De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een merkwaardig fenomeen Kerken lopen leeg, terwijl religiositeit toeneemt.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een merkwaardig fenomeen Kerken lopen leeg, terwijl religiositeit toeneemt."— Transcript van de presentatie:

1 Een merkwaardig fenomeen Kerken lopen leeg, terwijl religiositeit toeneemt.

2 Het culturele veld sociaal/religieuze verbeelding Zelfverstaan mens historische omstandigheden b c c

3 Benadering Religie; wat verstaat men er onder Waarom is er religie Religies zijn erfenissen Kerken in de knel Nieuwe religie Mijn kijk Gesprek?

4 Religie; wat verstaat men er onder Religie is wat iemand religie vindt,en je wat doet/ laat ervaren. Er bestaat geen geautoriseerde visie van. Uit Religie en samenleving: Religie is pluralistisch: - levensbeschouwing met/zonder religie, - religie met/zonder godsdienst, - godsdienst al/niet christelijk, - christelijke godsdienst al/niet kerkelijk, - kerkelijk betrokken al/niet gelovig.

5 Waarom is er religie Religie is product van de evolutie; als de mens dat is, dan ook zijn religie en moraal. Mensenwerk dus. Het menselijk vermogen tot beeldvorming is een evolutionair gegeven. Religie is van verbeelding. Religie is niet alleen product van de evolutie maar ook een functie ervan,en draagt er aan bij. Een overleven begunstigende factor. Religieus besef begint bij afhankelijkheidsbesef; religie als poging om te gaan met de werkelijkheid als dwingende macht. Het Christendom gaat nog een stapje verder:Humanisme als essentie van de boodschap.

6 Religies zijn erfenissen Het begon met de taal, en daarmee met de cultuur. De Spiltijd: scharnierpunt in de geestelijke ontwikkeling van de mensheid. Kerstening; Paulus aan het woord; ontstaan van het christendom in haar kerkse vorm. Reformatie; een tragisch misverstand. De Verlichting, de Rede als stem van God Huidige tijd: Ontplooiing.

7 Kerken in de knel Kerk en cultuur lopen (steeds verder) uiteen Culturele revolutie; Authenticiteit van de mens centraal. Mensen gaan voor zlch zelf denken. Nieuwe morele code;Humanisme als volwaardig alternatief. Bron van zingeving niet op religie,maar op menselijke ontplooiing Ontzuiling versnelt ontkerkelijking Kerkverlating; wie verlaat wie. De kerk heeft velen onterfd; van wetenschap tot..vul zelf maar in.

8 Nieuwe religie en een nieuwkomer Nieuwe religie is het zoeken naar iets dat behoefte aan ervaring van het hogere /transedente bevredigd. Naast gevoelens van opluchting en bevrijding, ook twijfels… Ook in de kerken is nieuwe religie versluierd aanwezig. Waarom gaan de kerken hier zo krampachtig mee om? Dilemma van de kerk: vasthouden aan de objectiviteit van de (hun) waarheid, versus behoefte aan passie/ verbeelding. Een nieuwkomer:De Islam, herstel van eenheid cultuur en religie.

9 Mijn kijk Bisschop Bluijssen: Niet de leer, maar leren geloven. Christendom valt niet samen met onveranderlijke leer -waarheden. Je hoeft niet voor waar te houden om gelovig te zijn. Ik verdedig geen eigen opvatting tegen mijn kinderen/ kleinkinderen.Zij vertellen mij wat hun werkelijkheid is,en zullen zelf met vallen en opstaan aan dit leven aflezen wat hen tot heil of onheil dient. Je hoeft niet gelovig te zijn om religies op waarde te schatten. Religies zijn schatkamers van ervaring; wijsheid van eeuwen liggen er in opgeslagen.

10 Gesprek ? De afkalving waaraan de Christelijke kerken lijden,mag dan een gevoel van desolaatheid nalaten; ze is ook een teken van het succes dat de kerken met hun missie hebben gehad. Bijstand, zorg en recht zijn seculier geworden en verankerd in wetgeving. Wat blijft er over? Daar waar zij goed in zijn: religie; en dat dan ook toekomstgericht etaleren. Als de kerken zouden afzien van monopolisering van de waarheid- niet van het beheer van hun erfenis- is de verscheidenheid van kerken zinvol, en zullen de mensen ook bij hen shoppen.


Download ppt "Een merkwaardig fenomeen Kerken lopen leeg, terwijl religiositeit toeneemt."

Verwante presentaties


Ads door Google