De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

In de loop van miljoenen jaren zijn ze ontstaan door vervorming van planten- en dierenresten. Voorbeelden:aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool. Ook.

Verwante presentaties


Presentatie over: "In de loop van miljoenen jaren zijn ze ontstaan door vervorming van planten- en dierenresten. Voorbeelden:aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool. Ook."— Transcript van de presentatie:

1 In de loop van miljoenen jaren zijn ze ontstaan door vervorming van planten- en dierenresten. Voorbeelden:aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool. Ook turf uit gewonnen laagveen en hoogveen.aardolieaardgassteenkool bruinkool Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komen vieze stoffen vrij. Dat is slecht voor het milieu. Ook kunnen ze opraken. Alternatieven: Kernenergie, zonne-energie, windenergie en waterenergie. Deze kunnen we zelf maken. Fosiele brandstoffen

2 Bruinkool Door druk en een hoge temperatuur wordt veen eerst bruinkool, dan steenkool.steenkool Bruinkool is te vinden op dieptes van 100 tot 500 m onder het aardoppervlak. Voordelen: Het zit niet diep onder de grond, dus het is makkelijker eruit te halen dan andere fossiele brandstoffen. Nadelen: Fossiele brandstoffen raken op. Er komen vieze stoffen vrij bij de verbranding.

3 Aardolie Ontstaan: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clipdigibord/20030623_aardolie 02 1.40 min http://www.schooltv.nl/beeldbank/clipdigibord/20030623_aardolie 02 In Nederland in het noorden uit de grond geboord. Producten die gemaakt worden: Benzine en diesel Alles van plastic Het wordt nu nog overal ter wereld uit de grond gehaald. Per schepen vervoerd.

4 Aardgas In Europa wordt aardgas vooral in en rond de Noordzee aangetroffen onder andere onder het noorden van Nederland. Bij Groningen. Zit diep in de bodem. Met boortorens wordt het eruit gehaald. Wordt met schepen vervoerd.

5 Steenkool Steenkool is een ondoordringbare laag zoals je op het filmpje zal zien. In 1974 is aan steenkoolwinning een einde gekomen. http://www.schooltv.nl/beeldbank/clipdigibord/20030623_aardgas02 http://www.schooltv.nl/beeldbank/clipdigibord/20030623_aardgas02

6 Delfstoffen Grondstoffen zijn stoffen die je gebruikt om iets te maken. Een delfstof is een grondstof die uit de bodem komt. Fossiele brandstoffen zijn ook een delfstoffen. Soorten delfstoffen: Aardolie, aardgas, klei, grind, zout en kalksteen. Vorige eeuw ook veen en steenkool belangrijke delfstoffen.

7 Klei en grind Vooral langs rivieren, ze worden aangevoerd door rivieren Klei: gebruikt om stenen te maken. http://www.schooltv.nl/beeldbank/clipdigibord/20030623_klei01 Grind: wordt o.a. beton van gemaakt.

8 Zout In Twente en Groningen uit de grond gehaald. Ontstaan: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clipdigibord/20030623_zout01 http://www.schooltv.nl/beeldbank/clipdigibord/20030623_zout01

9 Kalksteen en ertsen Ontstaan in de zee : http://www.schooltv.nl/beeldbank/clipdigibord/20030623_kalksteen02 http://www.schooltv.nl/beeldbank/clipdigibord/20030623_kalksteen02 Ertsen: zijn stenen waar metaal in zit. Het wordt uit de stenen gehaald door het te verhitten, zodat het metaal smelt. Van het metaal worden producten gemaakt. Soorten: ijzererts, kopererts en bauxiet. Bij de winning van ertsen verandert het landschap erg.

10 Industrie, welvaart en delfstoffen Japan heeft veel industrie, en heeft dus veel delfstoffen nodig uit andere landen. Er worden daar veel auto’s gemaakt. Vs, Japan en west-Europa zijn de rijkste landen. Voor het leven van de mensen die er wonen veel delfstoffen nodig. Ze hebben namelijk veel welvaart (eigen auto, huis en luxe dingen) Vs en Europa hebben veel eigen delfstoffen. Japan niet!


Download ppt "In de loop van miljoenen jaren zijn ze ontstaan door vervorming van planten- en dierenresten. Voorbeelden:aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool. Ook."

Verwante presentaties


Ads door Google