De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

UITGAVEN VAN DE OVERHEID RIJKSBEGROTING EN MILJOENENNOTA H. Kramer Docent economie www.injemarshebben.nl.

Verwante presentaties


Presentatie over: "UITGAVEN VAN DE OVERHEID RIJKSBEGROTING EN MILJOENENNOTA H. Kramer Docent economie www.injemarshebben.nl."— Transcript van de presentatie:

1 UITGAVEN VAN DE OVERHEID RIJKSBEGROTING EN MILJOENENNOTA H. Kramer Docent economie www.injemarshebben.nl

2 Ieder jaar maakt de regering een overzicht van alle inkomsten en uitgaven. Hoe gaat dat? Iedere minister bekijkt welke plannen hij voor zijn ministerie heeft en wat deze plannen kosten. Na overleg over de verdeling van het geld maakt iedere minister zijn eigen begroting af. Een begroting is dus een overzicht van te verwachten inkomsten en uitgaven. Alle begrotingen samen vormen de rijksbegroting. Vervolgens maakt de minister van Financiën een uitgebreide samenvatting van de rijksbegroting en schrijft hij een toelichting hoe het met het huishoudboekje van de Nederlandse overheidsfinanciën gaat. Dat is de miljoenennota.

3 Rijksbegroting Overzicht van alle te verwachten inkomsten en uitgaven van de overheid. Miljoenennota In de miljoenennota wordt de rijksbegroting verder toegelicht.

4 Begrotingstekort Als verwacht wordt dat er meer geld wordt uitgegeven dan ontvangen, is er een begrotingstekort. Maatregelen om het begrotingstekort te verminderen: Bezuinigen Belasting verhogen Meer geld lenen.

5

6 Financieringstekort Wat je bij moet lenen Inkomsten Krantenwijk 20 Uitgaven - Make up € 25, schuld moeder € 5 30 - Begrotingstekort Begrotingstekort -10 Aflossingen + Aflossing moeder gaat niet door 5 + Financieringstekort. Financieringstekort -5 Stel bij moeder stond er al een schuld van 50 euro. Wat wordt nu de totale schuld? 55.

7 2003200420052006 Rijksuitgaven (inclusief 5 aflossingen) 150165180 Rijksinkomsten140150160 Begrotingstekort 10 15 20 Aflossingen 5 5 5 Financieringstekort 5 10 15 Staatsschuld200205215230 VOORBEELD

8 http://www.destaatsschuldmeter.nl


Download ppt "UITGAVEN VAN DE OVERHEID RIJKSBEGROTING EN MILJOENENNOTA H. Kramer Docent economie www.injemarshebben.nl."

Verwante presentaties


Ads door Google