De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vlinders Daphne voorbach 20-1-2009.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vlinders Daphne voorbach 20-1-2009."— Transcript van de presentatie:

1 Vlinders Daphne voorbach

2 Hoofdstukken Insecten. Hoe wordt een vlinder een vlinder?
Welke vlinders zijn er allemaal? Hoe krijg je vlinders? Van ei tot rups. De rups Wat eten vlinders? Wie eten vlinders? De vlinderkaart. Hoe oud kunnen vlinders worden? Waar vind je vlinders? Vlinder weetjes

3 Insecten Vlinders behoren tot insecten. Ze hebben 6 poten en een 3-delig lichaam. Een kop, een middenlijf en een achterlijf. Als ze ouder worden, worden ze behaard.

4 Hoe wordt een vlinder een vlinder?
Stap 1 :eerst legt de moeder eitjes. Stap 2:dan komt er een rups uit dat eitje. Stap 3:dan rolt de rups in zijn draad. Stap 4:na even wachten komt er een cocon. Stap 5:weer na even wachten komt er een vlinder.

5 verhaal

6 Welke vlinders zijn er allemaal?
Dagpauwoog Groot dikkopje Kleine vos Klein koolwitje Landkaartje Kleine vuurvlinder Citroenvlinder Uilvlinder ENZ

7 Filmpje.

8 Hoe krijg je vlinders? Eerst komt er een mannetjesvlinder naar een vrouwtjesvlinder toe en kijken ze of ze dezelfde soort vlinders zijn. Dan fladderen ze om elkaar heen. Dan danst het mannetje om het vrouwtje heen. Daarna gaan ze paren.

9 Van ei tot rups Na de paring gaat het vrouwtje op zoek naar planten die rupsen lekker vinden. Daar legt het vrouwtje eitjes. Daarna komt uit dat eitje een rups. Rupsen eten heel veel, hun vel kan niet meegroeien, daarom vervelt de rups. Als de rups is uitgegroeid stopt hij met eten en rolt de rups is zijn draad. De huid gaat weer open en komt er een pop te voorschijn. Deze verandering noem je verpoppen .

10 De rups Als de rups is verpopt, dan hangt hij aan een tak of een blad. Dat kan 1 ½ week tot 3 weken duren. In de pop ontstaat langzaam een vlinder. Dan barst de pop open en verschijnt er een vlinder. De vleugels zijn nog nat dus gaat de vlinder eerst drogen. Als de vleugels droog zijn vliegt de vlinder weg.

11

12

13

14 Wat eten vlinders? Dit is nectar

15 eten Een vlinder drinkt meestal nectar. Deze zuigt hij uit een bloem met zijn roltong. Nachtvlinders kunnen goed ruiken, dus die komen op de geur af. Dagvlinders komen op de kleur af. Een vlinder proeft niet met zijn tong, maar met zijn voorpootjes.

16 Wie eten vlinders? Vlinders worden door vele dieren gegeten, met hun opvallende vleugels zijn ze gemakkelijk te zien. Wanneer ze van bloem tot bloem vliegen worden ze vaak door vogels gevangen. Soms vliegen ze in spinnenwebben en raken ze verstikt in de kleverige draden. En door het gif van planten.

17 De vlinderkaart De vlinderkaart is heel speciaal want daar staan de meest voorkomend vlinders uit nederland op. kijk maar even goed op de pagina, want daar staat een vlinderkaart.

18 vlinderkaart

19 Hoe oud kan een vlinder worden?
Hoe oud een vlinder wordt is heel verschillend. De citroenvlinder kan meer dan 1 jaar oud worden. Andere vlinders worden veel minder oud, soms maar 2 tot 3 weken. De atlasvlinder leeft maar heel kort. Hij leeft maar 5 dagen. Soms worden ze door vogels opgegeten, dat is jammer, maar zo is de natuur nou eenmaal.

20 Waar vind je vlinders. Vlinder zijn bijna……….

21 Vlinderweetjes: Grootste dagvlinder van Nederland is de Koninginnenpage, hij kan wel 8 tot 10 cm groot worden. Grootste nachtvlinder van Nederland is de nachtpauwoog, deze kan wel 10 tot 15cm groot worden. Grootste vlinder van de wereld is de Atlasvlinder, hij leeft in Zuidoost-Azie. Hij is wel tot 30cm groot.

22 einde Wil je meer weten over vlinders kijk dan op:

23 Zijn er nog vragen


Download ppt "Vlinders Daphne voorbach 20-1-2009."

Verwante presentaties


Ads door Google