De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een stilleven is een artistieke compositie (schilderij, tekening, foto) van roerloze of levenloze objecten Met het schilderen van een stilleven kan een.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een stilleven is een artistieke compositie (schilderij, tekening, foto) van roerloze of levenloze objecten Met het schilderen van een stilleven kan een."— Transcript van de presentatie:

1 Een stilleven is een artistieke compositie (schilderij, tekening, foto) van roerloze of levenloze objecten Met het schilderen van een stilleven kan een schilder zich concentreren op de compositie en op het gebruik van kleur , het vloeiende onderscheid in kleurnuances tussen de lichtste en donkerste partij. Een stilleven is een studiewerk of proefstuk voor de virtuositeit van de schilder.[1] Karel van Mander schreef dat het stilleven oefenstof voor de jeugd was en dat een goede schilder het laat rusten ten gunste van betere onderwerpen.[2]

2 zag het weergeven van materialen
Pieter Claesz zag het weergeven van materialen (stofuitdrukking) en lichtreflecties als hoogste doel; daar was hij dan ook een meester in.

3 Stilleven met kalkoenpastei 1627
Pieter Claesz Stilleven met kalkoenpastei 1627 De eerste stillevens

4 Compositie : wat is dat ook alweer wat ?
Symmetrische compositie Asymmetrische compositie Centrale compositie Geometrische compositie Diagonale composities Piramidale of Driehoekscompositie Bewegingscompositie Overallcompositie

5

6 Pieter Claesz

7 Ontbijtgens: Een stilleven met brood, messen, vis, de dingen die tijdens een maaltijd aan het eind van de ochtend werden gegeten. banketgens: Een stilleven waarin een rijk gevulde pastei is opgenomen. Toebackjes: Een stilleven met tabak, pijp en soortgelijke artikelen.

8 Pieter Claesz Stilleven met Doodshoofd en schrijfveer 1628

9 VANITAS / momento MORi

10 Het vanitas stilleven wil de vergankelijkheid van het aardse verbeelden.
In dit stilleven wil de kunstenaar vooral het vergaren van kennis relativeren. Menselijke geleerdheid en boekenwijsheid stellen niets voor vergeleken met de oneindige wijsheid van God is hier de boodschap. Claesz gebruikt in dit schilderij vier gebruikelijke stillevenattributen, die vergankelijkheid symboliseren: De menselijke kennis wordt door een boek, een ganzenveer en enkele perkamenten stukken weergegeven.

11 Pieter Claesz Vanitas met viool 1628

12 Paul Cezanne

13 Het stlleven in de 20e eeuw www.youtube.com/watch?v=djaCFndWO6M

14 Moderne Vanitas MARK SCHNEIDER

15 Moderne Vanitas MARK SCHNEIDER

16 Giorgio morandi

17 Giorgio morandi

18 KLAAS GUBBELS

19 Klaas gubbels


Download ppt "Een stilleven is een artistieke compositie (schilderij, tekening, foto) van roerloze of levenloze objecten Met het schilderen van een stilleven kan een."

Verwante presentaties


Ads door Google