De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

André Kuipers op Mars De ontwikkeling van een ruimtehuis.

Verwante presentaties


Presentatie over: "André Kuipers op Mars De ontwikkeling van een ruimtehuis."— Transcript van de presentatie:

1 André Kuipers op Mars De ontwikkeling van een ruimtehuis

2 Wat moeten we onderzoeken Welke planeet is voor ons doel geschikt? Hoe kunnen we daar overleven?

3 Logische deelvragen Hoe zit het daar met de zwaartekracht? Hoe is het met de zuurstof op de planeet? Hoe zorgen we voor voldoende voedsel? Hoe moet de ruimtewoning vorm krijgen?

4 Hoe is het met de zuurstof op Mars Hoe kun je beter ademhalen? Hoe kunnen we zuurstof maken? Hoe kunnen we de gemaakte zuurstof opslaan?

5 Oplossingen voor de zuurstof Het is maar 0,13% aan zuurstof in de lucht, dat is veel minder dan op de Aarde Gebruik meegebrachte zuurstofflessen Ga niet rennen en wordt niet bang, je moet niet gaan hijgen. Dat kost extra zuurstof. Neem een 3-D printer mee om zuurstofflessen mee te vervangen als ze kapot zijn. We hebben enorm veel groene planten meegenomen die zuurstof maken en ook eetbaar zijn. Die zuurstof vangen we op en die gaat naar een tank met voorraad.

6 Energievoorziening Welke problemen komen we tegen? -Er is geen energie in centrales of zo. -We hebben licht en warmte nodig. Warmte voor koken en verwarming van kachel en water om je te wassen

7 Oplossing: De natuur levert veel mogelijkheden: -Het waait er enorm hard, dus windenergie is goed te gebruiken. Op het dak van onze woning staan veel kleine windmolens. -Ook de zon schijnt er veel, daarom zie je ook erg veel zonnepaneeltjes op het dak (niet te groot, want ze moeten niet te zwaar zijn dan zakt het dak in en ze moeten in de raket passen… We denken dat energie opwekken goed zal lukken

8 Naar welke planeet gaan we? De afstand moet te doen zijn? Het is fijn als er al veel over bekend is. Zijn er veel dingen bekend die het leven eenvoudig maken?

9 Welke planeet wordt het? Omdat de afstand een reistijd heeft van ruim zeven maanden is en…. Er veel stormen zijn is windenergie mogelijk. Het is een bekende planeet, er is zuurstof beschikbaar.

10 Het wordt dus Mars, de rode planeet

11 Hoe is het daar met de zwaartekracht De zwaartekracht op Mars is maar 40% van die van de Aarde. Wat zijn de gevolgen voor de mensen: -de mensen zweven door de ruimte -de voorwerpen zweven ook, soms is dat handig, je kunt het hele gebouw gebruiken tot aan het dak -het is avontuurlijk

12 Nadelen zwaartekracht Je waait makkelijk weg Je moet op zoek naar voorwerpen die kunnen wegwaaien Je moet al je spullen goed opbergen

13 Oplossingen: Om te voorkomen dat je wegwaait hebben we de ruimtevaarders met een oprolbaar touw om het middel aan de capsule vastgemaakt. Vaste voorwerpen zoals het bed hebben we met touwen vastgebonden aan het dak Onder de slabakken hebben we hele grote kasten gemaakt, en op verschillende plaatsen in de capsule zijn magneten gemaakt.

14 Hoe kunnen we overleven? Welke problemen komen we tegen: -welk voedsel is er mogelijk -je moet je spieren fit houden -je moet je kunnen vermaken -je moet kunnen communiceren -je moet je kunnen beschermen -je moet kunnen rusten

15 Oplossingen overleven Het voedsel kan het astronauteneten zijn zoals dat nu ook is. We hebben ook een haan en een hen meegenomen. Dan hebben we ook een vers eitje en vers vlees. De kippen kunnen het groen opeten. We plaatsen trimtoestellen om de spieren te bewegen, niet te zwaar dat kost zuurstof. Vermaken en communiceren met een uitgebreide hele platte computer in de woning Voor verdediging tegen marsmannetjes en marsdieren gebruiken we verdovingsspuiten Ieder astronaut heeft zijn bed dat vast aan het dak vast zit in het slaapgedeelte

16 De ruimtewoning: Wie bouwt de woning? Licht, donker? Beschermen tegen kou en warmte? Welke materialen zijn geschikt? Is de woning sterk genoeg? Hoe groot? Wat moet erin? Welke materialen gebruiken we?

17 De oplossingen voor de woning We laten de woning bouwen door robots die vanaf Aarde aangestuurd worden. Zij hebben geen zuurstof nodig en zijn sterk genoeg om alles te maken. De woning staat klaar als de astronauten komen. We hebben gekozen voor lichte woning, want het is heel belangrijk dat de groene planten groeien kunnen. Het is ook plezierig in een lichte woning te leven. We hebben gekozen voor bubbletjesplastic dat goed isoleert en doorzichtig is. Omdat het hard waait hebben we gekozen voor ronde vorm gekozen. De overkapping met bogen is ook heel geschikt net als bij een tent. De afmeting is heel groot, alles past erin, ook de grote bakken met planten. Leven in een kleine ruimte is ook niet leuk. In de woning is de platte computerwand, de bakken voor groene planten met daaronder de kasten voor het opbergen. De bedden en de lampen zitten vast aan het dak.

18 Wat zie je bij ons ruimtehuis Bovenaanzicht

19 Het huis Gemaakt met ronde bogen en glad (vangt minder wind), bobbeltjesplastic en een opening in de lucht. Veilig en makkelijk want je kunt makkelijk springen. Op het dak windmolens en zonnepanelen.

20 Robots doen het eerste werk

21 De satelliet met huishoudelijke apparaten en wc

22 Grote schotelantenne

23 Platte computerwand voor communicatie en spelletjes

24 Kippenfarm Voor onze reis naar Mars hebben we bedacht dat we kippen mee wilden nemen, want dan hebben we eieren en vlees. Van de kippen- boerderij hebben wij het prototype gemaakt. Dat prototype hebben we gemaakt van kippengaas, watten en papieren kippen. Als er kippen geslacht worden, moeten er minstens 1 hen en 1 haan worden overgelaten. Zo kunnen er kuikens komen en dan is de cirkel rond. In de kippenboerderij is een grote voerbak en een waterbak. Er is ook een warmtelamp.

25 Groene planten voor zuurstof De zijkanten van de bloembak zijn opbergkasten met magneten.

26 Planten voor zuurstof, eten en kippenvoer

27 Zuurstoftank De zuurstof van de groene planten wordt opgezogen en in deze tank opgeslagen.

28 Lekker slapen ‘s Avonds staat je bed klaar, het zit vast aan het dak. Het zweeft niet weg.

29 Tot over twee jaar Nutsschool Oldenzaal groep 7


Download ppt "André Kuipers op Mars De ontwikkeling van een ruimtehuis."

Verwante presentaties


Ads door Google