De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De onsterfelijke Alexander de Grote 2 Helden en Mythes Morphing Alexander by Erwin Olaf.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De onsterfelijke Alexander de Grote 2 Helden en Mythes Morphing Alexander by Erwin Olaf."— Transcript van de presentatie:

1 De onsterfelijke Alexander de Grote 2 Helden en Mythes Morphing Alexander by Erwin Olaf

2 Ken jij het sprookje van Kleinduimpje?  Kleinduimpje was een klein mannetje dat de laarzen van een reus had gestolen. De reus wilde hem opeten maar Kleinduimpje was met zijn reuzenlaarzen veel te snel!

3 Kleinduimpje was erg dapper. Hij deed iets dat heel moeilijk was. Iemand die heel dapper is en moeilijke dingen doet, noemen we een held of een heldin. Kun jij nog een held of een heldin bedenken? 

4 Harry Potter en Ron Wemel zijn helden en Hermelien Griffel is een heldin! Bestaan Harry Potter, Ron Wemel en Hermelien Griffel echt? 

5 Denk je dat er ook echte helden bestaan?  Harry Potter en zijn vrienden zijn bedacht door een schrijfster en ze worden in de films gespeeld door acteurs. De schaatser Sven Kramer en de voetballer Luis Suarez zijn ook helden omdat ze heel goed zijn in iets dat heel moeilijk is! Ze zijn dus niet echt!

6 Niet alle echte helden zijn beroemd. Jij hebt vast nog nooit van juf Tineke van der Steen gehoord. Ze is lerares van het jaar en een echte heldin!

7 Wie is voor jou een held of een heldin?  Misschien je moeder of je vader? Of een andere onbekende held of heldin?

8 Weet je wie dit is?  Veel helden zijn heel beroemd. Dit is Nelson Mandela. Hij werd de president van Zuid Afrika nadat hij zevenentwintig jaar in de gevangenis had gezeten. Nelson Mandela heeft veel belangrijk werk gedaan voor de zwarte mensen in zijn land.

9 Zij was de eerste Nederlandse vrouw die dokter werd. Vrouwen mochten in haar tijd eigenlijk niet studeren. Grote helden blijven beroemd, ook nadat ze zijn doodgegaan. Dit is Aletta Jacobs. Aletta Jacobs is een echte Nederlandse heldin.

10 Helden zijn zo belangrijk voor mensen dat er boeken, liedjes en films over ze worden gemaakt. Helden inspireren mensen. Er is een musical over Nelson Mandela… Als je iets doet doordat je iemand anders bewondert, noemen we dat inspiratie.

11 …en een standbeeld van Aletta Jacobs. Soms worden die verhalen in de loop van de jaren steeds mooier en spannender gemaakt. Over helden en heldinnen worden veel verhalen verteld.

12 Soms worden er zelfs verhalen verzonnen. Als verhalen over een held worden overdreven of verzonnen, is een held een mythe (mie-te) geworden. Robin Hood (ro-bin hoed) is zo’n mythische held.

13 Door al die verzonnen verhalen weet niemand precies weet wat het echte verhaal van Robin Hood is. Alle films die over hem zijn gemaakt, vertellen een ander verhaal.

14 Er zijn helden die nog ouder zijn! Als iets nieuw is, noemen we het ook wel modern. De echte Robin Hood leefde ongeveer 800 jaar geleden. De tentoonstelling die jij gaat zien in de Hermitage Amsterdam, gaat over één van de grootste helden uit de geschiedenis. Zijn naam was Alexander de Grote.

15 Maar nu eerst: De Helden en Mythes Quiz!! De volgende les gaat over Alexander de Grote.

16 1.Waarom is Kleinduimpje een held?  Klik voor het juiste antwoord. AHij kon goed voetballen. BHij droeg dezelfde kleren als Robin Hood. CHij was dapper en deed iets dat moeilijk was.

17 2.Zijn alle helden verzonnen?  Klik voor het juiste antwoord. A Ja, natuurlijk! BNee, er zijn verzonnen helden en echte helden CNee, alle helden zijn echt! BNee, er zijn verzonnen helden en echte helden

18 3.Als een held mythisch is…  Klik voor het juiste antwoord. A …verzint zij of hij allerlei verhalen B…worden er allerlei verhalen over hem of haar verzonnen. C…wordt er een standbeeld voor haar of hem gemaakt. B…worden er allerlei verhalen over hem of haar verzonnen.

19 4.Wat betekent het als een held je inspireert?  Klik voor het juiste antwoord. ADat je door hem of haar goede dingen gaat doen. BDat zij of hij je heel lang gaat kietelen. CDat je van hem of haar gaat dromen. ADat je door hem of haar goede dingen gaat doen.

20 5.Welke held heeft niet echt bestaan?  Klik voor het juiste antwoord. AAletta Jacobs BNelson Mandela CKleinduimpje

21 Einde van de tweede les. ROElOf Jan MinnEboo Kunst/CultuurEducatie Advies In opdracht van de Hermitage Amsterdam.


Download ppt "De onsterfelijke Alexander de Grote 2 Helden en Mythes Morphing Alexander by Erwin Olaf."

Verwante presentaties


Ads door Google