De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Horecavergunningen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Horecavergunningen."— Transcript van de presentatie:

1 V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Horecavergunningen

2 V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Probleemanalyse (1) Voor de 27.000 Vlaamse horecaondernemers is het regelen van de vergunningen een grote opgave. De grote verscheidenheid aan federale, Vlaamse en lokale wet- en regelgeving maakt het voor veel ondernemers dusdanig ingewikkeld dat zij vaak niet starten of onvolledig starten door een gebrek aan overzicht of door een te grote complexiteit. Daarnaast is voor de overheden de verwerking van de aanvragen een tijdrovende zaak, omdat aanvragen niet volledig, door gebrek aan voldoende kennis, worden ingediend. Bij de stad Genk heeft een analyse uitgewezen dat per vergunning behandeling een uur bespaard kan worden in de verwerking wanneer dit via een vaste procedure en online verloopt. Helaas is er nog geen uniforme aanpak ontwikkeld en ontbreekt het aan een dynamisch systeem, dat op basis van de antwoorden van de aanvrager de juiste aanvullende vragen stelt.

3 V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Probleemanalyse (2) Een gemiddelde ondernemer dient minimaal zes verschillende aanvragen in te dienen en heeft te maken met (afhankelijk of er ook logies aanwezig zijn) minimaal 12 verschillende wetten en regelingen waarvoor ontheffing, toestemming, e.d. aangevraagd dient te worden. Er is een duidelijke behoefte aan zowel de horeca ondernemers kant als aan de overheidszijde om dit proces te kwalitatief beter en efficiënter te laten lopen.

4 V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Oplossing (1) De lokale besturen kunnen (vanuit VlaVirGem) een gezamenlijke digitale oplossing aanbieden aan de (startende) horeca uitbater om alle vergunningsaanvragen en overige regelingen via een digitaal loket aan te bieden, zodat het voor de horeca ondernemer eenvoudig wordt om alle benodigde vergunningen aan te vragen. Via een dynamisch systeem wordt de startende ondernemer door de voor hem specifiek geldende regelingen geleid, die hij direct kan aanvragen of afhandelen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zo veel mogelijk authentieke bronnen als KBO en RR. De stroomlijning van dit proces levert tevens een grote verlichting van de administratieve last op bij de (lokale) besturen.

5 V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Oplossing (2) Het gaat om de juiste keuze en afhandeling van Vlaamse en Federale: Aangifte aan het FAVV Aangifte voor camerabewaking Afvalstoffen - Ovam Basiskennis van bedrijfsbeheer Belasting op automatische ontspanningstoestellen Beroepskennis (vroeger vestigingsgetuigschrift) De billijke vergoeding Attest brandveiligheid Hygiëneattest Kansspelen drankgelegenheid vergunning C Kopieerrechten (Reprobel) Milieuvergunning Moraliteitsattest Openingsbelasting Portier - veiligheidsagent SABAM Stedenbouwkundige vergunning / voorschriften Vergunning radiofrequenties (beepers, walkietalkies, enz…) Vergunning sterke dranken En lokale: Exploitatievergunning Uithangbordvergunning Terrasvergunning Afwijking sluitingsuur Salesforce en RR en KBO controle Omgevingsloket …. Subsidies te verkrijgen Aanvragen basiszaken (KBO/BTW nummer/Sociaal verzekering/…)

6 V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Voorbeeld Hygiëne attest

7 V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Voorbeeld FAVV attest

8 V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Voorbeeld Moraliteitsattest

9 V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Horecavergunningen Vaak benodigde gegevens een kopie van je identiteitskaart; een kopie van het uittreksel Kruispuntbank voor Ondernemingen; een kopie van de statuten zoals gepubliceerd in Belgisch Staatsblad (indien van toepassing); een kopie van de huurovereenkomst (indien van toepassing); een moraliteitsattest niet ouder dan 3 maanden (indien van toepassing en niet gedomicilieerd in Stad); een verzekerinsgsattest Objectieve Aansprakelijkheid (indien van toepassing); een keuringsattesten blusmiddelen, gas- en elektrische installaties (indien van toepassing)

10 V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Horecavergunningen 1 portaal Samen met: Ondernemingen, Horeca Vlaanderen, Lokale besturen, Vlaamse Overheid Federale Overheid

11 V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie EFRO subsidie Vanuit stimulering ondernemingen en dienstverlening

12 V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Deelnemende steden Sint Niklaas Hamme Gent Aalst Antwerpen Oostende Torhout Eeklo Dilbeek …….

13 V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Overige Horeca Vlaanderen Bredere groepen Reca en andere belangenvertegenwoordigers (Gilde gastenkamers) Guidea (kenniscentrum Horeca Vlaanderen) Agentschappen VVSG ……

14 V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Verdere stappen 1.Analyse alle vergunningen en attesten 2.Opzet van portaal (geïntegreerd in ondernemersloket) 3.Generieke authenticatie (ACM/IDM) 4.Andere generieke componenten (contactinformatie (AIV);Dosis) 5.Slimme vragenlijst 6.Overig

15 V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Aandachtspunten Definitie van horeca Logies databank Vlaanderen (Toerisme Vlaanderen) Wijziging logiesdecreet (van vergunning naar erkenning) Voorwaarden geldend voor erkenning Administratieve lasten vermindering al per 1-1-2017 (goedkeuring najaar 2016) Van departement naar toerisme terug Brede definitie horeca Werkgroep horecabeleidsplan Europese wetgeving Relatie omgevingsvergunningen Formulierenaanvraag (project Radicaal digitaal) Historie wel/niet digitaliseren (horecavergunning bestaand) Plan van de zaak (m2) via omgevingsvergunning Uittreksel strafregister

16 V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Werkgroep horecavergunningen


Download ppt "V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Horecavergunningen."

Verwante presentaties


Ads door Google