maar schijn. Het verschil tussen voor- en achtergrond wordt hier versterkt door vervaging.

16 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie voor- en achtergrond Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft. De ruimtelijkheid is maar schijn.

17 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie afsnijding Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft. De ruimtelijkheid is maar schijn.

18 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie lijnperspectief Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft. De ruimtelijkheid is maar schijn. De lijnen lopen min of meer naar één punt. Het verdwijnpunt.

19 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie licht- en schaduwwerking Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft. De ruimtelijkheid is maar schijn. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken.

20 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie licht- en schaduwwerking Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft. De ruimtelijkheid is maar schijn. Hier steken lichte- en donkere vormen tegen elkaar af, wat ruimtelijk werkt.

21 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie licht- en schaduwwerking Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft. De ruimtelijkheid is maar schijn. De slag- en eigenschaduw versterkt de ruimtelijke werking.

22 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie plans Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft. De ruimtelijkheid is maar schijn. Plans kun je vergelijken met decorstukken die, op verschillende plekken op het podium geplaatst, ruimtelijk werken.

23 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie coulissen Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft. De ruimtelijkheid is maar schijn. Coulissen op het toneel zijn decorstukken die aan de zijkant staan opgesteld en voor dieptewerking zorgen.

24 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie repoussoir Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft. Repoussoir ontstaat wanneer een grote ( vaak donkere) voorgrondvorm, die afgesneden wordt door de randen, de rest van de voorstelling naar achteren drukt.

25 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie doorkijkje Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft. De zuilen op de voorgrond overlappen de achtergrond, Je kijkt als het ware naar binnen.

26 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie plasticiteit Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft. Plasticiteit, tastbare ruimtelijkheid, wordt weergegeven door het gebruik van licht en schaduw.

27 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie spiegeling Door ruimtesuggestie laat een kunstenaar het lijken of een plat vlak diepte heeft. Spiegeling laat een gedeelte van de voorstelling gespiegeld zien. Bijv. d.m.v. water of een spiegelend oppervlak.

28 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie lijnperspectief Wiskundige manier om in voorstelling diepte te tekenen. Evenwijdige, horizontale lijnen komen samen op de horizon in denkbeeldige vlucht- pun(ten).

29 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie lijnperspectief gevoelsperspectief Dit is een vorm van gevoelsperspectief. Er wordt met lijnperspectief gewerkt op een niet- wetenschappelijke manier. Zo zijn er twee horizonnen/verdwijnpunt en.

30 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie verkorting Bij verkorting lijkt het of de vorm korter is dan hij in werkelijkheid is. Bijvoorbeeld bij iemand die met zijn voeten naar je toe ligt. Het is dan moeilijk om de juiste lengte ven de persoon in te schatten.

31 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie atmosferisch perspectief Atmosferisch perspectief wordt opgeroepen door in een kunstwerk toon, kleur en structuur te vervagen in de achtergrond. Vooral in landschappen.

32 Beeldaspect RUIMTE Ruimtesuggestie kleurperspectief Kleurperspectief ontstaat door het gebruiken van felle warme kleuren op de voorgrond en koele kleuren in de achtergrond

33 Beeldaspect RUIMTE einde presentatie


Download ppt "Beeldaspect RUIMTE Beeldvlak Het beeldvlak is een plat oppervlak met een afbeelding erop. Een beeldvlak is tweedimensionaal en kan iedere vorm hebben."

Verwante presentaties


Ads door Google