De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Workshop Netwerk Klimaat en Transitie En Circulaire economie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Workshop Netwerk Klimaat en Transitie En Circulaire economie."— Transcript van de presentatie:

1 Workshop Netwerk Klimaat en Transitie En Circulaire economie

2 We blijven optimistisch.

3 Inleiding: Vakbondszaak? We zien de gevolgen van klimaatverandering al. Kennen we recente voorbeelden?voorbeelden De FNV denkt over zes thema’s na in het visietraject voor 2017, klimaatverandering is één van de zes.klimaatverandering Internationaal lopen we nog achter op andere bonden. bonden De FNV heeft een reactie geschreven op het Energierapport van het kabinet.FNV Energierapport

4 Zaak voor FNV Overheid? Onder de FNV sector Overheid vallen burgerdefensie, gemeenten, provincies, rijk, sociale werkvoorziening, waterschappen, primair en voortgezet onderwijs, mbo, hbo en universiteiten, onderzoeksinstellingen en onderwijsgerelateerde organisaties. universiteiten Al deze branches hebben óók met klimaat en transitie te maken. Hoe?

5 Drie pijlers Klimaat: het gaat niet over opwarming van de aarde maar over ontwrichtende klimaatverandering. klimaatverandering Transitie: Sociaal rechtvaardig, internationaal en met respect voor mensen-en arbeidsrechten. Klimaatbeleid = armoedebestrijding, zorgen dat kwetsbare groepen en regio’s niet de dupe worden (dichtbij én ver weg).

6

7 Doel vandaag: Informatie over klimaatverandering en transitie als vakbondszaak. Informatie over het Netwerk Klimaat en Transitie van de FNV. Nadenken en van gedachten wisselen over wat we in de sector Overheid en Persoonlijk kunnen bijdragen.

8 Zelf aan de slag Wat betekent klimaatverandering voor jou? En voor je werk? Wat zou de overheid moeten doen om met de thema’s Klimaatverandering en Transitie aan de slag te gaan? Wat kunnen wij bijdragen? Wat doen we al?

9 Urgenda: vijf keer anders 1.Anders wonen: energieneutraal, liever nog energieleverend of energiepositief. 2.Anders van A naar B: e-bike, e-car, OV, thuis werken. 3.Anders eten: plantaardig(er), regionaal, seizoensgebonden. 4.Anders produceren: circulaire, bio-based industrie op duurzame energie. 5.Andere economie: nieuwe banen om de oude te vervangen, scholing, onderzoek, beleid.

10 Parafrase van wie? Deze machines waren voor de werkgever een voordeel, want ze maakten het overbodig om meerdere mensen in dienst te hebben. (…) kon een man het werk van velen doen en raakten de boventallige werknemers hun baan kwijt. (…) De ontslagen werknemers waren niet blij met deze vooruitgang, en voelden zich opgeofferd voor technologische vooruitgang. In hun onwetendheid waren ze er van uit gegaan dat het belang en welzijn van de werkende lagere inkomens belangrijker was dan de welvaartsgroei van een paar individuen door verbeteringen in techniek die mensen hun werk kosten.

11 Lord Byron Lord Byron in het debat in the House of Lords over de Frame Breaking Act van 1812. Over actie tegen technologie die het algemeen belang schaadt (de Luddieten).Luddieten Er is altijd angst voor verandering, en die verlamt. De vakbond kan helpen om de overgang soepeler te laten lopen. Wij zijn de vakbond.

12


Download ppt "Workshop Netwerk Klimaat en Transitie En Circulaire economie."

Verwante presentaties


Ads door Google