De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Steenkool Vroeger ‘het zwarte goud’ genoemd! Wat is steenkool?  Steenkool is een delfstof.  Steenkool is zwart, hard en brandbaar.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Steenkool Vroeger ‘het zwarte goud’ genoemd! Wat is steenkool?  Steenkool is een delfstof.  Steenkool is zwart, hard en brandbaar."— Transcript van de presentatie:

1

2 Steenkool Vroeger ‘het zwarte goud’ genoemd!

3 Wat is steenkool?  Steenkool is een delfstof.  Steenkool is zwart, hard en brandbaar.

4 Hoe en wanneer werd steenkool gevormd?  Steenkool ontstond in de prehistorie.  Toen groeiden er o. a. schubbomen, zegelbomen, paardenstaarten en varens.  De resten van die planten veranderden langzaam in turf.

5 Van turf naar steenkool  Turf is ook een brandstof.  De turflagen werden in de loop van miljoenen jaren bedolven onder andere lagen en samengeperst.  De turflagen veranderden langzaam in harde, zwarte steenkool.

6 Gebruik van steenkool  Steenkool werd vroeger veel gebruikt als brandstof.

7 Steenkool en hoogovens  Uit steenkool worden cokes gemaakt.  Cokes worden gebruikt als brandstof voor hoogovens.

8 Steenkool en wegenbouw  Uit steenkool wordt teer gemaakt.  Teer wordt gebruikt om het wegdek aan te leggen.

9 Waar vind je steenkool?  Over heel de wereld wordt steenkool gevonden.  In België zijn steenkoolbekkens in Luik (Wallonië) en in Limburg (Vlaanderen).

10 Mijnbouw in België vandaag  Nu zijn in België alle mijnen gesloten.  Sommige mijnen kun je nog wel bezoeken, maar er wordt niet meer in gewerkt.


Download ppt "Steenkool Vroeger ‘het zwarte goud’ genoemd! Wat is steenkool?  Steenkool is een delfstof.  Steenkool is zwart, hard en brandbaar."

Verwante presentaties


Ads door Google