De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VDIP Halle-Vilvoorde Vroege Detectie & Interventie Psychose Ruwaal 12 1850 Grimbergen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "VDIP Halle-Vilvoorde Vroege Detectie & Interventie Psychose Ruwaal 12 1850 Grimbergen."— Transcript van de presentatie:

1 VDIP Halle-Vilvoorde Vroege Detectie & Interventie Psychose Ruwaal 12 1850 Grimbergen

2 Welkom bij VIDP Iedereen denkt wel eens een stem te horen, terwijl er in werkelijkheid niemand geroepen heeft. Of men denkt in de schemering een persoon te zien, om dan te ontdekken dat het een schaduw van een object is. Soms wordt het zien van dergelijke beelden, het ervaren van vreemde gedachten of het horen van stemmen als erg hinderlijk ervaren door jezelf en/of door je omgeving. Mogelijk word je angstig, hevige emoties overmannen je en/of je verliest je energie en lukt het je niet meer om taken die van je verwacht worden aan te pakken. VDIP wil mensen met “psychotisch-achtige” ervaringen en mensen met een eerste psychose zo snel mogelijk bereiken om de situatie grondig te evalueren en waar nodig gepaste behandeling te starten. VDIP wil de alertheid voor psychose vergroten onder professionals die actief zijn met jonge mensen en hun omgeving. VDIP streeft naar een positieve beeldvorming rond psychose.

3 Hoog risico op psychose Dit betreft een combinatie van klachten die in sommige gevallen de ontwikkeling van een psychose aankondigen. De klachten veroorzaken een hinder in je dagelijkse doen en zijn een reden voor zorg en extra aandacht. Bij velen zal dit volstaan, bij anderen zal toch een psychose ontwikkelen.

4 Aanbod en regio van VDIP Wanneer je je zorgen maakt over jezelf, een familielid of een vriend, dan kan je hierover spreken met je huisarts, een vertrouwensleerkracht, het CLB, een studentenbegeleider, het JAC of de sociale dienst van je werk. Blijft er een bezorgdheid neem dan gerust contact met een VDIP team in jouw regio. Jongeren kunnen een folder afdrukken. Deze kan mee- genomen worden op een gesprek om precies te vertellen waarover men zich zorgen maakt.

5 Checklist psychoserisico Onderstaande interactieve checklist dient om hulpverleners te helpen om hoge risicoklachten van een psychose te herkennen. Het is geen wetenschappelijk gevalideerd meetinstrument en dient niet om te bepalen of iemand psychotisch is. De checklist is ontworpen in Engeland en door VDIP vertaald.

6


Download ppt "VDIP Halle-Vilvoorde Vroege Detectie & Interventie Psychose Ruwaal 12 1850 Grimbergen."

Verwante presentaties


Ads door Google